De ce gripa îi îmbolnăvește pe unii oameni, iar pe alții nu

De ce gripa îi îmbolnăvește pe unii oameni, iar pe alții nu

Unii oameni se îmbolnăvesc de gripă, alții, nu. Li se întâmplă uneori chiar și celor care iau măsuri preventive pentru a se feri de virus, în timp ce alții par să treacă sezon după sezon fără nici măcar o tuse ușoară, chiar și fără profilaxie. Yahoo! Life a arătat care sunt explicațiile.

Nu toată lumea reacționează la fel în fața virusului gripal. FOTO Shutterstock

Nu toată lumea reacționează la fel în fața virusului gripal. FOTO Shutterstock

Sunt unii oameni mai puțin predispuși la gripă decât alții? Este întrebarea pe care multă lume și-o pune.

„Aceasta este o întrebare foarte bună care se aplică oricărei boli infecțioase, dincolo de gripă. Răspunsul scurt este că, de obicei, nu știm de ce unii oameni se îmbolnăvesc mai mult decât alții. Răspunsul mai lung este că există mulți factori complecși care intră în modul în care sistemul imunitar răspunde la o infecție”, a declarat pentru Yahoo! Life Jonathan D. Grein, director la Cedars-Sinai, medic specializat în epidemiologie spitalicească.

Este însă bine de știut că persoanele imunocompromise din cauza unei afecțiuni preexistente au un risc crescut de a se îmbolnăvi, explică el.

Revista The Lancet a publicat un studiu care arată că supraviețuitorii anumitor tipuri de cancer - inclusiv leucemia, limfomul și mielomul multiplu - sunt mai predispuși să aibă complicații grave din cauza gripei până la 10 ani după ce au primit diagnosticul.

Și vârsta joacă un rol important. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot avea un răspuns imunitar mai slab la vaccinurile antigripale, ceea ce îi face mai predispuși la boală și complicațiile ei potrivit CDC.

Stilul de viață poate avea și el un impact asupra imunității cuiva.

„Fumatul sau consumul excesiv de alcool pot slăbi sistemul imunitar, făcând o persoană mai sensibilă la infecții precum gripa”, a declarat pentru Yahoo! Life Dr. John Whyte, medic-șef al WebMD și fost director la US Food and Drug Administration.

Stresul, lipsa unui somn adecvat și o dietă lipsită de nutrienți esențiali pot compromite apărarea naturală a organismului. Din acest motiv, o persoană poate fi mai predispusă să ia gripă și să lupte mai greu cu boala, explică medicul.

El adaugă că expunerea la virus este încă un alt factor. „Persoanele care se află frecvent în contact strâns cu alte persoane pot avea o expunere mai mare la virusurile gripale și pot dezvolta o anumită imunitate”, explică Whyte.

Un rol important este jucat de genetică

Dr. John Whyte spune că genetica afectează, de asemenea, modul în care sistemul imunitar al unei persoane răspunde la virusul gripal.

Un studiu recent publicat în revista Science a constatat diferențe în modul în care diverse populații răspund la gripă.

Biologii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au constatat că o singură mutație în virusul gripal îi poate da acestuia puterea de a scăpa în proporție de 90% de imunitatea anticorpilor unei persoane, dar nu și a alteia.

Poți avea virusul gripal fără să ai și simptome?

Da. Este posibil ca o persoană să fie infectată cu gripă și să aibă simptome minime sau deloc. Asta nu înseamnă că nu poate fi contagioasă, spun specialiștii consultați de Yahoo! Life.

Vaccinurile anuale împotriva gripei ajută

Toți cei trei medici încurajează cu tărie vaccinarea anuală împotriva gripei.

„Chiar și atunci când vaccinul antigripal nu este 100% protector - și de obicei nu este - tot poate face ca infecția să fie mai puțin gravă”, spune Whyte.

Gripa poate da complicații severe

Amintim că gripa este o boală infecțioasă respiratorie, care poate să devină extrem de periculoasă atunci când evoluează către complicații severe, cum ar fi pneumonie sau insuficiență respiratorie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…