De ce moartea lui Prigojin este o veste bună pentru Ucraina
Moartea dramatică a șefului Wagner este cel mai recent indiciu că viitorul invaziei șubrede a lui Vladimir Putin este în pericol.
Evgheni Prigojin filmat pe frontul din Bahmut FOTO Profimedia
Vestea despre moartea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care ar fi decedat în urma prăbușirii unui avion Emraer Legacy 600 în regiunea Tver, s-a răspândit ca o undă de șoc în întreaga lume. Produsă la doar două luni după ce a condus o revoltă de scurtă durată, dar îndrăzneață împotriva conducerii militare de la Moscova, mulți au devenit suspicioși imediat că nu a fost vorba de un accident nefericit, scrie Maksim Skripcenko, președinte al Centrului pentru Dialog Transatlantic, cu sediul la Kiev.
Vineri, Kremlinul a respins zvonurile precum că ar fi ordonat asasinarea lui Prigojin, catalogându-le drept o „minciună absolută”. Cu toate acestea, momentul și circumstanțele producerii accidentului sugerează cu tărie că a fost vorba de un act de răzbunare al liderului de la Kremlin împotriva bărbatului care aproape l-a pus în situația de a pierde controlul asupra țării pe care o conduce cu o mână de fier de aproape 24 de ani. Prin eliminarea dramatică a unui comandant de război care s-a abătut de la linie, Putin nu face decât să le transmită tuturor acoliților și subalternilor săi că nu va tolera niciun tip de disidență împotriva sa.
Momentul accidentului a fost perfect pentru o demonstrație de putere. Cu o zi înainte de prăbușire, Putin s-a adresat la summitul BRICS organizat de Africa de Sud pentru a-și apăra invazia din Ucraina. În același timp, nava spațială rusească Luna-25 scăpase de sub control și se prăbușise în loc să aterizeze pe polul sudic al Lunii. Astfel, Rusia a eșuat în prima sa misiune pe Lună după aproape 47 de ani, o veste deloc plăcută pentru o țară care caută să se proiecteze ca o mare putere în diverse domenii.
Ca atare, eliminarea unui comandant disident care a amenințat și umilit Kremlinul trimițându-și mercenarii într-un marș spre Moscova pare să facă parte dintr-un efort atent planificat de a comunica lumii că Rusia încă este aici și puternică.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca „accidentul” aviatic soldat cu moartea lui Evgheni Prigojin, care a intrat în lumina reflectoarelor pe fondul războiului din Ucraina, să ajute invazia șovăitoare a lui Putin.
De fapt, dispariția unui lord al războiului este o veste foarte bună pentru Ucraina.
Moartea lui Prigojin, alături de infamul comandant-șef al grupului Wagner, Dmitri Utkin, le oferă forțelor ucrainene un avantaj pe câmpul de luptă în lunile următoare.
Mercenarii Wagner aflați încă Ucraina vor rămâne probabil activi în zonele-cheie din prima linie, dar cu bani mai puțini și un moral mai scăzut. Totodată, disensiunile dintre ei și unitățile militare convenționale ruse pot submina și mai mult coordonarea între capacitățile ofensive ale forțelor invadatoare.
Odată cu dispariția lui Prigojin, nu este clar ce se va întâmpla cu mercenarii Wagner care nu se află în prezent pe prima linie. Unii ar putea fi redistribuiți în Africa, alții absorbiți în milițiile pro-Kremlin din Ucraina. Dar cine îi va conduce? Loialitatea a mii de mercenari vicioși, motivați mai mult de bani decât de ideologie, ar putea fi acum în joc. În timp ce Kremlinul va încerca, fără îndoială, să includă cât mai mulți luptători Wagner în rândurile sale, loialitatea lor nu este garantată, chiar dacă Putin le-o cere prin jurământ.
Moartea șefului Wagner ar putea, de asemenea, să dăuneze războiului lui Putin, care s-ar putea confrunta cu revolte din rândurile armatei regulate a Rusiei. Se știe că Prigojin a obținut un sprijin larg în rândurile armate ruse, mulți văzând în el o voce rară care a îndrăznit să spună adevărul despre generalii corupți și structurile de comandă care subminează efortul de război al Rusiei în Ucraina. Cercurile naționaliste l-au văzut pe Prigojin drept cea mai bună speranță a lor de a forța reformele și de a declanșa un război total împotriva forțelor ucrainene. Eliminarea dramatică a lui Prigojin ar putea duce la explodarea acestor tensiuni care fierb de ceva vreme.
Nu este exclusă nici o dezaprobare pe larg în rândul opiniei publice din Rusia, cu consecințe grave pentru campania lui Putin împotriva Ucrainei.
Mașina de propagandă a Kremlinului susține că o mare parte a rușilor sprijină cu entuziasm efortul de război al lui Putin împotriva invenției numite „naziștii ucraineni”. Putin i-a amorțit cu o retorică șovină, în timp ce Prigojin le-a arătat că ar putea fi soluții pentru victorie. Dar, odată cu dispariția carismaticului șef de mercenari, nemulțumirile legate de evoluția invaziei ar putea atinge apogeul și, cumulate cu o neîncredere îndelungată față de actuala conducere de la Kremlin, ar putea amenința regimul Putin.
În opinia multora, moartea lui Prigojin este doar un act important într-o operațiune amplă de curățare a Rusiei de toate vocile care îl critică în vreun fel pe Putin sau îi contestă strategia din Ucraina. Această epurare radicală nu numai că sporește gradul de paranoia și nemulțumirea din cercul interior al lui Putin, dar riscă să înstrăineze baza de putere foarte naționalistă, care îi oferă lui Putin un sprijin atât necesar pe măsura acumulării pierderilor.
Odată cu ieșirea lui Prigojin din schemă, Putin se înconjoară doar de oameni prea intimidați pentru a spune adevăruri dure, ceea ce ar putea avea impact asupra invaziei.
Reconstruirea și reorganizarea de urgență a forțelor militare ruse vor fi lăsate în primul rând în seama unor generali aleși în principal prin prisma loialității personale în detrimentul competenței. Acest lucru va duce, fără îndoială, la tot mai multe pierderi pe câmpul de luptă și la noi cereri de carne de tun pentru a reface batalioanele mereu epuizate. Aceste noi forțe vor trebui recrutate dintr-o societate din ce în ce mai sărăcită, obosită să-și vadă fiii și soții aruncați fără milă în mașina de tocat carne a invaziei din Ucraina.
Acest ciclu aparent de neîntrerupt - cu critici eliminați, loialiști incompetenți propulsați în funcții de conducere și pierderi în creștere pe câmpul de luptă - nu sună bine pentru eficiența militară pe termen lung a Rusiei sau pentru menținerea puterii în Ucraina.
Deși există riscuri și provocări enorme pentru soldații ucraineni, depășiți numeric, dar plini de energie, totuși dispariția lui Prigojin este cel mai recent indiciu că paranoia crescândă a Kremlinului pune în pericol viitorul invaziei sale, conchide expertul ucrainean într-un articol de opinie publicat pe site-ul Al Jazeera.
Sursa: adevarul.ro