De ce e importantă pauza de cinci ore între mese. Fenomenul care mătură stomacul
Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult. Când eliminăm ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat.
Dr. Mihaela Bilic spune de ce este important să facem pauze între mese
Dr. Mihaela Bilic explică de ce trebuie să mâncăm mai rar și cum ne ajută acest lucru. Într-o postare pe pagina sa de socializare, nutriționistul spune că
Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult atunci când mâncăm mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai repede.
„Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat. E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv. Fenomenul se numește “complex motor migrant”(CMM) și trebuie văzut ca o undă puternică de contracție ce “mătură” toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: la 2 ore după masă el declanșează un program de auto-curățare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile. Dacă noi ne apucăm să ronțăim, acest program se întrerupe și ciclurile de auto-curățare devin din ce în ce mai rare”, arată medicul.
De asemenea, arată medicul, în cele 5 ore în care nu mai mâncăm nimic, organismul are timp pentru curățenia generală.
„Dacă țineți la corpul vostru, acordați-i o pauză de 5 ore între mese ca să aibă timp pentru “curățenia generală”. CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui. Nu vă fie teamă să mâncați mai rar! Iar dacă auziți zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame, este complexul motor migrant care face curățenie în intestin”, spune specialistul.
Sursa: adevarul.ro