De ce le place românilor Cipru și cum încearcă autoritățile să atragă tot mai mulți turiști

De ce le place românilor Cipru și cum încearcă autoritățile să atragă tot mai mulți turiști

Stat membru al Uniunii Europene din 2004, Cipru se remarcă drept insula cu 320 de zile de soare pe an.

Plajă din Cipru

Autoritățile din Cipru încearcă să atragă tot mai mulți turiști

Tot în Cipru se regăsește și cel mai estic punct al Uniunii , Cavo Greco, un spectaculos parc natural protejat, situat între orașele Ayia Napa și Protaras, două dintre cele mai frecventate stațiuni turistice.

Fie că ești pasionat de relaxare la plajă și plimbări pe faleză, sau că dorești să explorezi tot ceea ce are de oferit o destinație, Ciprul oferă turiștilor multiple oportunități și experiențe autentice.

Potrivit reprezentanților Ministerului cipriot de Turism, deși cele mai căutate atracții rămân soarele și plaja, strategia pentru a atrage cât mai mulți turiști este de a face insula accesibilă și ofertantă pe tot parcursul anului, iar pentru aceasta, Cipru intenționează să atragă mai mulți turiști prin dezvoltarea unor segmente ca turismul profesional – MICE (turismul general de afaceri, turismul stimulativ, turismul de reuniuni si Congrese, târgurile și expozițiile), turismul religios, drumețiile în natură, sporturile acvatice etc.

Un alt segment important este cel al agroturismului și turismului gastronomic, precum și cel al organizării de nunți.

„Românii pot găsi cu ușurință ceea ce au nevoie pentru o vacanță uimitoare în Cipru. Pentru că insula este o destinație accesibilă pe tot parcursul anului, cea mai bună perioadă pentru plajă și soare este sezonul de vară, ce începe la jumătatea lunii aprilie și durează până la sfârșitul lunii noiembrie, iar pentru a explora latura istorică și insula în detaliu, perioada indicată este cea de iarnă, atunci când nu este cald, iar temperaturile sunt undeva la 16-18 grade Celsius.

77 de plaje premiate cu Steagul Albastru

Cele mai căutate activități de către români sunt cele legate de sporturi acvatice, croaziere, arii naturale protejate și relaxare la soare și la cele mai curate ape din Marea Mediterană, la cele 77 de plaje din Cipru premiate cu Steagul Albastru (Steagul Albastru este o certificare acordată de către organizația internațională Fundația pentru Educația de Mediu - Foundation for Environmental Education - plajelor care întrunesc standardele organizației pentru managementul mediului înconjurător, legate de calitatea apei, siguranță și educație de mediu – n. ed.). Avem de asemenea o istorie și o cultură bogată cu situri interesante cum ar fi mozaicurile din Paphos, situl arheologic Kourion, castelele din Limassol și multe altele. Pentru iubitorii de natură, recomandăm peninsula Akamas și Cavo Greco, unde poți intra în contact cu natura printr-o drumeție. Vizitând satele Omodos și Lefkara, poți simți spiritul autentic al vieții locale cotidiene.

Turiștii pot experimenta și activități unice, cum ar fi cea oferită de MUSAN, o pădure subacvatică și în același timp, muzeu subacvatic de sculpturi. Mărimea compactă a insulei și diferențele dintre regiuni permit totodată turiștilor să se bucure fie de plaje cu nisip alb și fin, fie cu nisip vulcanic și stânci. Pentru drumeții, există trasee disponibile pe site-ul Ministerului de Turism și oamenii au posibilitatea de a merge în safari cu jeep-ul în ariile naturale. Și nu în ultimul rând, croazierele pe mare”, a declarat pentru Adevărul Ivan Gorobets, ofițer de relații internaționale, vânzări și marketing al Ministerului de Turism din Cipru.

Prețul pentru o mini croazieră pe mare începe de la 25 de euro, iar o altă experiență inedită constă în posibilitatea de a-ți culege și păstra propriile fructe, direct din livezile de portocali, lămâi și grepfrut, unii agricultori oferind această activitate cu prețuri începând de la 5 euro. Clima însorită a insulei este, de altfel, și motivul pentru care majoritatea fructelor tropicale se culeg de două ori pe an. În afară de hoteluri, pensiunile agroturistice oferă cazare la prețuri mai scăzute, la o distanță scurtă de mare.

Ținutul Legendelor

Cipru este renumit de asemenea pentru o experiență culinară deosebită, denumită „Meze”, ce ar trebui încercată de orice turist. Meze nu este de fapt denumirea unui anume fel de mâncare, ci al experienței de a servi masa. Gazda începe prin a servi o salată și câteva aperitive, urmate pe rând de pește și carne, ce pot ajunge până la 30 de feluri. Iar ca orice insulă din Mediterană, și Cipru este înțesat de legende, cea mai renumită dintre acestea fiind cea a zeiței dragostei, Afrodita, care, potrivit mitologiei grecești, s-ar fi născut din apele învolburate ale mării chiar în această insulă. Petra tou Romiou, locul cunoscut și sub numele de „Stâncile Afroditei”, se află pe drumul ce leagă Limassol de Paphos și este unul dintre cele mai vizitate de către turiști puncte ale insulei. Ministerul de Turism din Cipru a dezvoltat, de asemenea, o inițiativă denumită ”Heartland of Legends” – „Ținutul Legendelor”, ce constă într-un traseu principal ce traversează zone rurale, muntoase și mai îndepărtate de mediul urban, și alte trasee tematice mai mici, ce încep sau se sfârșesc în traseul principal.

Specialiștii ciprioți în turism recomandă, pentru o vacanță reușită, pe lângă 2-3 zile doar în hotel, și închirierea unei mașini pentru o zi sau două și explorarea insulei. ”În Cipru se călătorește în siguranță și confortabil. Vizitați satele. E important de știut că Cipru nu este doar o vacanță la hotel, este o vacanță pe insulă”, a mai declarat Ivan Gorobets.

Unul dintre touroperatorii care asigură chartere pentru Cipru este și Join UP! România. Anul acesta, cursele aeriene încep cu 2 iunie și vor fi operate până la 2 septembrie. Potrivit directorului general al Join UP! România, Marius Surdu, zborurile vor fi disponibile din București, Cluj-Napoca și Iași, iar prețul pentru un pachet turistic începe de la 433 de euro de persoană, pentru un sejur de șapte nopți.

”În 2023, am avut peste 6.000 de turiști care au călătorit în Cipru cu Join UP! Atât din România, cât și din Moldova, Ucraina și Statele Baltice. Estimăm că anul acesta, doar din România, vom avea peste 3.000 de turiști români ce vor vizita Cipru. Avem o experiență îndelungată în ceea ce privește oferirea de pachete turistice pentru Cipru, și suntem de părere că destinația este adecvată pentru o gamă largă de preferințe. De exemplu, este perfect pentru tinerii ce doresc să experimenteze o viață de noapte activă, dar și pentru oamenii religioși ce își doresc să viziteze mănăstirile și bisericile aflate pe insulă. De asemenea, Cipru este o alegere excelentă pentru familii, mulțumită minunatelor sale plaje, hotelurilor confortabile și atmosferei relaxante”, a afirmat Marius Surdu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet