De ce în realitate nimic nu e bine pentru Putin după răzmerița lui Prigojin
Liderii militari de la vârf se vor teme probabil și mai mult să-i dea vești proaste lui Putin în privința războiului din Ucraina, deoarece sunt preocupați pentru propria lor siguranță, potrivit unui expert.
Vladimir Putin FOTO AFP
Liderii militari sunt „mult mai dependenți de Putin” în ceea ce privește siguranța și posturile lor după răzmerița grupului Wagner, astfel că e mult mai probabil să-i ascundă sau să-i îndulcească veștile proaste de pe front pentru a nu pierde încrederea președintelui rus, scrie Dara Massicot, cercetător specializat în Rusia la RAND Corporation.
„În această atmosferă de suspiciune și incertitudine, în care generali proeminenți dispar, iar Putin se grăbește să dea vina pe trădători, autocenzura în rândul liderilor militari de top este posibil să devină mult mai răspândită”, apreciază Massicot într-un editorial publicat de NYT.
În ciuda aparențelor că totul continuă ca de obicei, nu e deloc totul bine pentru armata rusă, apreciază ea. Președintele rus și-a menținut în funcții cei mai loiali comandanți , care în timp ce vor continua să ia decizii proaste, vor fi și mai motivați să-i ofere informații distorsionate, ceea ce va submina și mai mult capacitatea Kremlinului de înțelege adevărata situație a războiului într-un moment crucial al conflictului.
„În timpul scurtei rebeliuni, operațiunile au continuat așa cum era planificat, iar lanțul de comandă a rezistat. Nu au existat semne de refuz în masă, dezertări sau revolte. Pentru moment, pozițiile defensive ruse – întinse din Belgorod, în est, până în Crimeea, în sud- sunt încă sigure. Dar pentru cât timp. Serghei Șoigu și generalul Valeri Gherasimov, ofițerul cu cel mai înalt rang, vor continua să conducă războiul într-o manieră incompetentă. Păstrați de Putin datorită loialității lor, acum sunt și mai susceptibili să reprime informația negativă și să prezinte o imagine distorsionată despre război,. Curățenia în rândul armatei, ce pare în curs, doar va amplifica disfuncționalitățile. De dragul familiarității, Kremlinul a ales să întărească eșecul”.
Nimic nu e adevărat
Interlocutorii loiali din cercul de tip cocon al lui Putin filtrează problemele și oferă în schimb o perspectivă alternativă drept substitut pentru starea de lucruri reală din armată pe care de altfel Prigojin a perceput-o destul de corect.
De pildă, actualul șef-adjunct al consiliului de securitate, pretinde că un număr de 185.000 de bărbați s-au înscris în armată doar în 2023. La rândul lui, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut că armata rusă a distrus de două ori mai multe sisteme HIMARS decât au fost livrate în realitate Ucrainei.
„Totul merge conform planului”, dă asigurări Șoigu.
„Nimic din toate astea nu este adevărat. Dispariția generalului Serghei Surovikin (comandantul adjunct al campaniei militare din Ucraina-.n.red) este un indiciu chiar mai grăitor despre cum stau lucrurile”, notează Dara Massicot.
Între timp, armata rusă a pierdut deja jumătate din capacitatea de luptă (potrivit evaluării șefului armatei britanice), unele unități din prima linie nu au avut ocazia să odihnească de luni întregi, și în plus lipsesc suficiente forțe de rezerve pentru a le înlocui. Pentru că s-au plâns de condițiile de luptă, cel puțin doi generali au fost demiși recent.
„Toate astea pot deschide o fereastră de oportunitate pe care forțele ucrainene ar putea-o exploata dacă are mijloacele necesare”, scrie cercetătoarea, subliniind că forțele ucrainene întâmpină în prezent dificultăți mai ales din cauza câmpurilor dense de mine, dar că munițiile cu dispersie pe care le primesc din SUA ar putea schimba situația.
Cât despre situația prezentă a rușilor pe front, deocamdată apărările lor rezistă, dar problemele au început să se acumuleze, riscând să creeze în cele din urmă o presiune fatală, conchide Dara Massicot, cercetător specializat în Rusia la RAND Corporation, într-un editorial pentru NYT .
Sursa: adevarul.ro