De ce documentele scurse de la Pentagon privind războiul din Ucraina sunt deosebit de sensibile. Diferența față de scurgerile anterioare

De ce documentele scurse de la Pentagon privind războiul din Ucraina sunt deosebit de sensibile. Diferența față de scurgerile anterioare

Documentele privind războiul din Ucraina, care fac obiectul celei mai recente scurgeri de informații de securitate, sunt în multe privințe cu totul altceva decât telegramele Departamentului de Stat publicate de Wikileaks și secretele Agenției Naționale de Securitate făcute publice de Edward Snowden, relatează NYT.

Oficialii de la Pentagon consideră scurgerea de informații un risc serios de securitate FOTO EPA-EFE

Oficialii de la Pentagon consideră scurgerea de informații un risc serios de securitate FOTO EPA-EFE

În urmă cu 13 ani, scurgerea făcută de Wikileaks permitea o privire în munca de zi cu zi diplomaților americani, dezvăluind totul de la îndoieli privind aliați ezitanți la o privire în culisele pregătirilor Washington-ul pentru o eventuală prăbușire a Coreei de Nord sau pentru un potențial succes nuclear al Iranului.

Când trei ani mai târziu, Edward Snowden făcea publice secretele Agenției Naționale de Securitate, americanii erau uimiți să descopere modul în care era digitală a dat startul expansiunii remarcabile a supravegherii, ceea ce a permis pătrunderea în industria telecomunicațiilor din China și sondarea serverelor Google de peste hotare pentru captarea comunicațiilor altor țări.

Dar cele circa 100 de documente cu informări operaționale despre războiul din Ucraina, care au fost dezvăluite recent, deși nu sunt nici pe departe la fel de cuprinzătoare ca celelalte scurgeri, au totuși o relevanță diferită: în primul rând, sunt de actualitate și oportune.

În plus, unele dintre cele mai sensibile materiale - hărți despre apărarea aeriană ucraineană și detalii cu privire la planurile secrete ale Coreei de Sud de a livra 333.000 de gloanțe, adică muniții de care Ucraina are mare nevoie în vederea contraofensivei sale de primăvară - sunt documente cu o vechime de nici 40 de zile.

Ceea ce face ca aceste dezvăluiri să fie extrem de dăunătoare este cât de proaspete sunt aceste documente etichetate drept „secrete” sau „top secret”, laolată cu indiciile pe care le conțin privind operațiuni viitoare, au admis oficiali ai administrației americane.

Duminică, Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, anunța că oficialii americani au notificat comisiile din Congres cu privire la scurgerea de informații și au sesizat Departamentul de Justiție, care a deschis o anchetă.

O privire a nivelului de implicare a SUA în războiul din Ucraina

Cele peste 100 de pagini de slide-uri și informări nu lasă nicio îndoială în privința a cât de adânc sunt Statele Unite angajate în desfășurarea zilnică a războiului, furnizând informații și logistică de mare precizie, ceea poate fi o explicație pentru reușitele Ucrainei de până acum. Cu toate că președintele SUA Joe Biden a interzis trupelor americane să apese efectiv pe trăgaci și a blocat trimiterea de arme care să lovească adânc în teritoriul rusesc, totuși documentele arată destul de clar faptul că la un an de la invazie, Statele Unite sunt puternic implicate în rest în aproape orice altceva, notează NYT.

De pildă, Statele Unite furnizează date detaliate privind țintele și coordonează fluxul logistic lung și complex prin care sunt livrate arme ucrainenilor. Mai mult, după cum arată un document datat 22 februarie, oficialii americani fac planuri în avans pentru anul în care bătălia pentru Donbas "se îndreaptă probabil spre un impas" care va zădărnici obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a cuceri regiunea, dar și obiectivul Ucrainei de a-i expulza pe invadatori.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a descris dezvăluirile ca fiind „un coșmar”. Dmitri Alperovitci, președintele de origine rusă al ONG-ului Silverado Policy Accelerator, cunoscut îndeosebi pentru munca de pionierat în domeniul securității cibernetice, a comentat duminică că are temeri în privința aspectelor în care scurgerea ar putea dăunătoare. El a subliniat că printre acestea se numără posibilitatea ca serviciile secrete rusești să poată folosi paginile, distribuite pe Twitter și Telegram, „pentru a și da seama de mijloacele prin care colectăm”, planurile GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, și mișcările unităților militare.

Natura sensibilă a documentelor

De fapt, documentele publicate până în prezent sunt instantanee asupra modului în care Statele Unite s-au raportat la războiul din Ucraina. Multe pagini par să fie desprinse din rapoartele de informare care circulă printre șefii de stat major, iar în unele cazuri actualizări din centrul de operațiuni al CIA. Acestea sunt un amestec de informații privind desfășurările actuale de forțe, dar și proiecțiile americane privind locul în care ar putea fi amplasate luna viitoare sistemele de apărare aeriană pe care țările se grăbesc să le trimită în Ucraina.

