De ce este Oul Soarelui cel mai scump mango din lume. O pereche poate costa și 4.000 de dolari

De ce este Oul Soarelui cel mai scump mango din lume. O pereche poate costa și 4.000 de dolari

Fructele Oul Soarelui (Taiyo no Tamago) provin din Japonia, sunt crescute în condiții speciale și trebuie să îndeplinească numite standarde, de aceea se numără printre cele mai scumpe fructe din lume.

mango Oul Soarelui shutterstock 2181487341 jpg

Culoarea fructelor trebuie să fie roșu închis, cu cât mai puțin galben FOTO Shutterstock

Mango Taiyo no Tamago sau Mango Miyazaki este cultivat în prefectura Miyazaki, din insula japoneză Kyushu. Această regiune a Japoniei este cunoscută pentru producția de fructe, inclusiv kumquat și lychee, însă acest tip de mango este cultivat în condiții cu adevărat speciale, ce garantează obținerea unor exemplare perfecte.

De ce este un mango Oul Soarelui special și care sunt caracteristicile sale? Culoarea trebuie să fie roșu închis, cu cât mai puțin galben și fără nicio porțiune verde. Coaja trebuie să fie intactă, fără nicio zgârietură. Fructul trebuie să cântărească minimum 350 de grame. Procentul de zaharuri trebuie să fie cu 15% mai mare decât cel dintr-un fruct obișnuit de mango, mărimea trebuie să fie peste cea standard (2L). Dacă un fruct nu îndeplinește aceste condiții, el nu poate fi încadrat la categoria Oul Soarelui.

Metode speciale de cultivare

Odată ce un mango a fost recoltat, inspectat profesional și etichetat drept Taiyo no Tamago, va fi scos la licitație la Piața Angro din Miyazaki. Acolo, reprezentanții magazinelor universale de lux le achiziționează cu prețuri uriașe, iar recordul a fost stabilit în 2019, când două fructe au fost vândute pentru 500.000 de yeni, aproape 4.000 de dolari, potrivit Business Insider . De obicei, aceste fructe se vând în cutii de două bucăți.

Prețul atât de mare are legătură cu îngrijirea deosebită pe care o necesită aceste fructe. Oul Soarelui este, de fapt, un soi comun de mango, numit Irwin, care a apărut în Florida, în anii 1940, iar astăzi este cultivat în mai multe regiuni din lume: Japonia, Australia, Taiwan.

Mango shutterstock 527779945 jpg

Polenizarea se face cu ajutorul albinelor, astfel că fermierii japonezi aduc câțiva stupi în serele lor, în fiecare an. Fiecare fruct este este ridicat spre tavan, cu ajutorul unor chingi subțiri, pentru a primi cât mai multă multă lumină solară. Fiecare mango este, de asemenea, învelit într-o plasă fină de plastic, astfel încât planta să nu se rupă sub greutatea fructului.

Fructele sunt lăsate să se coacă până ce se desprind singure de pe ramuri, iar plasa în care sunt îmbrăcate are, totodată, rolul de a le proteja și de a nu le lăsa să cadă pe pământ. Spre deosebire de culesul manual, această metodă asigură o coacere optimă. Mango rezultat este absolut delicios, spun cei care l-au gustat. Pulpa nu este deloc fibroasă, este suculentă, foarte dulce și are ușoare note de ananas și cocos.

Fructele care nu îndeplinesc toate aceste criterii (au greutatea mai mică sau culoarea neuniformă) nu pot fi etichetate drept Taiyo no Tamago, dar sunt oricum foarte scumpe și costă aproximativ 50 de dolari bucata.

Pe lângă gustul delicios, Oul Soarelui are o însemnătate aparte în cultura japoneză. Este un semn de respect să oferi cadou fructe scumpe, de o calitate superioară, partenerilor de afaceri, familiei sau la ocazii și evenimente speciale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”