De ce e bine să nu te tunzi în Vinerea Mare. Superstiția sinistră legată de moarte

De ce e bine să nu te tunzi în Vinerea Mare. Superstiția sinistră legată de moarte

Vinerea Mare sau Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi, pentru că este ziua ăn care a murit Mântuitorul Iisus Hristos. Dar este și ziua de care sunt legate o serie de superstiții.

Există superstiții legate de tuns în Vinerea Mare. FOTO Shutterstock

Există superstiții legate de tuns în Vinerea Mare. FOTO Shutterstock

Este ziua în care se pomenesc mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului.

„Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu.

„Se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Epitaf nu-i doare capul”

În Vinerea Patimilor - zi aliturgică - nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer (Sfântul Epitaf) nu-i doare capul, mijlocul şi salele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi”, mai spune Sorin Mazilescu.

Vineri seara se cântă Prohodul

Vineri seara are loc și una dintre deniile care adună cei mai mulți credincioși.

„În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt”, arată renumitul cercetător etnografic.

La sfârşitul slujbei din Vinerea Mare, preotul împarte uneori florile aduse, considerate de mulți a fi bune de leac.

Lumânarea, păstrată pentru vremuri negre

După slujba de seară, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii.

„În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre”, mai spune Sorin Mazilescu.

Superstiţioşii evită să se tundă în Vinerea Mare

Dar tot legat de Vinerea Mare există o serie de superstiții, unele celebre, altele mai puțin cunoscute.

„În această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer”, arată cercetătorul etnografic, pe Facebook.

Unele persoane obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, cu credința că, astfel, „gângăniile şi dihaniile nu se vor mai apropie de casă şi de pomi”

Amintim și câteva dintre cele mai cunoscute superstiții legate de vinerea patimilor.

„Tot ceea ce se seamănă nu rodeşte”

Din moşi strămoşi se crede că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar daca nu, nu va fi roditor.

„Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul. În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp”, precizează Sorin Mazilescu.

Iar una dintre i nterdicțiile la care foarte multe femei se supuneau și încă se supun este aceea că „în Vinerea Mare nu se spală, nu se coase şi nu se face curăţenie”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”