De ce N-A făcut NICIUN Guvern ASTA în 27 de ani?

De ce N-A făcut NICIUN Guvern ASTA în 27 de ani?

Fara intalniri la secret cu oameni de afaceri si ONG-uri! De ce n-a făcut niciun Guvern asta în 27 de ani? Și de ce această știre a trecut aproape neobservată? Când, iată, pentru prima oară se pune stop șomâcâielilor la ceas de seară prin birouri penumbroase, gen întâlnirea extraterestră Ponta-Tobă Duicu? 
 
 De acum încolo, ministrii, secretarii de stat si conducatorii cu rang de demnitar vor trebui sa noteze in Registrul Unic al Transparentei Intereselor (RUTI) intalnirile avute cu reprezentanti ai mediului de afaceri sau ONG-uri, care au scop discutarea unor proiecte de legi, strategii, finantari sau alte politici publice.

Anuntul a fost facut de ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru care a informat ca Guvernul a adoptat miercuri un Memorandum in acest sens. 

Pentru cresterea transparentei cu privire la interactiunea dintre cei care fac parte din Executiv (prim-ministru, ministri, secretari de stat si alte functii asimilate demnitarilor) si grupurile specializate din societatea civila si mediul de afaceri, Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) a supus aprobarii Memorandumul cu tema: Instituirea Registrului Unic al Transparentei Intereselor (RUTI), informeaza Guvernul.

Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a aratat ca scopul RUTI este cresterea calitatii politicilor publice initiate de autoritati, dar si ale unora noi, care pot fi preluate din afara spectrului guvernamental.

Potrivit Guvernului, prin politici publice se va intelege orice initiativa guvernamentala cu impact public: nu numai proiecte de hotarari de Guvern, ordonate simple, de urgenta sau proiecte de lege, ci si programe de finantare, strategii si alte tipuri de actiuni.

"Masura de preventie in Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020, RUTI se adreseaza grupurilor din societatea civila si mediul de afaceri care practica deja activitati prin care isi propun, in mod asumat, sa convinga decidentii, in mod legal, sa initieze o politica publica, respectiv sa modifice o politica publica, ci nu sa slabeasca eforturile institutiilor de combatere a coruptiei", se arata in comunicatul Guvernului.

Executivul arata ca demersul MCPDC, materializat intr-o platforma de stocare de informatii (marea majoritate accesibile publicului larg, unele doar administratiei) din care vor rezulta o serie de actiuni prin care sa cunoasca, in mod transparent si asumat, colaborarea dintre cele doua parti, nu inlocuieste mecanismele de consultare cu publicul larg.

Mecanismul implica o evidenta a interactiunilor (tip intalnire fata in fata) intre decidenti si grupuri specializate prin publicarea de catre ministri/secretari de stat si conducatori asimilati acestora a agendei acestora, respectiv a informatiilor cheie despre cine sunt grupurile interesate sa convinga decidentii sa adopte o politica publica si/sau sa modifice una existenta.

"Prin decidenti intelegem: prim - ministru, seful Cancelariei prim-ministrului si secretarul general al Guvernului, ministri, secretari de stat, conducatori cu rang de demnitar ai altor institutii sau organe centrale ale administratiei publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor.

Prin grupuri specializate, ne referim la: societati cu personalitate juridica, asociatii, fundatii si federatii, organizatii religioase ale cultelor sau asociata unui cult, organizatii sindicale, organizatii patronale, Camere de Comert, structuri asociative ale administratiei publice locale, alte tipuri de organizatii legal constituite.

Sunt asimilate grupurilor specializate si urmatoarele categorii: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi de familie, cabinete individuale, cabinete asociate, societatea profesionala, cu sau fara personalitate juridica", se precizeaza in comunicatul Guvernului.

"Nu excludem ca, in viitor, mecanismul sa includa alte categorii, alte institutii publice sau chiar sa aiba o alta forta juridica",a mai spus ministrul.

Prevederile RUTI vor intra in vigoare in 2 saptamani de la aprobarea Memorandumului, iar platforma va fi disponibila la adresa www.ruti.gov.ro.

Te-ar putea interesa si ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista. 


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!