
De ce luptă mercenarii chinezi în Ucraina? Mișcările stranii de pe front care ar trebui să dea de gândit. „Putem avea un război nimicitor”
Temerile potrivit cărora China s-ar pregăti să invadeze Taiwan sunt întărite, în opinia unor analiști americani, de faptul că peste 100 de mercenari chinezi ar lupta în războiul din Ucraina de partea rușilor. Totuși, pare discutabil dacă China ar avea nevoie de experiența câtorva mercenari pentru a ataca Taiwan, într-un război ce ar fi mai degrabă purtat pe mare și care nu ar semăna cu cel din Ucraina.
Războiul din Ucraina este departe de a se fi încheiat, în pofida planurilor și a speranțelor din ultima perioadă. Mai mult, există temerea că în paralel cu acest război am putea avea și alte două conflicte de amploare, care s-ar putea transforma într-un război, poate chiar într-o conflagrație mondială.
Orientul Mijlociu și zona Indo-Pacific ar fi candidatele perfecte în acest sens. În Fâșia Gaza, palestinienii și israelienii se acuză reciproc și nu trece o zi fără focuri de arme, iar în Asia de Est situația este și mai complicată. Cu un președinte anti-unionist, Taiwan nu vrea să audă de o unificare cu China. În schimb, de la Beijing se spune că va fi o reunificare pașnică, dar inevitabilă. Totuși, numeroși experți cred că China se pregătește deja pentru a invada insula pe care o consideră rebelă.
Pro și contra unei invazii chineze în Taiwan
Temerile unor analiști sunt alimentate de faptul că peste 100 de mercenari chinezi luptă de partea Rusiei în războiul cu Ucraina. Un prilej bun pentru unii dintre analiștii consultați de publicația The Hill să susțină că Beijingul s-ar pregăti în realitate să invadeze Taiwan.
Tot de curând, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat pe baza unor rapoarte a serviciilor secrete ucrainene că 155 de chinezi ar lupta de partea Rusiei, iar forțele Kievului au capturat doi dintre ei. În schimb, Reuters menționează că la nivel oficial, guvernul american consideră că acești soldați sunt mercenari și că nu ar avea legătură cu Armata Chinei. Chiar și așa, Reuters notează că mai mulți ofițerii chinezi ar fi efectuat vizite aproape de linia frontului rusesc pentru a deprinde tactici de război. China, care a declarat un parteneriat „fără limite” cu Rusia și s-a abținut să critice invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, a calificat remarcile lui Zelenski „iresponsabile” și a spus că China nu este parte la război. La rândul lor, oficiali americani au declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că luptătorii chinezi din Ucraina par să aibă o pregătire minimă și nu au niciun impact vizibil asupra operațiunilor militare ale Rusiei.
Nu este mai puțin adevărat că și în armata Ucrainei există mii de mercenari străini, fără ca țările lor să aibă implicație directă. „Adevărul” a scris despre acest subiect pe larg. Voluntari din țările occidentale, inclusiv SUA, luptă pentru Ucraina încă de la începutul războiului, iar Coreea de Nord a desfășurat peste 12.000 de soldați pentru a sprijini forțele ruse, a informat Reuters.
Pe de altă parte, China a inițiat la începutul lunii aprilie manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, prezentate ca un avertisment pentru cei care militează pentru independența insulei. Aceste acțiuni au avut loc la câteva săptămâni după ce președintele taiwanez William Lai a avut un discurs extrem de critic la adresa Beijingului.
Experții consultați de „Adevărul” nu exclud un atac al Chinei asupra Taiwanului. Totuși, din start este mai mult decât evident faptul că chinezii ar trebui să atace pe mare această insulă, iar din această perspectivă ipoteticul război nu ar semăna deloc cu cel din Ucraina.
„Chinezii ar trebui să știe care sunt riscurile”
Printre cei care cred că nu este exclus un atac chinez asupra Taiwanului este și Hari Bucur Marcu. Cunoscut expert în evaluarea riscurilor, a amenințărilor de securitate și managementul crizelor și rezolvarea conflictelor, Hari Bucur Marcu a fost implicat în reformarea Armatei Române pentru a o face compatibilă cu NATO. El a fost expert pentru politica de apărare la Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate și coordonator academic al Centrului de Studii NATO din București. Cu o experiență serioasă în domeniu, el atrage atenția asupra faptului că China este impredictibilă.
