De ce cubanezii luptă pentru Rusia în Ucraina
Cubanezii din orașe sărace au fost ademeniți de recrutori obscuri cu oferte de locuri de muncă în Rusia, dar au ajuns pe frontul din Ucraina, potrivit mărturiilor familiilor.
Șepci sovietice la o tarabă din Cuba FOTO SHUTTERSTOCK
De luni de zile, sute de cubanezi mânați de sărăcie au părăsit insula pentru a lupta pentru Rusia în războiul său din Ucraina, în baza promisiunilor de bani și de cetățenie rusă făcute de recrutori online dubioși, dar au ajuns să regrete, au declarat membrii familiei pentru CNN.
Economia Cubei a încetinit, insula resimțind efectele scăderii turismului, a inflației în creștere și a sancțiunilor SUA. În locuri precum Santa Clara, un oraș de aproximativ 250.000 de locuitori în care curentul se întrerupe zilnic și în care vezi mai mult căruțe trase de cai decât mașini, s-au găsit un număr foarte mare de bărbați nemulțumiți care au considerat tentante ofertele unor recrutori.
Printre ei s-a aflat și Miguel: acesta a plecat în iulie în Rusia și la scurt timp a ajuns pe frontul din Ucraina, a declarat mama sa, Cecilia, pentru CNN. „Fiul meu câștiga aproximativ 2.000 de pesos pe lună”, lucrând tot felul de joburi mărunte în Santa Clara, a precizat femeia „Acum cu banii ăștia nu poți cumpăra nici măcar un cofraj de ouă. Nu a dorit decât să ne facă viața mai bună”.
Cecilia a cerut CNN menținerea anonimatul familiei întrucât se teme de eventuale represalii contra fiului ei.
Femeia a dezvăluit că Miguel a răspuns unei oferte de recrutare pe Facebook pentru muncitori în construcții și bucătari cubanezi care să meargă să lucreze în Rusia. Aceasta a fost contactat de două femei pe WhatsApp – una vorbea spaniola accent rusesc, iar cealaltă era cubaneză.
Într-o săptămână, Miguel a semnat un contract prin care urma să fie angajat în Rusia pentru repararea infrastructurii avariate de război. I-a fost plătit un bilet de avion pe ruta Varadero - Moscova, prima sa călătorie în afara insulei.
Miguel i-a povestit ulterior mamei sale că în avion a văzut zeci de alți tineri de vârstă militară recrutați la rândul lor, între care doi veri îndepărtați, cu toții mergând să ia parte la efortul de război al Rusiei.
Pentru scurtă vreme, a părut că Miguel a luat o decizie bună. Banii trimiși acasă – mamei și bunicii – le-a permis acestora să aibă acces la produse devenite un lux în Cuba, carne și cafea.
Și viața lui în Rusia părea bună, el trimițând acasă imagini cu mâncarea cu care se desfăta: pizza și înghețată.
„Îl îngrășau pentru măcel”, a comentat Cecilia.
Următoarea convorbire prin apel video a fost foarte diferită: Miguel avea capul ras și era îmbrăcat în uniformă militară. I-a spus mamei sale că pleacă pe front, și chiar, încercând să o liniștească, dându-i-l la telefon pe comandantul său, tot cubanez, care i-a promis acesteia că va avea grijă de fiul ei.
Soldați pentru războiul din Ucraina
Nu a trecut mult până când Miguel a sunat din nou, de data asta pentru a-și exprima dorința să se întoarcă acasă.
„A văzut ceea e de văzut într-un război. A spus că a văzut soldați răniți. Că la spital soseau bărbați fără mâini și fără picioare. Nu este obișnuit să vadă așa ceva”, a dezvăluit mama tânărului.
Miguel a încercat să-și convingă superiorii că suferă de anumite afecțiuni pentru a evita să fie trimis să lupte, dar nu a avut succes, ba chiar a fost pedepsit prin confiscarea telefonului. Ultima dată Miguel a sunat acasă în septembrie, după ce a mituit un ofițer pentru a fi lăsat să telefoneze.
„Mi-a spus: «Mamă, sunt în prima linie în Ucraina». Se află chiar acolo unde este periculos. Sunt acolo pentru a fi un scut pentru trupele rusești. Sunt carne de tun”, este convinsă femeia.
Situația deja grea a recruților cubanezi precum Miguel a devenit și mai complicată după ce oficialii cubanezi au anunțat în septembrie că îi va considera pe cetățenii care luptă pentru Rusia mercenari, iar pe recrutorii lor traficanți de persoane.
