De ce este mai greu de suportat astenia de primăvară decât cea de toamnă-iarnă

De ce este mai greu de suportat astenia de primăvară decât cea de toamnă-iarnă

Deși depresia de iarnă e mai frecventă, astenia de primăvară este mai greu de suportat, susțin medicii, care dau și câteva sfaturi despre cum poate fi recunoscută și combătută această tulburare afectivă sezonieră.

Astenia de primăvară - Cauze, Simptome, Tratament - Foto Arhivă

Astenia de primăvară - Cauze, Simptome, Tratament - Foto Arhivă

Astenia de primăvară este mai periculoasă decât depresia din perioada iernii, spun cercetătorii, care au observat că rata sinuciderilor crește începând cu luna mai. Mai mult decât atât, studii efectuate recent în SUA arată că internările în spital pentru episoade hipomaniacale sau maniacale sunt mai mari primăvara, conform Medical News Today.

Astenia de primăvară este o tulburare afectivă sezonieră, fenomen ce cuprinde schimbări asupra corpului și psihicului, influențate de ritmurile circadiene, mediul extern și schimbări hormonale. Concret, ne simțim epuizați, ușor iritabili și melancolici sau chiar depresivi, din cauza schimbării anotimpului.

Astenia de primăvară este o stare de oboseală și epuizare care apare la schimbarea sezonului, din cauza modificării de timp și de lumină.”, spune Mirela Husaru, consilier în dezvoltare emoțională

Motive mai puțin clare

Cauzele depresiei de primăvară nu sunt atât de clare, însă există un fundament științific al fenomenului. Printre ele se numără modificarea ritmului circadian, fluctuațiile de temperatură, polenul și alergiile cauzate de acesta, dar și schimbările hormonale și neurochimice.

Ritmul circadian perturbat poate afecta regiunile creierului implicate în starea de spirit, dar poate provoca și oboseală, și energie scăzută, din cauza lipsei de somn, a explicat expertul Joseph Takahashi, profesor și președinte al Departamentului de neuroștiințe de la University of Texas Southwestern Medical Center. O cercetare a Academiei Americane de Medicină a Somnului arată că dormim cu 40 de minute mai puțin în zilele de după trecerea la ora de vară. Medicii spun că responsabil de letargia de primăvară este hipotalamusul, glanda din creier care este responsabilă de reglarea temperaturii și apetitului somnului, printre altele. Aceasta este afectată de schimbarea anotimpului.

Mai multe ore de lumină ne fac și să fim într-o stare de alertă, iar asta ne poate împiedica să ne odihnim într-un mod corespunzător, lucru care ne face să fim mai obosiți, mai nervoși și mai puțin motivați pentru a ne îndeplini sarcinile zilnice.

În același timp, alergia la polen reprezintă un alt factor asociat cu astenia de primăvară, iar anul acesta sezonul a început chiar mai devreme decât era normal în Europa, din cauza schimbărilor climatice. Este clar că nasul care curge, mâncărimea din jurul ochilor, strănuturile mai dese nu ne pot face să fim mai calmi sau mai fericiți, arată experții.

Corpul fizic și conexiunea cu starea de spirit sunt puternice. Polenul duce la inflamație în organism și această inflamație poate avea un impact negativ asupra stării de spirit“, afirmă Naomi Torres-Mackie, psiholog clinician la Spitalul Lenox Hill din New York și șef de cercetare la Coaliția pentru Sănătate Mintală.

Cum recunoaștem simptomele

Semnele oboselii asociate cu primăvara apar regulat, cam în aceeași perioadă în fiecare an. Nivelul scăzut de energie, tristețea, dereglarea somnului sau a apetitului se numără printre simptomele pe care le putem avea primăvara. Femeile sunt în general mai predispuse către astfel de stări.

Oboseala fizică și psihică este în fruntea listei de simptome. Ne putem simți storși de energie, asta și pentru că nu avem parte de un somn odihnitor din cauza dereglării ritmului circadian. De asemenea, am putea avea și dificultăți de concentrare, dar și schimbări de dispoziție. Pot apărea și dureri de cap sau pierderea poftei de mâncare, în această perioadă de tranziție. Simptomele pot varia însă de la o persoană la alta.

În mod normal, simptomele nu durează mai mult de trei săptămâni, spun medicii.

Simptome ale asteniei de primăvară

  • Sentimente de tristețe
  • Lipsă de speranță
  • Dezinteres pentru activitățile de rutină
  • Energie scăzută
  • Letargie
  • Neliniște, anxietate
  • Insomnie sau probleme cu somnul
  • Probleme de concentrare
  • Pierderea apetitului sau pierdere în greutate
  • Iritabilitate neobișnuită
  • Dureri de cap
  • Sentimente de furie
  • Gânduri suicidare

Cum să învingem astenia de primăvară

Deși nu este o afecțiune gravă, poate afecta calitatea vieții și performanța în activitățile zilnice. Este o perioadă de readaptare a organismului și îl putem ajuta cu mai multă odihnă și cu respectarea unui program de somn. Putem profita de oferta generoasă de legume proaspete și să facem alegeri sănătoase pline de vitamine în alimentația noastră. Ne putem planifica o plimbare în aer liber pentru a scăpa de oboseală. Și dacă această plimbare o facem împreună cu cineva apropiat, atunci câștigul este dublu. Este un moment bun pentru a încerca lucruri noi și putem alege să facem yoga sau exerciții de mindfulness. Prin acceptarea prezentului și a schimbării, putem să ne adaptăm și să evoluăm într-un mod pozitiv și constructiv. Și, nu în ultimul rând, să acceptam lucrurile așa cum sunt și să primim astenia de primăvară ca pe o oportunitate de creștere, dezvoltare și schimbare“, ne sfătuiește consilierul certificat în dezvoltare emoțională Mirela Husaru, care urmează programul de formare Compassionate Inguiry, susținut de Gabor Mate.

Mișcarea are și ea rolul ei în pregătirea organismului pentru noul sezon. Specialiștii ne recomandă să facem exerciții fizice între orele 7.00 și 8.00 sau între 13.00 și 17.00, pentru a ajuta la calibrarea ceasului biologic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri