De ce „libertatea de exprimare” imaginată de Elon Musk pentru Twitter ar putea duce la ruinarea Americii
Minciunile și dezinformarea vor copleși adevărul dacă Elon Musk își va pune în aplicare intenția de a renunța la moderarea conținutului pe Twitter și de a readuce pe platformă pe personaje controversate precum Donald Trump.
Elon Musk FOTO Profimedia
După câteva luni de dispute juridice, oferta lui Elon Musk privind achiziționarea Twitter a ajuns la final. Musk și dreapta americană văd acest lucru ca pe un lucru grozav, în ideea că va restabili „libertatea de exprimare” pe Twitter. Orice atenționare referitoare la consecințele extrem de nedorite ale modului în care își imaginează Musk și dreapta libertatea de exprimare este întâmpinată cu urlete că „liberalii urăsc libertatea de exprimare” sau chiar acuzații de fascism. În mod similar, avertismentele potrivit cărora libertatea de exprimare neîngrădită poate duce la răspândirea periculoasă a dezinformării sunt luate în derâdere și combătute cu ideea că cel mai bun va câștiga mereu pe piața ideilor, scrie analistul Brynn Tannehill pentru newrepublic.com.
Aceste teorii vor fi testate în curând. Există zvonuri că, după finalizarea vânzării, Musk intenționează să concedieze aproape trei sferturi din personalul Twitter și să renunțe la moderarea conținutului. De asemenea, el ia în calcul să restabilească conturile unor surse importante de dezinformare și mesaje ce incită la violență, inclusiv pe cel al fostului președinte al SUA, Donald Trump.
Libertatea de exprimare nu este absolută
Argumentele pro-Musk sunt de o absurditate totală și există nenumărate exemple istorice și recente despre cum platformele de social media cu libertate de exprimare aproape nelimitată produc orori. Curtea Supremă a SUA a decis cu mult timp în urmă că libertatea de exprimare nu este absolută, atunci când judecătorul-șef Oliver Wendell Holmes a remarcat că nu poți striga „Foc!” într-un teatru plin din motive evidente.
În primul rând, libertatea de exprimare a cauzat morți și suferințe greu de exprimat în cuvinte atunci când a fost folosită pentru a răspândi mesaje de ură sau de dezinformare. Protocoalele înțelepților Sionului este un text antisemit fals care pretinde că dezvăluie un complot evreiesc de stăpânire a lumii. Mein Kampf, autobiografia lui Hitler, dădea vina pe o conspirație evreiască globală pentru necazurile Germaniei de după Primul Război Mondial. Ambele cărți au fost disponibile în Republica de la Weimar, care garanta libertatea de exprimare. Ele au contribuit la prăbușirea democrației germane, ascensiunea celui de-al Treilea Reich și chiar la Holocaust.
Dramele rezultate în urma răspândirii mesajelor de ură
Lipsa moderării pe site-urile de socializare a contribuit în mod repetat la producerea unor acte de ucidere în masă. Agresorul de la Christchurch, Noua Zeelandă, a ucis 51 de musulmani în două moschei după ce s-a radicalizat pe YouTube, 4Chan și 8Chan. Atacatorul care a ucis 11 evrei la sinagoga Arborele Vieții din Pittsburgh s-a umplut de ură pe site-ul de socializare Gab, conceput ca o alternativă la Twitter care permite „libertatea de exprimare”.
Măcelul cauzat de dezinformarea răspândită de rețelele de socializare depășește cu mult masacrele comise de rasiști, antisemiți și islamofobi. Peste un milion de americani au murit de COVID-19, dar cel puțin 25% dintre aceste decese puteau fi prevenite dacă oamenii ar fi fost vaccinați. Multe altele ar fi putut fi prevenite dacă oamenii ar fi purtat măști de protecție, ar fi păstrat distanța socială recomandată, ar fi crezut că boala este reală sau s-ar fi comportat în mod rațional.
În loc să educe publicul, teoreticienii conservatori i-au dat apă la moară cu un flux nesfârșit de propagandă, jumătate de adevăr, minciuni și dezinformare pe rețelele de socializare. Au insinuat că boala COVID-19 nu este decât o farsă sau o simplă gripă. De asemenea, au evocat „leacuri miraculoase”, precum hidroxiclorochina și ivermectina. Teoriile conspiraționiste anti-vaccin au devenit un element de bază al dreptei.
Studiile arată că Trump a fost cel mai mare motor al dezinformarii anti-COVID-19. În curând, el va avea posibilitatea să facă același lucru pe alte subiecte, de la integritatea ultimului scrutin prezidențial din SUA până la războiul din Ucraina. Decizia lui Musk va avea opusul efectului scontat: în loc să facă o societate mai bine informată, îi va face pe oameni mai ignoranți și iraționali, deoarece cred că orice le-ar putea confirma ideile preconcepute.