„China și Statele Unite sunt două puteri nucleare care nici măcar nu au nevoie de armament nuclear pentru a-și impune puterea militară oriunde în lume. Cel mai probabil, China și-ar dori să pună mâna pe Taiwan, dar în principiu ar vrea să o facă pe cale pașnică. Altfel, riscă un război cu Statele Unite ale Americii, iar chinezii ar trebui să știe riscurile și să nu vrea sub nicio formă să intre în război. Asta nu înseamnă că nu există riscuri și că în zona respectivă ar fi liniște”, spune Hari Bucur Marcu.
În opinia sa, Statele Unite ale Americii ar sări în sprijinul aliatului, iar războiul sino-american ar fi unul de proporții. Totuși, experții militari chinezi și strategii ar lua în calcul detaliile care arată că ar risca un război distrugător cu Statele Unite ale Americii, iar acest lucru nu ar fi în favoarea țării lor.
„Când e vorba de două super puteri, pentru că spre deosebire de Rusia, China și mai ales Statele Unite sunt super puteri, nu intră așa de ușor într-un război. Bineînțeles că americanii sunt superiori în acest moment la toate capitolele, iar chinezii știu bine asta. Și știu că americanii luptă altfel decât o fac ucrainenii. Și că America are arme sofisticate, pe care nu le-a trimis în Ucraina. Ar fi un război distrugător, dar repet, nu ar fi în favoarea nimănui. China poate și va avea cel mai probabil răbdare să obțină pe alte căi Taiwan, dacă va fi să fie pentru ei”, mai spune expertul.
Taiwan Relations Act, legea care i-ar obliga pe americani să apere Taiwan
Chestiunea Taiwanului este sensibilă pentru Statele Unite ale Americii. Încă din 1979 există Taiwan Relations Act, o lege adoptată de Congresul Statelor Unite ale Americii, prin care Washington-ul se obligă să furnizeze asistență militară Taiwanului în cazul unei agresiuni. Asta ar însemna că Statele Unite ale Americii, indiferent de administrația există, ar fi obligate să intervină direct cu trupe și tehnică militară pentru a-i apăra pe insulari. În plus, americanii au investiții serioase în Taiwan, iar producția de cipuri de acolo este esențială pentru SUA.
Istoricul Armand Goșu nu exclude un mare război în Indo-Pacific. În opinia sa, venirea lui Donald Trump la putere în Statele Unite a adus și mai multă impredictibilitate în lume. Pe de altă parte, China este apropiată Rusiei, însă până acum a stat și a privit războiul din Ucraina, ajutându-l discret pe Putin.
„Nimeni nu poate ști exact ce va urma, trăim vremuri complicate și greu de anticipat ce va urma. E adevărat că există riscul să izbucnească acolo, în Pacific, un război distrugător, care, cine știe, se poate extinde oricând. Nu cred că există cineva capabil să spună dacă acest război va avea loc cu adevărat sau nu sau când ar putea să izbucnească. Pe de altă parte, climatul, situația internațională, totul este complicat, iar riscuri există. Putem avea acolo un război nimicitor”, spune Goșu.
În schimb, Armand Goșu nu este deloc convins că Statele Unite ale Americii, sub Donald Trump, ar sări imediat să-și ajute aliații.
„Noi vedem poziția lui Trump și a americanilor față de Europa. Statele Unite fac parte din NATO, dar Trump se comportă ca și cum nu ar fi aliate cu Europa. Iar dacă pare dispus să lase Europa de izbeliște, ce anume ne-ar putea convinge că America ar interveni pentru Taiwan și să riște o confruntare directă cu China? America este tot mai izolaționistă, nu există garanții că și-ar ajuta aliații, dacă ar fi nevoie”, mai spune Armand Goșu.
Sursa: adevarul.ro