De ce frigul ne face poftă de carne. Nutriționistul Mihaela Bilic: „Proteinele țin de foame multe ore, nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”
Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține că odată cu venirea sezonului rece este normal să simțim mai multe nevoia de a consuma carne. Specialistul a explicat care sunt avantajele consumului de carne de pui și porc.
Carne de pui FOTO: Shuterstock
„Odată cu schimbarea anotimpului se schimbă și apetitul, frigul ne îndeamnă să mâncăm alimente hrănitoare, gata cu verdețurile, ne e poftă de carne! Și bine facem, indiferent de culoare și de animalul de la care provine, carnea este cea mai valoroasă sursă de proteine complet”, scrie Mihaela Bilic, medic nutriționist , pe Facebook.
Potrivit nutriționistului, proteinele din carne țin de foame multe ore și au calorii negative, organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor.
„Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit. Facem ce facem și tot la slăbit am ajuns! Întrebarea este ce alegem: vită, porc sau pui?”, întreabă dr. Bilic.
Carnea de pui este cea mai consumată carne la nivel mondial, în ultimii 50 de ani producția a crescut cu 200%. De ce ne place carnea de pui? Este o carne albă, fragedă, cu mai puțină grăsime și acizi grași saturați decât carnea roșie, cu un conținut mare de proteine de calitatea întâi, ușor de gătit și pe gustul multor persoane.
Bilic: Carnea de pui se consumă bine gătită
„Avantajul la pui: grăsimea se concentrează în piele, nu pătrunde printre fibrele cărnii și este ușor de eliminat. Este o grăsime bogată în acizi grași mononesaturați (similari cu cei din uleiul de măsline)și este semifluidă la temperatura camerei. Aripioară sau picior? Contează ce bucată de carne alegem, nutrienții și grăsimea diferă între pieptul și pulpa de pui”, explică nutriționistul.
La 100g carne avem-pentru piept: 25g proteine, 4,5g grăsime, 150cal și 1-2 mg fier; pentru pulpe- 22g proteine, 9g grăsime (adică dublu), 200 calorii și un conținut de fier de patru ori mai mare față de piept. Aripioarele sunt de 3-4 ori mai bogate în grăsime față de pulpe și nu te alegi cu prea multă carne, nu dar asta nu le împiedică să fie delicioase.
„Precizare importantă: alimentația pe care o primesc puii/ găinile influențează în mod direct concentrația de nutrienți din carne. Hrana bogată în lucernă scade conținutul de colesterol, prezența semințelor de in duce la creșterea procentului de Omega-3, iar boabele de porumb bogate în caroten dau grăsimii o culoare galbenă. Un ultim secret: carnea de pui se consumă bine gătită, temperatura ridicată elimină riscul infectării cu salmonella”, precizează Mihaela Bilic.
„Dacă mă întrebați pe mine, eu aleg porc”
O fi puiul cea mai consumată carne la nivel mondial, dar sper că la noi, la români, porcul să fie campion, susține dr. Bilic.
„Poate nu știați dar carnea de porc este tot o carne albă, în cărțile de nutriție e pusă alături de carnea de pasăre și de vițel. Porcul este un animal omnivor, de aceea grăsimea lui este mai puțin saturată, deci mai sănătoasă, față de grăsimea rumegătoarelor, adică vită sau oaie. Și dacă am pomenit de grăsime, e mare diferență între bucățile de carne pe care le consumăm: mușchiulețul are doar 4% grăsime, în timp ce costițele și ceafa împănate au până la 15% grăsime. Deci nu tot porcul e gras! (…)Dacă mă întrebați pe mine, eu aleg porc…dar fiecare e liber să aleagă ce-i place, carne să fie!!”, concluzionează Mihaela Bilic.
Sursa: adevarul.ro