De ce moartea leului Cecil a generat atât de multă emoție?

De ce moartea leului Cecil a generat atât de multă emoție?

Vânat, tranșat, jupuit, decapitat - violența cu care a fost ucis leul Cecil, animal emblematic al parcului național Hwange din Zimbabwe, a declanșat un val de emoție în toată lumea. Această emoție are la bază mecanisme psihologice și filozofice, explicații posibile fiind o reacție de clasă sau evoluția conștiințelor, comentează site-ul 20minutes.fr.

Potrivit cifrelor asociației LionAid, 1.166 de lei ar fi fost uciși și aduși în Europa între 2008 și 2012. Însă indignarea apărută ca urmare a urmăririi și uciderii lui Cecil se sprijină pe diferite pârghii de ordin psihologic și filozofic. Veronique Servais, psiholog și cercetător în domeniul antropologiei, specializată în comunicarea între oameni și animale, înțelege emoția provocată de tragedie: 'Nu numai uciderea unui animal nobil și cunoscut, dar și faptul că oricine poate ucide cu condiția să plătească au dus la asemenea reacție', arată ea.

Dentistul Walter Palmer, cel care l-a omorât pe Cecil, ar fi plătit aproape 50.000 de dolari pentru a vâna animalul. Și componenta financiară a cântărit greu în mobilizarea care a urmat după publicarea primelor articole pe acest subiect, este de părere antropologul: 'La acest lucru se adaugă probabil o reacție de clasă: prin urmare, +bogații+ pot cumpăra totul, chiar și ceea ce nu se cumpără', afirmă Veronique Servais.

Corine Pelluchon, profesor de filozofie la Universitatea Franche-Compte (Besancon), specialist în problema animalelor, este de aceeași părere: 'Masacrarea leului Cecil dovedește faptul că unii oameni consideră încă animalele obiecte. Le vânează sau le urmăresc pentru a le domina, pentru a-și pune în valoare puterea asupra lor. Aici este vorba despre vânătoare fiindcă astăzi ea nu mai răspunde niciunei necesități alimentare și reflectă vidul interior al unui om care are nevoie să arate un trofeu pentru a simți că există', afirmă ea.

Pelluchon vede în mobilizarea apărută după uciderea brutală a lui Cecil o evoluție a societății: 'Acest lucru nu ar fi fost posibil acum zece ani. Tot mai multe voci afirmă că demnitatea umană trece prin respectul față de animale. Chiar și papa Francisc, în enciclica sa, menționează +valoarea intrinsecă a animalului+', încheie profesoara de filozofie.

Într-un comunicat difuzat marți, Walter Palmer, mare amator de vânătoare și safari, și-a exprimat regretul, aruncând însă vina pe intermediari și explicând că a avut 'încredere în experiența ghizilor locali profesioniști pentru a vâna în cadru legal'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…