De ce nu ar trebui să ne temem de răcirea vremii. Wim Hof: „Temperaturile scăzute cresc fericirea și reduc oboseala”

De ce nu ar trebui să ne temem de răcirea vremii. Wim Hof: „Temperaturile scăzute cresc fericirea și reduc oboseala”

Temperaturile tot mai reci resimțite odată cu apropierea iernii nu ar trebui să îi sperie pe oameni, potrivit unor terapeuți, ci dimpotrivă. Unele cercetări, prezentate de celebrul Wim Hof, arată că expunerea la frig aduce o stare de bine organismului.

Wim Hof. Sursa: pagina sa de Facebook, Wim Hof

Wim Hof. Sursa: pagina sa de Facebook, Wim Hof

La fel cum oamenii și-au alimentat pofta pentru zahăr, la fel și-au creat și preferința pentru căldură. Acest lucru este unul motivele pentru care de multe ori ne este teamă de frig, informează site-ul celebrului Wim Hof.

Sportivul de anduranță supranumit „The Iceman” este unul dintre cei mai populari promotori ai băilor reci și ai expunerii corpului, în scop terapeutic, la temperaturi reduse.

Wim Hof este faimos pentru performanțele extreme realizate în frig: a escaladat Muntele Kilimanjaro în pantaloni scurți, a alergat, desculț, un semimaraton la Cercul Arctic și a rezistat timp de 112 minute într-un container, acoperit cu cuburi de gheață.

Datorită performanțelor sale, a stilului său de viață și metodelor sale terapeutice, de respirație și expunere la frig, a devenit extrem de popular în spațiul virtual. Canalul său de Youtube are aproape trei milioane de fani, iar pagina sa de Facebook are aproape un milion de urmăritori.

„Oamenii din țările reci au șanse mai mari de a fi fericiți”

Potrivit acestuia cercetările demonstrează că frigul poate crește senzația de fericire.

„Temperaturile scăzute cresc fericirea și reduc oboseala și stresul, în timp ce temperaturile calde te fac mai epuizat și scad fericirea. De aceea ar trebui să îmbrățișezi frigul și să adaugi mai mult din el în viața ta”, informează site-ul wimhofmethod.com .

Wim Hof oferă și câteva explicații pentru modul în care vremea răcoroasă poate contribui la senzația de bine resimțită de oameni.

„Când este frig, corpul tău trebuie să lucreze mai mult, ceea ce duce la creșterea producției de endorfine. Mai multe endorfine în corpul tău iți oferă o stare de spirit mai fericită și în același timp ameliorează stresul. Frigul te poate ajuta să obții mai multă energie și să-ți stimulezi concentrarea. Acesta poate fi, de asemenea, unul dintre motivele pentru care oamenii din țările reci, cum ar fi Finlanda, Norvegia, Islanda și Suedia, au șanse mai mari să fie fericiți decât oamenii din țările care au un climat mai cald. În clima caldă sau în zilele toride de vară, poate fi dificil să te concentrezi și să te simți plin de energie. Căldura ia multă energie din corpul tău. Pentru a remedia acest lucru, un duș rece dimineața vă poate ajuta să vă simțiți mai bine, să vă ridicați nivelul de energie și să vă creșteți puterea de voință”, arată site-ul sportivului.

Exercițiile fizice în frig are o mulțime de beneficii fizice și emoționale, iar mai multe tipuri de cercetări au arătat că oamenii se poate antrena mai bine și poate alerga mai repede la temperaturi mai scăzute.

„Deoarece frigul vă permite să creșteți viteza și intensitatea, înseamnă că ardeți mai multe calorii. Acesta este un alt motiv bun pentru care ar trebui să faci sport pe vreme rece! Așadar, îmbrăcați haine calde și nu săriți peste antrenamentul de afară în timpul iernii. Și chiar și vara, este mai bine să faceți mișcare dimineața devreme, chiar înainte ca soarele să răsară și să încălzească ziua. În timpul căldurii extreme, poate fi chiar periculos să faci mișcare intens”, arată terapeutul.

În ultimii ani, terapia rece și expunerea corpului la frig au câștigat o popularitate serioasă, fiind asociate, potrivit lui Wim Hof, cu numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală.

„Expunerea corpului la frig reduce inflamația, umflarea, hipertensiunea arterială și ameliorează simptomele cauzate de bolile autoimune. Mai mult, terapia cu corpul rece este asociată cu un somn de calitate îmbunătățit, mai multă concentrare și chiar cu un răspuns imunitar îmbunătățit”, arată acesta.

Forțarea expunerii la frig nu aduce bine, nu aduce dezvoltare și poate cauza distrugeri, afirmă acesta, într-un clip pe canalul său de Youtube, urmărit de aproape trei milioane de oameni.

Promotorii expunerii la temperaturi scăzute

Și alți terapeuți au susținut că expunerea frecventă la frig și băile cu apă rece pot aduce o serie de beneficii sănătății corpului. Galina Șatalova (1916 - 2011) , unul dintre medicii renumiți ai fostei Uniuni Sovietice, s-a numărat printre susținătorii terapiei prin expunerea la frig și prin băile cu apă rece, folosind-o ca metodă de vindecare a unor afecțiuni.

Omul de știință american Andrew Huberman, printre cei mai populari creatori de conținut dedicat sănătății de pe Youtube, și-a început cariera universitară studiind efectele expunerii deliberate la temperaturi scăzute asupra organismului.

Potrivit acestuia, expunerea la frig determină o eliberare semnificativă de epinefrină (adrenalină), un hormon cu efecte intense asupra circulației sângelui, și norepinefrină (noradrenalina) în creier și corp.

Acesta recomandă însă oamenilor să nu se aventureze în ape periculoase și să nu înceapă exercițiile de expunere la frig ori dușurile și băile cu apă rece la temperaturi foarte scăzute, pentru a preveni șocurile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”