De ce dă târcoale Adrian Năstase PSD-ului și care e miza bătăliilor duse în partid
PSD este acum intr-un moment de deruta. Dupa ce au fost "loviti de autobuz" la alegerile din 26 mai, in partid a inceput competitia "Sa ne lepadam de Satana!", foarte multi sustinand ca ei dintotdeauna au spus ca Dragnea duce PSD la sapa de lemn, comenteaza sociologul Alfred Bulai.
Dupa ce judecatorii l-au izolat pe Dragnea la inchisoare, pesedistii trebuie sa se gandeasca la doua lucruri: la conducerea partidului si la alegerile prezidentiale de la finalul anului. Cu Viorica Dancila dorita de toata lumea presedinte interimar pentru ca "e cea mai slaba in ecuatie" asa ca "pe ea o poate schimba oricine oricand", social-democratii se regrupeaza, urmand ca abia peste vara sa inceapa lucrurile sa se reechilibreze in partid, afirma Alfred Bulai, intr-un interviu acordat Ziare.com .
Cert este ca nici acum, dupa ce Liviu Dragnea a fost condamnat pentru a doua oara si se afla in inchisoare, PSD nu ia in considerare excluderea de la butoanele puterii a infractorilor. De exemplu, Darius Valcov, condamnat la 8 ani in prima instanta, a fost inlocuit recent de Viorica Dancila in functia de consilier cu Remus Borza, condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare pentru pentru conflict de interese in 34 de cazuri.
Mai mult, pe la Palatul Victoria da tarcoale fostul premier si lider al PSD Adrian Nastase, condamnat la inchisoare in dosarele Zambaccian si Trofeul calitatii, un promotor al reincalzirii relatiilor cu Rusia, dar care are interdictie de a face politica pe fata pana in 2022.
Dle profesor, ce urmareste Adrian Nastase cu recomandarile adresate partidului pe blog si vizitele la Guvern?
Adrian Nastase a stat pe tusa atatia ani si e firesc sa doreasca sa se intoarca pe scena politica. Problema este ca din generatia lui, dintre oamenii care erau in jurul lui pe vremuri, nu prea mai e nimeni in PSD.
Sigur ca Adrian Nastase a ramas pentru ei un personaj glorios, pentru ca PSD-ul era superputernic pe vremea lui, cu mult mai multi specialisti, oameni oricum mai valorosi decat cei de acum. Si cu multe probleme, intr-adevar, dar asta s-a mai uitat.
Insa el nu este varianta castigatoare pentru PSD, pentru ca, totusi, are vreo doua condamnari. Dar consilier poate fi, a mai fost pe la intalnirile PSD din tara ca invitat, dadea carti... Adrian Nastase, cumva, vrea sa arate ca exista si ca ar vrea sa reintre in politica, insa PSD are nevoie acum de figuri noi, mai proaspete.
Dar ar putea sa isi impuna discipolii la sefia PSD, de exemplu pe Victor Ponta sau pe Titus Corlatean, adica sa conduca partidul prin interpusi?
Ei nu mai sunt demult discipoli. Sunt oameni in toata firea, cu o anumita anvergura, pe care si-au castigat-o. Ponta a fost prim ministru, sef de partid, are o istorie sinuoasa, si-a construit un nou partid (de succes, pentru ca a intrat in Parlamentul European) . Deci nu se mai poate spune ca mai e omul lui Adrian Nastase, desi, probabil au o relatie personala.
Atunci cine i-ar putea urma lui Liviu Dragnea pe "tronul PSD"?
E un moment de deruta. Ei tocmai au fost "loviti de autobuz" si s-a dorit un singur lucru: "Sa ne lepadam de Satana!". E un concurs acum la PSD - "Cine a fost cel mai mare dusman al lui Liviu Dragnea?" Toti spun, cu cateva exceptii, ca ei au avertizat de foarte mult timp asupra pericolului Dragnea. Sigur ca 2-3 chiar au avertizat, dar ei acum par tacuti fata de corul celor care sustin ca ei dintotdeauna au spus ca Dragnea duce PSD la sapa de lemn...
Prin urmare, e o batalie de genul "Cine ramane pe orbita?". Sunt si cateva personaje care gravitau exclusiv in jurul lui Dragnea si care nu prea aveau treaba cu partidul (de exemplu Darius Valcov), iar condamnarea i-a costat. Restul incearca sa supravietuiasca in spatiul public.
