De ce e mai bine la cules de cireșe în Vaslui, decât la strâns căpșuni în Spania: „Acolo ești sclav, aici ești respectat”

De ce e mai bine la cules de cireșe în Vaslui, decât la strâns căpșuni în Spania: „Acolo ești sclav, aici ești respectat”

Pare greu de crezut, însă culesul de cireșe în România a ajuns să fie mult mai căutat decât culesul căpșuni în Spania. Se întâmplă în județul Vaslui, unde muncitorii câștigă până la 2.500 de euro pe lună. „E mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”, spune un localnic.

Culesul de cirese, bine plătit în Vaslui FOTO: Arhivă

Culesul de cirese, bine plătit în Vaslui FOTO: Arhivă

Potrivit Vremea Nouă , la o livadă din localitatea Stănilești, găleata de cireșe, de șapte kilograme, este plătită cu 10 lei. Un muncitor harnic reușește să adune fără greutate între 45 și 50 de găleți pe zi. Asta înseamnă că pleacă acasă cu circa 500 de lei. Câte o sută de euro pe zi, înseamnă 2.500 euro net în mâna pentru Nicu.

„Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, spune Nicu.

Un al tânăr, recent întors acasă, nu mai vrea să plece la muncă în străinătate: „aici câștigăm la fel, ce rost are?”

La fermă de cireșe ajunge cu autobuzul pus la dispoziție de patronul livezii.

„Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”, spune tânărul.

Fermierul care deține cele 30 de hectare de livadă de cireș în comuna Stănilești spune că oamenii care vin la el, la cules, și sunt mulțumiți de cum sunt plătiți.

„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, declarat proprietarul livezii de cireșe, pentru publicația citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii