De ce e importantă mâna în care faci vaccinul. Explicațiile specialiștilor
Noi date sugerează că mâna în care primim vaccinul - indiferent despre ce fel de vaccin e vorba – este foarte importantă. Și mai important este dacă le facem pe toate în aceeași mână sau dacă alegem să facem dozele în fiecare braț.
Brațul în care faci vaccinul e important FOTO Inquam Foto - Octav Ganea
Cercetătorii din Germania au descoperit că persoanele care au primit toate vaccinurile într-un singur braț au avut un răspuns imunitar mai puternic decât cele care au distribuit vaccinurile în ambele brațe, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în eBioMedicine, o revistă cu referenți de la The Lancet Discovery Science.
În cadrul studiului observațional, autorii au analizat răspunsurile imunitare de la aproximativ 300 de persoane care nu au avut niciodată COVID-19 și care au primit două doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer-BioNTech între martie și septembrie 2021, arată USA Today .
Vaccinul, mai eficient în același braț
Participanții la studiu au fost repartizați aleatoriu pentru a primi ambele doze într-un braț sau a doua doză în brațul opus. La două săptămâni după ce au primit injecțiile, cercetătorii au descoperit că anumite celule imunitare - cunoscute în mod obișnuit sub numele de celule T ucigașe - au fost detectate la 67% dintre persoanele care au primit ambele injecții în același braț, față de doar 43% dintre cei care le-au primit în brațe diferite.
Este posibil ca oamenii să răspundă mai bine la injecțiile secvențiale în același braț deoarece vaccinurile vizează aceiași ganglioni limfatici, ceea ce îi face mai activi în producerea de celule imunitare pentru a lupta împotriva infecțiilor, sugerează autorii studiului. Deși cercetătorii au detectat o diferență în aceste celule, nu au observat o tendință similară în cazul anticorpilor pentru proteina spike.
Informați utilă pentru viitor
Deși studiul a fost unul preliminar și de mici dimensiuni, arată cum motivul pentru care unele persoane reacționează diferit la vaccinuri ar putea fi altceva decât vârsta, sexul și afecțiunile medicale, a declarat Dr. Ofer Levy, specialist în boli infecțioase pediatrice și director al Programului de vaccinuri de precizie de la Spitalul de Copii din Boston.
„Acest lucru vorbește despre vaccinarea de precizie în sensul că totul contează”, a spus Levy, care nu este afiliat la studiu. Este nevoie de mai multe cercetări și date, dar el spune că descoperirile studiului ar putea avea implicații pentru vaccinurile din afara COVID-19 și ar putea ajuta la standardizarea modului în care sunt administrate vaccinurile de rutină.
„Trebuie să fim preciși în ceea ce privește modul în care descoperim, dezvoltăm și administrăm vaccinurile”, a spus Levy.
Ratele COVID sunt în creștere, dar nici pe departe nu sunt ceea ce au fost, spun specialiștii.
Sursa: adevarul.ro