„Cuba nu e parte din conflictul armat din Ucraina”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe al Cubei. „Acționează și va acționa cu fermitate împotriva oricui, care, de pe teritoriul național, participă la orice formă de trafic de persoane în scopul recrutării sau mercenariatului astfel încât cetățenii cubanezi să îndrepte arme împotriva altei țări."
Televiziunea de stat cubaneză a dedicat un spațiu special acestui subiect, difuzând interviuri cu oficiali potrivit cărora 17 presupuși mercenari și traficanți a u fost arestați, riscând, în cazul unei condamnări, pedepse cuprinse între 30 de ani de închisoare și pedeapsa cu moartea.
Potrivit AFP, La începutul lunii, Havana a anunțat că grupul a fost arestat pentru presupuse legături cu o „rețea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetățeni cubanezi care trăiesc acolo, și chiar din Cuba, în forțele militare implicate în operațiunile militare din Ucraina”.
Printre cei se numără un presupus organizator, doi recrutori și 14 voluntari.
Pedro Roberto Camuza Jovas din Santa Clara a declarat pentru CNN că doi dintre fiii săi au probleme: unul a plecat în Rusia, în vară, și nu are vești de la el, iar al doilea a fost arestat în septembrie înainte de a se îmbarca în avionul care urma să-l ducă la război.
„A fost înșelat. Sper că vor ține cont de asta și vor cântări bine acest lucru, pentru că, la fel ca el, sunt mulți alții. Indiferent ce va decide procurorul, cel puțin el este în Cuba. Cât despre celălalt, sper să mă sune”, a dezvăluit bărbatul.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la solicitările CNN pentru comentarii cu privire la recrutarea de cubanezi pentru a lupta în Ucraina. Totuși, povestea acestor recruți din Cuba au apărut în mass-media rusească care a relatat că aceștia s-au alăturat efortului de război în schimbul promisiunilor de cetățenie rusă și al unor salarii lunare de 200.000 de ruble, puțin peste 2.000 de dolari.
Mesaje contradictorii
Joi, presa din Rusia l-a citat pe ambasadorul Cubei la Moscova care a susținut că nu are nimic împotriva „participării legale” a cetățenilor săi la operațiunea specială rusă din Ucraina, atâta timp cât recrutarea nu e făcută de terțe părți.
„Nu avem nimic împotriva cubanezilor care vor să semneze un contract și să participe legal la această operațiune cu armata rusă. Dar ne opunem ilegalității, iar aceste operațiuni nu se înscriu într-un cadru legal", a declarat ambasadorul Cubei în Rusia, Julio Garmendía Peña, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.
Doar câteva ore mai târziu, ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez Parrilla a emis un nou comunicat potrivit căruia cetățenii cubanezi au interdicție totală de a lupta peste hotare.
În culise, oficialii cubanezi au fost furioși din cauza comentariilor ambasadorului, considerându-le o distragere supărătoare într-un moment în care diplomații cubanezi aveau o întrevedere cu oficiali americani la Washington, DC și cu o zi înainte ca Havana să găzduiască summitul G77+China al națiunilor în curs de dezvoltare.
„Este o comedie a erorilor. Ar fi amuzant cu excepția circumstanței nefericite în care tinerii cubanezi sunt expuși morții”, a apreciat Pedro Freyre, un avocat cubano-american care s-a întâlnit frecvent cu oficiali din Havana în timpul detensionării relațiilor dintre țări din epoca Obama.
La începutul acestei luni, postul America TeVe (Miami) a difuzat ceea ce prezentat drept mărturiile a doi adolescenți - Andorf Velazquez și Alex Vega - care au afirmat că au fost înșelați să lucreze pentru armata rusă pe șantiere de construcții din Ucraina.
Un alt cetățean cubanez a declarat aceluiași post de televiziune că s-a înrolat în forțele armate ale Moscovei în speranța de a-și legaliza statutul în Rusia.
Tatăl lui Andorf, Mario Velazquez, care locuiește în Mexic, declara zilele trecute pentru AFP că nu mai are veste de la fiul său de o săptămână.
În ultima lor convorbire, tânărul de 19 ani a spus că se află în Rusia și că se îndreaptă spre Ucraina.
Acest tată a mai spus că s-a adresat ambasadei Cubei în Mexic dar nu a primit niciun răspuns.
Sursa: adevarul.ro