De ce l-a sfidat Dăncilă pe Tăriceanu. Îl așteaptă un nou dosar? Amănunte INCENDIARE!
Premierul Viorica Dăncilă a refuzat să se prezinte luni la ședința coaliției pentru a negocia cu Călin Popescu Tăriceanu condițiile formulate de ALDE de rămânere la guvernare, cu toate că duminică seara anunțase într-un interviu pentru Antena 3 că va discuta cu partenerul de coaliție.
Prin absența ostentativă, sfidătoare și lipsită de respect față de Tăriceanu, Dăncilă le transmite celor din ALDE că nu are nimic de negociat, nici candidatura la prezidențiale, nici restructurarea, nici alte pretenții formulate bățos de un partiduleț de 4%, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Fermitatea premierului se bazează pe o realitate pe care doar Tăriceanu refuză să o vadă: liberalii nu vor la guvernare înainte de prezidențiale, ba chiar vor face totul să țină în viață până la alegeri guvernul muribund Dăncilă, dacă e cazul chiar cu sprijinul lor discret.
Și nu vor fi singurii susținători surpriză. Foarte posibil ca parlamentarii ALDE să negocieze peste capul lui Tăriceanu un aranjament politic cu premierul Dăncilă, de tipul susținere tacită în Parlament la schimb cu garantarea unor locuri eligibile în viitorul Parlament pe listele PSD sau păstrarea privilegiilor guvernării (funcții, contracte, afaceri etc).
Tăriceanu vrea să fie candidat unic la prezidențiale din partea coaliției, dar oamenii din jurul lui visează mai puțini cai verzi pe pereți. Tot ce-și doresc de la viață este să rămână cumva ”cu buzele unse”, cum îi place șefului de partid să descrie beneficiile puterii.
Apoi, când UDMR anunță printr-un lider din eșalonul doi că nu se pune problema susținerii guvernului Dăncilă, enunțul înseamnă în maghiară cu totul altceva. Un Nem! spus răspicat într-un moment dificil pentru guvern se traduce corect cu ”începem negocierea, ce aveți de oferit”? Sigur, greu de crezut că UDMR va intra la vedere la guvernare înainte de alegeri, dar o susținere tacită din Parlament se poate negocia cu rezultate spectaculoase.
Nici pentru Victor Ponta, pe care Dăncilă l-a făcut duplicitar și mincinos, n-am putea băga mâna în foc. Chiar dacă azi premierul în funcție și fostul premier se insultă reciproc, dacă iese Tăriceanu din guvern, cineva trebuie să salveze țara de la dezastru!
S-au văzut multe grozăvii comise din spirit de sacrificiu, desigur, în numele interesului național, de dragul stabilității politice și pentru binele României.
Dăncilă știe că președintele Iohannis preferă să intre în turul doi cu ea, dacă se poate, nu cu Barna sau Tăriceanu și că dacă ar pica guvernul șansele ei de a rămâne candidat din partea PSD scad dramatic.
Din toate motivele de mai sus, premierul Dăncilă și-a permis azi aroganța de juca tare în raport cu ALDE. Doar în aparență, dacă e să ne luăm după declarațiile publice, sunt șanse mici ca actualul guvern să-și păstreze majoritatea. În realitate, există toate condițiile să rămână bine merci în stare de funcționare, pe perfuzii.
Cât despre Călin Popescu Tăriceanu, greu de imaginat un șantaj politic mai eșuat și ma ridicol decât cel derulat la vedere în aceste zile. Tocmai ce a anunțat negocieri cu Ponta pentru formarea unei alianțe politice, sperând că o va forța în acest fel pe Dăncilă să-și retragă candidatura, însă drept răspuns a primit un spate întors și ușa guvernarii arătată fără menajamente.
Iată-l așadar pe Tăriceanu umilit, aruncat în derizoriu de Viorica Dăncilă, poate cel mai slab politician care s-a perindat vreodată la vârful PSD.
Liderului ALDE nu-i rămâne decât ieșirea de la guvernare, atacarea prezidențialelor din opoziție cu speranța că își va salva in extremis cariera politică și, odată cu ea, partidulețul intrat la apă după europarlamentare. Dar nu are nici o garanție că acolo, în opoziție, îl vor urma în bloc colegii din ALDE, că alianța promisă de Ponta se va mai încheia vreodată sau că intră în turul doi la prezidențiale.
Rămas la putere sau trecut în opoziție, liderul ALDE a pornit deja pe un drum la capătul căruia s-ar putea să nu-l aștepte nimic altceva decât o nouă tentativă de ridicare a imunității parlamentare și un dosar penal.