De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Ceai negru cu lapte FOTO: Arhivă, Adevărul
Pe pagina sa de Facebook, cunoscutul medic nutriționist , Mihaela Bilic, explică de ce englezii pun lapte în ceai. Potrivit specialistului, ceaiul, în special cel negru, conține taninuri, substanțe care pot reduce semnificativ absorbția fierului din alimente sau suplimente.
„De cel pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! (...)Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectată”, susține dr. Bilic.
Altă soluție, mai adaugă nutriționistul, ar fi să evităm să bem ceai, atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel).
„Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, a adaugat Mihaela Bilic.
Sursa: adevarul.ro