Adevărul, șubred în fața falsului
Argumentul că adevărul va învinge în mod inevitabil narațiunile false este în esență un basm libertarian. Este complet neîntemeiat în realitatea de astăzi. Un sfert din toți republicanii cred în teoria conspiraționistă a mișcării QAnon potrivit căreia „guvernul, mass-media și lumea financiară din SUA sunt controlate de un grup de pedofili care se închină lui Satan”. În mod similar, 71% dintre republicani cred că alegerile din 2020 au fost fraudate, în ciuda faptului că nu există dovezi credibile pentru o astfel de afirmație. Puterea confirmării prejudecăților este incredibil de mare, iar majoritatea companiilor de rețele de socializare profită de ea și își sporesc popularitatea cu algoritmi care le arată consumatorilor materiale din ce în ce mai ciudate, dar care se potrivesc deja cu viziunile lor asupra lumii.
În ceea ce privește piața liberă, oamenii uită că rezultatul obișnuit al piețelor complet nereglementate sunt monopolurile. Rețelele de socializare nu funcționează diferit. Concurenții Twitter, cum ar fi Gab, Parler, Truth Social și GETTR, sunt monoculturi uniform conservatoare, pline de cele mai grave tipuri de dezinformare și ură. S-au scris numeroase cărți despre cât de ostile sunt spațiile nereglementate de pe rețelele de socializare pentru femei și persoanele LGTB.
Potențiale pericole
Libertatea de exprimare complet neîngrădită pe rețelele de socializare nu este bună nici pentru democrație în ansamblu. Gab și Parler au fost folosite pentru a organiza insurecția din 6 ianuarie 2021, care a fost o încercare de a pune capăt democrației și de a inaugura un regim care ar zdrobi vocile disidente. Cripto-rasiști precum Tucker Carlson s-au declarat încântați de mișcarea lui Musk de a cumpăra Twitter, în timp ce aleasa de extremă dreapta Marjorie Taylor Greene și neofascistul Nick Fuentes au fost extaziați. Activiștii anti-trans au promis deja că vor organiza o serie de manifestații pentru a demonstra că „libertatea de exprimare” presupune și insultarea și hărțuirea minorităților. Miza este clară: ei se așteaptă ca mesajele lor să domine pe Twitter așa cum o fac pe Parler, Gab, GETTR, Truth Social și alte rețele de socializare. De altfel, conturile homofobe și transfobe ar putea figura probabil printre cei mai mari beneficiari ai încetării moderării pe Twitter, iar acest lucru poate avea consecințe grave în lumea reală.
Musk a susținut că nu se opune moderării, ci că vrea doar ca Twitterul să permită orice tip de discurs legal. Totuși, această abordare deschide o altă problematică. În Statele Unite, orice fel de discurs care nu înseamnă un apel direct la violență iminentă este legal. Acest lucru se bazează pe cazul din 1968 al Curții Supreme Brandenburg v. Ohio, care a constatat că atunci când un membru al Klansman a cerut la un miting „răzbunare” împotriva „n*****” și „evreilor” era protejat de dreptul la libertatea cuvântului deoarece pericolul violenței nu era „iminent”. Așadar, Twitter-ul în varianta imaginată de Musk ar permite un astfel de discurs.
Concurenții Twitter adoptă aceeași abordare (generală) în privința moderării și libertății de exprimare, fapt pentru care au accesul interzis la Amazon, Google și Apple. În același timp, legile privind libertatea de exprimare în SUA sunt mult mai puțin restrictive decât cele din Europa. Astfel, dacă Twitter ar aplica legile privind libertatea de exprimare în SUA ca bază pentru moderare, ar fi probabil blocat în cea mai mare parte a pieței europene, cu excepția Ungariei. Pierderea accesului la Amazon, Google, Apple și la întreaga piață europeană ar putea duce la dificultăți financiare.
Toate aceste aspecte ar trebui să servească drept avertisment pentru Elon Musk. Ceea ce face din Twitter o platformă de social media (relativ) robustă este diversitatea vocilor, care este posibilă doar datorită politicilor de moderare care sunt (oarecum) mai selective decât cele ale altor platforme. Există toate motivele să credem că acest lucru va dispărea dacă Musk va decide să facă din Twitter un paradis al „libertății de exprimare” precum pe Parler, GETTR, Truth Social sau Gab. Hărțuirea va înflori, iar dezinformarea va pune capăt oricărei discuții raționale.
Trump salută achiziționarea Twitter de către Musk
Fostul preşedinte american Donald Trump a salutat vineri faptul că de acum înainte Twitter „a intrat pe mâini bune”.
„Twitter este acum pe mâini bune şi nu va mai fi condus de nebunii stângii radicale care ne detestă cu adevărat ţara”, a declarat el pe reţeaua sa, Truth Social.
Fostul lider de la Casa Albă nu a spus dacă intenţionează să se întoarcă pe Twitter, unde a fost suspendat permanent după asaltul asupra Capitoliului.
Trump stârnea în mod regulat controverse aprinse în timp ce se adresa direct celor 88 de milioane de abonaţi ai săi de pe contul @realDonaldTrump.
Sursa: adevarul.ro