In mod normal, asa cum urci, asa cobori. Numai intr-o dictatura poti sa ramai mereu acolo. Eu spuneam acum un an, doi: "Abia astept sa vad cand pleaca Dragnea, intr-o forma sau alta, sa vedem ce spectacol va fi si cum toti se delimiteaza de el".
Cam in cat timp credeti ca se reasaza lucrurile in PSD?
Acum sunt multe grupuri. Doamna Dancila, care e cea mai slaba in aceasta ecuatie, e dorita sa fie presedinte interimar pentru simplul fapt ca pe ea o poate schimba oricine oricand, deci n-ar reprezenta o mare problema. Asa se procedeaza - nu pui pe cineva care prinde cheag acolo, ca dupa aia nu il mai dai jos.
Peste vara va fi o perioada in care lucrurile incep sa se reechilibreze, oamenii sa se regrupeze.
Apoi, la ei mai conteaza ceva, care e logic: cate voturi aduce cu el omul din conducerea partidului, pentru ca, totusi, politica e pe voturi.
Si apoi, toti trebuie sa se gandeasca la doua lucruri: 1. La conducerea partidului dar si 2. La alegerile prezidentiale. Nu poti sa ai un candidat penibil la presedintie. Si atunci disputa e si mai mare. Logic ar fi ca presedintele si candidatul partidului sa fie cineva care nu seamana cu Dragnea (daca se poate opozant al lui) si care sa nu se faca de ras la prezidentiale sau chiar sa aiba o sansa (sigur, a saptea in momentul de fata, dar oricum).
Cel mai valoros element pe care il au ei, electoral vorbind, este doamna Firea.
Credeti ca Gabriela Firea ar candida impotriva propriului sot? Florentin Pandele si-a anuntat intentia de a se inscrie in cursa pentru Presedintia Romaniei, ca independent.
Da, ma rog, astea sunt glume...
PSD are nevoie de reconstructie, are nevoie de timp si are nevoie de o schimbare radicala de imagine. E complicat sa faca toate astea, pentru ca ar trebui ca multe persoane de pe acolo sa dispara definitiv din zona publica.
Sa nu uitam ca PSD are un potential mult mai mare, poate sa aiba un scor mult mai bun, nu e mort, dar exista si posibilitatea sa incerce o terapie de grup, cu 3-4 persoane, si atunci sa ia un scor si mai slab. PSD e obligat acum sa ia masuri sa incerce sa revina in carti.
Pe de alta parte, tabloul politic s-a complicat mult mai mult pentru Opozitie decat pentru PSD, dupa alegerile din 26 mai.
La ce va referiti?
Am vazut ca 27% e o mandrie pentru PNL. De ce?! 27% cu presedintele Iohannis in frunte?! Atunci, cat spera Klaus Iohannis sa ia la prezidentiale? E pentru prima oara cand ne putem gandi ca nu intra in turul doi, pentru ca pe partea cu referendumul, Klaus Iohanis a fost port-drapel, nu Rares Bogdan. Si atunci vi se mai pare mult cat au obtinut?
Pe de alta parte, vorbim despre 3 candidati la presedintie: al PSD (nu stim inca cine e, dar la nivelul partidului are peste 20%, al PNL si al USR-PLUS (ni s-a spus foarte clar ca vor avea candidati separati) . Eu nu cred ca USR-PLUS va face non-combat, pentru ca atunci in loc sa castige alegerile de anul viitor cu sanse foarte mari, ramane pe locul trei si la distanta mare.
PNL si USR-PLUS nu vor sa se uneasca, pentru ca se bat pentru primul loc si sunt foarte aproape unul de celalalt. Asa ca tabloul nu e atat de simplu pe cat pare.
Si inca o chestiune pe care trebuie sa o ramarcam. La alegerile prezidentiale s-a terminat cu energia. Nu mai exista emotie, emotia s-a consumat acum, pe 26 mai. Dragnea e in puscarie, cat sa ne mai bucuram? Gata, s-a terminat. De unde emotie? PSD e in deriva. Ce sa facem, sa ne luam de doamna Dancila?! Nu mai e nici macar Valcov la Palatul Victoria. E foarte greu sa mai creezi emotie, ca doar n-o sa creezi intre Iohannis sau Barna, sau cine ar putea fi...
Era mai simplu cu Dragnea in libertate, pentru ca el ar fi fost candidat si Klaus Iohannis chiar nu avea nicio problema. Dar acum chiar are.