
De ce nu ar trebui să mâncați același mic dejun în fiecare zi. Ce alimente trebuie consumate pentru a vă menține energia
Multe studii au arătat că micul dejun este benefic pentru sănătatea noastră și ne dă energie pe tot parcursul dimineții. Totuși, nu trebuie să mâncăm aceleași alimente în fiecare zi, susțin nutriționiștii.
Micul dejun poate acoperi majoritatea nutriențilo r de care organismul nostru are nevoie în fiecare zi. După cum subliniază Vanessa León, consilier nutriționist cu peste 15 ani de experiență, „micul dejun este o oportunitate de a începe să furnizăm un pic din toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect”.
În acest sens, nu orice mic dejun este suficient. Este adevărat că cei care decid să ia micul dejun au două căi: o fac bine și o fac prost, iar în a doua echipă sunt cei care o fac în grabă, nu sunt atenți la ceea ce mănâncă - umplându-și stomacul cu alimente ultraprocesate care nu îi vor sătura. Există o gafă pe care o fac cei mai mulți oameni: mănâncă mereu același lucru la micul dejun, scrie ABC.
Nu mâncați același lucru la micul dejun în fiecare zi
Pentru performanța cognitivă este necesar să se asigure o serie de aminoacizi. Este, de asemenea, foarte important ca creierul să includă minerale precum magneziu și fosfor; omega 3 pentru funcționarea neuronilor. Cu alte cuvinte, corpul și mintea noastră au nevoie de mulți nutrienți, iar acești nutrienți sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului.
Dacă de luni până vineri mâncați mereu același lucru la micul dejun, cu o ușoară variație, nu faceți bine. Și, repet, acesta este un lucru care ni se întâmplă aproape tuturor.
„Nu ar trebui să mâncăm același mic dejun dacă ducem o viață activă, nici dacă munca noastră necesită performanțe cognitive ridicate. Nici dacă aveți niveluri ridicate de stres. Se pare că dacă mâncăm exact același mic dejun în fiecare zi, omitem nutrienți. Și nu toată lumea dintr-o familie ar trebui să mănânce exact același mic dejun, deoarece nevoile sunt diferite”, susține Vanessa León.
Micul dejun atunci când faci sport
Vanessa León subliniază că, dacă aveți de gând să începeți ziua cu activitate fizică, trebuie să vă creșteți nivelul de energie și pentru aceasta există multe tipuri de cereale.
„Trebuie să ieșiți din rutină și, de exemplu, să încercați amarantul și quinoua la micul dejun. Sunt cereale pentru micul dejun care pot fi consumate cu iaurt, lapte și se pot adăuga și fructe”, susțin nutriționiștii.
Ținând cont de faptul că nu este recomandabil să luați același mic dejun în fiecare zi, iată câteva variante de mic dejun recomandate de Vanesa León:
Luni: iaurt natural cu semințe de cânepă și quinoa organică. De băut: cafea/ceai
Marți: clătite proteice bio cu unt de arahide și felii de banană. De băut: cafea/ceai.
Miercuri: Skyr natural cu fructe uscate și fulgi de ovăz organic integral. De băut: cafea/ceai.
Joi: pâine integrală prăjită cu avocado, semințe de in organice măcinate și somon afumat. De băut: cafea/ceai.
Vineri: bol de băutură vegetală cu cacao pură și muesli proteic organic. De băut: cafea/ceai.
Sâmbătă: ouă omletă cu hrișcă sau biscuiți din hrișcă. De băut: cafea/ceai.
Duminică: Pâine integrală prăjită, hummus sau tahini și salată vegetariană. De băut: cafea/ceai.
Sursa: adevarul.ro