De ce nu ar trebui să folosești bețișoare de urechi. Rolul cerumenului
Contrar credinței populare, ceara din urechi nu este, de fapt, un lucru rău. Cu toate acestea, în jur de 10.000 de persoane caută lunar pe Google sfaturi și trucuri despre cum să își curețe cât mai bine urechile, conform Mirror.
Urechile se curăță singure. Foto: Arhivă
Un mit des întâlnit este cel conform căruia este sigur să folosești bețișoare de urechi pentru a îndepărta ceara. Însă Sophy Magee, audiolog la Boots Hearingcare, atrage atenția că această metodă trebuie evitată.
„S-ar putea să ai impresia că îndepărtezi ceara când vezi reziduul rămas la capătul bețișorului, dar nu te lăsa păcălit. Introducerea unui bețișor în canalul auditiv împinge ceara de jur-împrejur și în jos, ceea ce duce la o acumulare suplimentară și o face mai dificil de îndepărtat.
Nu doar că nu îndepărtează ceara, dar poate provoca leziuni la nivelul pielii sensibile a canalului auditiv, poate împinge ceara spre timpan sau, în cel mai rău caz, vă poate perfora timpanul. De asemenea, vă expune la un risc mai mare de infecții auriculare”, a avertizat Magee.
Ea spune că o altă metodă pe care nu o recomandă este folosirea lumânărilor pentru urechi. Un capăt al lumânării este introdus în ureche în timp ce pacientul stă întins pe o parte, iar celălalt capăt se aprinde. Pe măsură ce lumânarea ardei, se presupune că elimină ceara din ureche.
„Sunt prezentate ca un remediu natural, dar sunt ineficiente și prezintă multe riscuri de siguranță care pot duce la răni precum arsuri și perforarea timpanului", spune ea.
În încercarea de a combate nenumăratele idei legate de curățarea urechilor , Sophy Magee prezintă trei moduri sigure de a face acest lucru:
Lasă urechile în pace
Urechile se curăță singure, iar ceara este importantă pentru sănătatea acestora . Conform audiologului, ceara „ajută la prevenirea pătrunderii în ureche a unor lucruri precum corpuri străine și praf, lubrifiază canalul auditiv, astfel încât acesta să nu devină uscat și să nu provoace mâncărimi, și reține orice bacterie care ar putea cauza infecții ale urechii”.
Spălare regulată
„Când sunteți la duș sau când faceți baie, spălați-vă ușor partea externă a urechilor cu săpun și apă caldă. Pentru o curățare mai temeinică, folosiți un prosop umed pentru a șterge ușor partea exterioară a urechii. Acest lucru poate ajuta la înmuierea cerumenului din urechi, facilitând deplasarea firească a acestuia spre orificiul urechii, ca parte a procesului de autocurățare”, a mai afirmat Magee.
Kit pentru curățare
„Aceste truse sunt utile pentru îndepărtarea în siguranță a excesului de ceară, dar ar trebui să le folosiți doar în cazul în care este absolut necesar. În prealabil, consultați un medic specialist pentru a vă asigura că aceasta este soluția potrivită pentru dumneavoastră”, a mai adăugat Magee.
Sursa: adevarul.ro