Printre aceste documente se află și o serie de avertismente timpurii despre modul în care Rusia ar putea riposta, dincolo de Ucraina, dacă războiul se prelungește. Un document al CIA menționează un grup de hackeri pro-ruși care a reușit să pătrundă în rețeaua de distribuție a gazului din Canada și care "primea instrucțiuni de la un presupus ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru a menține accesul la rețeaua informatică a infrastructurii de gaz a Canadei și a aștepta instrucțiuni suplimentare". Până în prezent, nu există nicio dovadă că actorii ruși au declanșat un atac distructiv, dar aceasta a fost îngrijorarea explicită exprimată în document.

Din cauza naturii extrem de sensibile a acestor avertismente, multe dintre aceste documente "strict secrete" sunt limitate la oficialii americani sau la alianța de informații "Five Eyes" din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada. Țările din acest grup au un acord informal de a nu-i spiona pe ceilalți membri. Dar a reieșit că nu este cazul și în privința altor aliați și parteneri. De pildă, au apărut dovezi că Statele Unite s-au conectat la conversațiile interne ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ca și la cele ale unora dintre aliații apropiați ai SUA, cum ar fi Coreea de Sud .

În cadrul unei corespondențe care amintește destul de mult de dezvăluirile WikiLeaks din 2010, un document bazat pe ceea ce este numit delicat "informații prin semnale" este redată dezbaterea internă din Coreea de Sud cu privire la modul în care să gestioneze presiunea americană de a trimite mai mult ajutor letal Ucrainei, ceea ce ar încălca practica țării de a nu trimite arme într-o zonă de război. Acesta relatează că președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, era îngrijorat de faptul că Biden l-ar putea suna pentru a face presiuni pentru contribuții mai mari către armata ucraineană.

O chestiune delicată

Subiectul este unul extrem de sensibil în rândul oficialilor sud-coreeni. În cadrul unei vizite recente la Seul, înainte de apariția documentelor care au făcut obiectul scurgerilor de informații, oficialii guvernamentali au evitat întrebările unui reporter cu privire la planuri de a trimite muniții de artilerie de 155 mm, pe care țara le produce în cantități mari, pentru a contribui la efortul de război. Un oficial a declarat că Coreea de Sud nu a dorit să treacă peste propriile politici sau să riște relația delicată cu Rusia.

Or, toată lumea a putut vedea „calendarul de livrare” al Pentagonului pentru transporturile maritime ale acestor obuze, împreună cu estimările privind costurile, și anume 26 de milioane de dolari.

Daune pe termen lung?

Fiecare dezvăluire de documente secrete vine la pachet cu îngrijorări privind de daune pe termen lung, uneori exagerate. Asta s-a întâmplat în 2010, când The New York Times a început să publice o serie intitulată „Secrete de stat”, în care sunt expuse în detaliu și sunt analizate documente selectate din telegramele luate de Chelsea Manning, pe atunci soldat al armatei în Irak, și publicate de Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. La scurt timp după apariția primelor articole, secretarul de stat Hillary Clinton s-a arătat îngrijorată că nimeni nu va mai vorbi vreodată cu diplomații americani.

Pe lângă faptul că pun în pericol anumiți indivizi, dezvăluiri de acest gen sfâșie țesătura funcției unui guvern responsabil", a declarat ea reporterilor în Sala de Tratate a Departamentului de Stat.

Atunci când Snowden a făcut publice cantități uriașe de informații de la Agenția Națională de Securitate, colectate cu ajutorul unui software de 100 de dolari care pus arhivele la care a avut acces într-o instalație din Hawaii, s-a produs un nivel similar de o teamă privind eșecuri în colectarea de informații. Pe parcursul anilor care au urmat agenția a tot lucrat la modificarea programelor, la un cost de sute de milioane de dolari, iar oficialii spun că încă monitorizează daunele un deceniu mai târziu. În septembrie, Putin i-a acordat lui Snowden, un contractor de nivel inferior în domeniul serviciilor de informații, cetățenia rusă. Statele Unite fac încă eforturi să îl aducă în țară pentru a fi pus sub acuzare.

Atât Manning, cât și Snowden au declarat că au fost motivați de dorința de a dezvălui ceea ce ei consideră a fi transgresări ale Statelor Unite. „De data aceasta nu pare a fi ceva ideologic”, a spus Alperovitci. Prima apariție a unora dintre documente pare să fi avut loc pe platformele de jocuri probabil în scopul de a tranșa o dispută cu privire la situația luptelor din Ucraina.

„Reflectați la asta", a spus Alperovitci. "O ceartă pe internet care se sfârșește cu un dezastru masiv al serviciilor de informații".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”