De ce italienii sunt mai expuși propagandei lui Putin decât ceilalți europeni

De ce italienii sunt mai expuși propagandei lui Putin decât ceilalți europeni

Impregnați aproape zi de zi cu propaganda Kremlinului, italienii sunt mai puțin receptivi la cauza Ucrainei în comparație cu ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene.

Pilotă dăruită de Putin răposatului Berlusconi FOTO Arhivă

Pilotă dăruită de Putin răposatului Berlusconi FOTO Arhivă

De fiecare dată când se întoarce din Ucraina, corespondentul de război Nello Scavo este copleșit de frustrare. O întrebare îl urmărește și stânjenește deopotrivă: „E chiar atât de rău precum se spune?”.

„Uneori cred că numai dacă m-aș întoarce grav rănit vor începe să mă ia în serios”, spune jurnalistul de la cotidianul italian „Avvenire” într-un interviu acordat pentru ziarul britanic „The Guardian”.

„Este ca și cum ei nu cred că Rusia masacrează civili. Problema este că Vladimir Putin s-a bucurat întotdeauna de o largă simpatie în politica și opinia publică din Italia, iar Kremlinul a avut mereu o propagandă eficientă aici”, subliniază jurnalistul originar din Catania, Sicilia.

În timp ce Guvernul de dreapta al Italiei condus de Giorgia Meloni este unul dintre cei mai fermi susținători europeni ai Ucrainei, propaganda și dezinformarea Kremlinului pătrund nestingherit în mass-media din Peninsula Italică, mai ales cu invitați pro-ruși la cele mai urmărite talk-show-uri politice. Este un fenomen pe care cercetătorii îl atribuie unor caracteristici specifice ale politicii italiene și anti-atlantismului promovat de zeci de ani de partide care cândva au fost o forță la Roma. Un sondaj publicat de compania de cercetare de piață Ipsos în aprilie relevă că aproape 50% dintre italieni preferă ca țara lor să fie neutră.

Lavrov, Zaharova și Dughin, printre invitații cu „viziuni diferite”

Matteo Pugliese, cercetător în domeniul securității și terorismului de la Universitatea din Barcelona, urmărește cu atenție procesiunea oficialilor și ideologilor regimului de la Moscova la posturile de televiziune din țara sa natală de la lansarea invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie 2022. Printre cei care s-au perindat figurează îndeosebi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și purtătoarea sa de cuvânt Maria Zaharova, ideologul ultranaționalist Aleksandr Dughin, jurnalista Olga Belova, de la Rossia 24 - un instrument de propagandă al Kremlinului care a negat masacrul de la Bucea - și propagandista Iulia Vitiazeva, de la NewsFront - un portal cu sediul în Crimeea operat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) -, care, după victoria Ucrainei la Eurovision 2022, și-a exprimat dorința ca o bombă să fi lovit scena din Torino unde a avut loc concursul.

„În comparație cu alte țări din vestul Europei, Italia oferă o expunere disproporționată propagandei ruse, iar acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că producătorii de televiziune vor să mărească ponderea anumitor emisiuni cu dezbateri aprinse”, afirmă Pugliese pentru „The Guardian”.

Cercetătorul italian de la Universitatea din Barcelona observă că cei mai mulți propagandiști ai Kremlinului, mai exact 12, au fost găzduiți de Rete4, un canal de televiziune operat de Mediaset, o companie media deținută de Silvio Berlusconi până la moartea sa, la 12 iunie 2023. Premier în trei rânduri, Silvio Berlusconi a întreținut o prietenie de lungă durată cu Vladimir Putin, lăudându-l de fiecare dată când a avut prilejul, încheind acorduri energetice care au făcut dependentă Italia de gazele rusești și luându-i apărarea în diverse situații, cum a fost cea cu privire la cauza invaziei, pe care fostul lider politic italian a pus-o în mod eronat pe seama unei „provocări” din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Scavo, partidele de dreapta din Italia tind să aibă „relații bune” cu regimul Putin. Jurnalistul italian atrage atenția că Silvio Berlusconi nu a fost singurul politician de dreapta care și-a manifestat simpatia față de liderul de la Kremlin. Un alt exemplu este actualul vicepremier Matteo Salvini, care la un moment dat purta un tricou inscripționat cu chipul lui Putin.

Copasir, comisia pentru securitate din Parlamentul italian, a deschis anul trecut o anchetă pe fondul creșterii îngrijorărilor față de promovarea comentatorilor pro-ruși la posturile de televiziune din Peninsulă, motiv pentru care mai mulți jurnaliști ucraineni au refuzat invitațiile.

