De ce este greu de prins ursul Rambo din Ploiești
Poreclit Rambo, ursul care dă târcoale cartierelor mărginașe ale Ploieștiului, de săptămâni întregi, a creat o isterie în rândul localnicilor, pentru că nu a fost încă prins din cauza slabei viteze de reacție a autorităților.
Ursul Rambo din Ploiești FOTO: captură video
Potrivit oficialilor din Minister Mediului, Apelor și Pădurilor, intervenția în astfel de cazuri se face conform normelor OUG 81 din 21 iulie 2021, sub coordonarea primarului din localitatea în care apare ursul. Și asta pentru că primarul este „conducător al comitetului local pentru situații de urgență”. La intervenție participă Jandarmeria, Asociația de Vânătoare sau Garda Forestieră și un medic veterinar împuternicit. Ordonanța prevede că intervenția împotriva urșilor trebuie făcută gradual, mai întâi prin alungare, apoi prin tranchilizare și relocare și numai dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului, echipa de intervenție poate decide extragerea ursului prin eutanasiere ori împușcare.
Bâlbele legislației și intervenția total ratată
„Reglementările actuale în problema prevenirii atacurilor de urs sunt total confuze. Nu știm cum se intervine cu exactitate și, foarte grav, decizia despre cum se procedează cu ursul, respectiv, alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare sau eliminarea fizică, este luată de primarul localității pe raza căreia se petrece intervenția. În cazul particular de la Ploiești, ursul își face de cap de atâtea săptămâni pentru că autoritățile nu își prea fac treaba. Trebuie acționat cu multă atenție în astfel de cazuri pentru că putem avea o ursoaică și aceasta poate avea pui. Dacă ajung abandonați după relocarea mamei, acești pui pot cădea în cursele braconierilor. Oricum, niște măsuri sunt obligatoriu de luat pentru că lucrurile nu mai pot trena”, a declarat Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.
Reamintim că Primăria Ploieşti a anunțat că ursul care a fost văzut în repetate rânduri în oraş nu a fost încă prins, fiind luate mai multe măsuri pentru capturarea animalului, inclusiv instalarea unei cuşti speciale. Poreclit Rambo, ursul reușește de trei săptămâni să fenteze autoritățile. Mai exact, pe 25 iulie a fost dat primul mesaj RO-ALERT prin care populația era avertizată de apariția animalului. Presa locală critică „haosul general” al operațiunilor de căutare.
Conform unui comunicat transmis de Primăria Ploieşti, ursul a fost văzut în zonele Vega şi Mihai Bravu din municipiul Ploieşti. „Menţionăm faptul că autorităţile locale monitorizează în continuare această situaţie, prin stabilirea de puncte fixe de observare şi patrulare în zonele în care ursul a fost semnalat, prin montarea a trei camere de supraveghere video şi prin monitorizarea cu dronă, de două ori pe zi. De asemenea, a fost instalată şi o cuşcă pentru capturarea exemplarului de urs. Totodată, echipaje ale Poliţiei Locale Ploieşti şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova monitorizează, alternativ, zonele sus indicate, la interval de o jumătate de oră”, declara atunci primarul Andrei Volosevici.
Municipalitatea ploieşteană le-a solicitat cetăţenilor să respecte avertizările şi recomandările transmise în acest caz de către factorii autorizaţi, să apeleze numărul unic de urgenţă 112 dacă văd animalul, să evite zona în care a fost semnalat exemplarul de urs, să rămână în locuinţe, să păstreze distanţa faţă de animal, să nu încerce să îl fotografieze/filmeze și să nu îl hrănească.
A scăpat de două ori
Echipa de intervenție formată din jandarmi, polițiști, dar și un medic veterinar a ajuns imediat în zona indicată când s-a dat alarma. Culmea este că ursul a fost tranchilizat, însă a reușit să fugă într-un lan de porumb. Animalul a fost căutat în continuare, inclusiv pe timp de noapte, cu o dronă dotată cu cameră cu termoviziune, însă fără rezultat.
Operațiunile de căutare au fost un eșec total și în continuare, arată publicația Incomod. Nu a funcționat nici cușca împrumutată de la Primăria Măneciu, deși acolo au fost prinși trei urși cu ajutorul ei. La Ploiești a fost montată, a fost pusă carne în ea, dar când a ajuns iar în zonă ursul a preferat să mănânce mere direct din copacii aflați în jurul cuștii. „La operațiunile de căutare, specialiștii, vânătorii de la AJVPS se contraziceau între ei vizavi de modalitatea de intervenție: unii susțineau să se lucreze în liniște, alții în gălăgie. Duminică seară am asistat și la o ceartă între primarul Ploieștiului și vânători. S-a propus realizarea unui fum de oase, care ar atrage ursul. S-a renunțat la idee fără nicio explicație”, precizează publicația.
Sursa: adevarul.ro