De ce este considerată gulia o legumă salvatoare în multe afecțiuni. Cum trebuie consumată
Gulia este o legumă ce nu trebuie să lipsească de pe mesele gospodinelor. Crocantă și zemoasă, este considerată o leguma prețioasă și sănătoasă, după cum o recomandă nutriționiștii.
Gulii FOTO Arhivă
Gulia are un gust ușor dulce fiind bogata în vitamine și minerale .
„Este un alt dar al primăverii în bucătăriile noastre. Cu numele latin «Brassica oleraceea», este o rădăcinoasă care se dezvoltă la suprafața solului. Face parte din familia verzei, fiind planta cruciferă. Se consuma bulbul dar și frunzele care au un gust plăcut. Originară din Europa de nord, tradusă în limba germană «nap de varză» poate fi folosită într-o largă varietate de rețete, deosebit de gustoase. Simplu de gătit- este delicioasă și crudă”, spune nutriționistul arădean Luminița Catană.
Aceasta ne dezăluie și care sunt beneficiile consumului asupra sănătății:
1. Susține digestia și tranzitul intestinal- datorită conținutului ridicat de fibre solubile și insolubile. Reglează glicemia și colesterolul, susține flora intestinală și protejează organismul împotriva obezității, previne balonarea, crampele abdominale și constipația,
2. Susține sănătatea aparatului cardiovascular - datorită compușilor glucozinolați și izotiocianat, care reduc considerabil riscul de apariție al afecțiunilor cardiovasculare, lărgesc vasele de sânge și reduc inflamația,
3. Stimulează și susține sistemul imunitar - datorită aportului crescut de vitamina B6 și a vitaminei C,
4. Excelentă în diete, datorită conținutului sărac în calorii, dar bogăția de minerale și substanțe nutritive, oferind sațietate,
5. Previne anemia, fiind bogată în fier și potasiu. În plus conține și calciu, ceea ce face posibilă absorbția mai eficientă a fierului în sânge,
6. Îmbunătățește rezistența oaselor și dinții și combate contracțiile musculare,
7. Antioxidantă - reduce riscul apariției de tumori, oferă energie,
8. Excelentă în viroze, reduce tusea și este eficientă în bronșite și cistite și are efect benefic în degerături.
„Cu textura crocantă este ușor de combinat cu alte legume. Consumată crudă se poate integra foarte bine într-o salată sau poate face parte dintr-un smoothie. Supele din gulie sunt delicioase, dar se pot prepara și gulii umplute. Se recomandă a fi consumată cu precauție în litiaza biliară, renală și moderat în afecțiuni tiroidiene. Însă merge excelent în gută. Este o legumă delicată și robustă în același timp, bine de avut acasă”, spune nutriționistul Luminița Catană.
Sursa: adevarul.ro