Sociologul anti-american care vrea capitularea Ucrainei sub pretextul pacifismului

În unele cazuri, invitații nu sunt propagandiști ai Kremlinului, ci comentatori italieni care prezintă războiul din Ucraina ca rezultat al unei provocării occidentale, adică exact cum spune și Putin. Un invitat obișnuit la La7 și Rai este sociologul Alessandro Orsini, profesor la Universitatea Luiss din Roma. Orsini a declarat public că Zelenski este un „criminal de război” la fel precum Putin și a devenit atât de popular încât divagațiile sale au umplut teatrele. Orsini, care se autointitulează drept pacifist, consideră că singura modalitate de a salva Ucraina este recunoașterea presupusei victorii a lui Putin. Ideile sale sunt pe larg răspândite în rândul mișcării pacifiste din Italia, care insistă că războiul trebuie să înceteze chiar și cu prețul capitulării Ucrainei. Când a fost acuzat că este pro-rus, Orsini a răspuns că „nu are nici măcar un prieten rus”.

„Nu este (o dovadă de, n. red.) pacifism să sugerezi capitularea ca soluție”, explică Arianna Ciccone, fondatoare a site-ului de verificare a informațiilor Valigia Blu și co-fondatoare a Festivalului Internațional de Jurnalism.

„Acești oameni au fost mereu anti-NATO. Ei își ascund în mod ipocrit antiamericanismul în spatele unei „măști” a pacifismului. În unele cazuri, acest lucru duce la un sentiment autentic anti-ucrainean. Am avut deseori la televizor jurnalişti şi filosofi cunoscuţi care au exprimat îndoieli cu privire la Bucea şi Mariupol. Nu au avut curajul să admită adevărul nici măcar în fața muntelui de dovezi. Cum pot ei să fie pacifiști?”, spune jurnalista italiană.

Un studiu realizat anul trecut de Institutul pentru Dialog Strategic (ISD) arată că rețelele de socializare din Italia au adunat cele mai multe postări care pun sub semnul întrebării crimele de război comise de ruși la Bucea.

Prezentatorii TV italieni își apără decizia de a invita propagandiști ai Kremlinului sau comentatori pro-ruși cu „viziuni diferite” ca o obligație de a oferi spațiu de exprimare pentru ambele părți ale războiului din Ucraina. „Totuși, făcând acest lucru, nu pare să le pese că cei care apără invazia rusă răspândesc adesea dezinformări și ajută astfel la destabilizarea telespectatorilor cu afirmații fără temei”, subliniază Ciccone.

Extremiștii, cei mai expuși propagandei ruse

Un exemplu flagrant este teza Moscovei precum că Ucraina duce un genocid în Donbass. Putin a folosit această teză ca pretext pentru invazie, dar ONU a respins-o cu tărie. De altfel, zeci de italieni s-au alăturat după 2014 forțelor separatiste pro-ruse din Donbass pentru a lupta împotriva Ucrainei. Majoritatea acestora sunt extremiști de dreapta atrași de ultranaționalismul rus. În plus, mai figurează și italieni rămași captivi în anti-americanismul și anti-capitalismul trâmbițat de extrema stângă. În viziunea acestora din urmă, Rusia este un bastion împotriva Statelor Unite. Mai mult, ei cred sincer în afirmațiile lui Putin despre „naziștii ucraineni”. Pentru a marca Ziua Victoriei în 2022, o sărbătoare care comemorează înfrângerea Germaniei naziste, Partidul Comunist din Zagarolo, o comună situată la 34 de kilometri sud-est de Roma, a distribuit o serie de pliante cu litera „Z”, care este folosită de regimul Putin ca simbol al războiului său împotriva Ucrainei. Organizatorii evenimentului au respins criticile și au susținut că nu s-au dedat unei provocări.

Potrivit unui sondaj publicat în iulie de Centrul de Cercetare Pew, Italia figurează printre țările din Uniunea Europeană în care Zelenski înregistrează cea mai scăzută cotă de încredere. Consiliul European pentru Relații Externe a constatat că italienii au fost printre cei mai indulgenți față de Rusia din statele membre chestionate, 27% dând vina pe Ucraina și pe Statele Unite pentru vărsarea de sânge începută de Putin.

„Rezultatul tuturor acestor lucruri este o mare confuzie în opinia publică italiană, care se chinuie pe cine să dea vina pentru război, blamând în mod egal Rusia și Ucraina. Aceasta este cu siguranță un succes pentru propaganda Kremlinului”, conchide Matteo Pugliese.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron