De ce evită să-și facă boosterul românii vaccinați anti-COVID

De ce evită să-și facă boosterul românii vaccinați anti-COVID

Unii români întârzie vaccinarea cu doza a patra pentru că așteaptă sosirea serului adaptat variantei Omicron a noului coronavirus, recent aprobate de autoritățile europene.

A început campania de vaccinare anti-COVID a copiilor mici FOTO Ş.Both

Varianta de ser adaptată pentru Omicron urmează să ajungă și în România

Numai 2.270 de români s-au vaccinat în total împotriva COVID-19 în ultima săptămână, iar celor mai mulți dintre ei, 800 în total, li s-a administrat doza a treia. 570 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, 503 cu cea de-a doua, iar 397 cu a patra, arată datele publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, 36 de copii au fost vaccinați cu vaccin Pfizer pediatric.

În total, de la începutul campaniei de imunizare în decembrie 2020, în România s-au administrat 16.888.110 doze de vaccin împotriva COVID-19. 8.136.698 de persoane s-au vaccinat până acum cu prima doză, 8.124.339 cu a doua doză, 2.624.854 de persoane cu doza a treia și 19.261 cu doza a patra. Vaccinul „vedetă” este BioNTech-Pfizer (12.937.749 de doze administrate în total în România de la debutul campaniei de vaccinare), urmat de Johnson&Johnson (2.065.700 de doze), Moderna (1.013.359 de doze) și AstraZeneca (852.366 de doze).

Majoritatea pleacă în străinătate

„În principiu, cei care fac acum doza trei sau patru, dar mai ales cei ca își administrează în prezent prima doză sau doza a doua au luat aceste decizii pentru că vor să plece într-o țară în care se cere la intrare certificatul de vaccinare. Nu au de ales, ori se vaccinează, ori își amână călătoria. Spun asta pentru că, în general, cei care au trei doze și nu au fost injectați cu doza patru așteaptă vaccinul adaptat și pentru varianta Omicron a SARS-CoV-2. Acesta a fost aprobat de autoritățile de profil al UE, dar nu a ajuns încă în țară”, a precizat medicul Rodica Tănăsescu, fost președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face, în acest moment, exclusiv în cabinetele medicilor de familie. Ministerul Sănătății a anunțat, însă, că în această toamnă ar putea redeschide cabinete de vaccinare și pe lângă unele spitale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă