De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit

De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit

Închiderea traficului pe timpul zilei pe Valea Oltului, la granița dintre Vâlcea și Sibiu, a dat naștere la tot soiul de probleme și zvonuri legate atât de circulația pe DN7 / E81 cât și pe una dintre rutele alternative - DN7C Transfăgărășan.

Tiruri pe Transfăgărășan, urși pe mașini și oameni care circulă pe ferestre

Incidente în trafic și alte pericole pe DN7C Transfăgărășan Colaj DMS

Cei care lucrează pe Transfăgărășan DN7C , spre exemplu, ne-au semnalat problema TIR-urilor al căror acces este interzis pe acest drum montan. Șoferii pretextează că fiind străini, nu cunosc nici zona, nici interdicția.

Problema TIR-urilor care ajung „din greșeală” pe DN7C nu este o noutate. De-a lungul timpului au fost menționate mai multe astfel de cazuri. Spre exemplu, TIR-ul din imaginea alăturată a fost observat în urmă cu mai puțin de o lună, când pe Valea Oltului încă se circula. În plus, cel mai probabil, acestea sunt nevoite să se întoarcă din drum, pentru că regimul de înălțime în tuneluri este de 3,6 m (vezi colajul foto), în timp ce TIR-urile depășesc patru metri înălțime.

Pe de altă parte, pe diverse rețele de socializare circulă o informație potrivit căreia dacă vrei să tranzitezi Valea Oltului în timpul zilei, fără să fii riveran, trebuie să „cotizezi” cu o taxă de 100 de lei direct la „omul ca paleta”, fără să se menționeze dacă acest aspect e valabil la unul sau la ambele capete ale zonei supuse interdicției.

Am solicitat o reacție din partea drumarilor, dar și reprezentanților Inspectoratelor Județene de Poliție Sibiu și Vâlcea, pe aceste teme.

Valea Oltului și zvonurile legate de șpagă pentru tranzitarea ei pe timpul zilei Colaj

Valea Oltului și zvonurile legate de șpagă pentru tranzitarea ei pe timpul zilei Colaj

Nici un TIR surprins de polițiști pe Transfăgărășan

Reprezentanții DRDP Brașov au refuzat să comenteze problema prezenței TIR-urilor pe Transfăgărășan și ne-au îndrumat să ne adresăm Poliției, explicându-ne că nu au competența de a opri autovehicule, ori de a sancționa astfel de situații.

De la Poliția Județeană Sibiu am aflat că până acum nu au fost surprinse TIR-uri pe Transfăgărășan, dar acțiuni specifice se organizează doar la final de săptămână, de vineri până duminică, pentru monitorizarea și dirijarea circulației. Este perioada în care traficul se aglomerează din cauza turiștilor care obișnuiesc să staționeze pe marginea drumului pentru a surprinde „cele mai bune cadre” cu „cel mai spectaculos drum montan din lume”, potrivit Top Gear, motiv pentru care se și produc dese ambuteiaje.

Parcarea, oprirea sau staționarea pe carosabilul DN7C, sancționate

„În fiecare vară, DN7C Transfăgărășan înregistrează valori ridicate de trafic, în special în weekend. Pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar și a ambuteiajelor care știm că se formează, la nivelul instituției noastre s-a dispus măsura suplimentării echipajelor de poliție rutieră în zilele de vineri – duminică pe acest sector de drum național, prin prezența în zona a cel puțin două echipaje de poliție”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu, Luciana Lazăr.

Și a menționat și că ambuteiajele rutiere sunt cauzate de modul în care unii șoferi parchează, opresc sau staționează chiar pe carosabil: „Le reamintim cu această ocazie că parcarea/oprirea/staționarea pe partea carosabilă sunt sancționate de Codul Rutier. Și mai mult, că reprezintă astfel un pericol pentru ceilalți participanți la trafic”.

DN7C Transfăgărășan nu e o rută alternativă pentru traficul greu. Ce riscă șoferii

Recomandarea pentru astfel de cazuri este ca parcarea să se facă doar în zonele special amenajate, iar staționarea sau oprirea pe partea carosabilă să nu existe, nici măcar „pentru câteva minute”.

Reprezentanta Poliției Județene Sibiu a amintit și faptul că DN7C nu reprezintă una dintre rutele alternative pentru traficul greu. În astfel de situații șoferii riscă să fie sancționați (deși amenzile sunt destul de mici: 2 - 3 puncte de amendă) pentru că necunoașterea legii nu îi exonerează de răspundere: „Dacă s-a rătăcit sau nu este strict problema fiecăruia”.

De altfel nu sunt singurele pericole în trafic surprinse pe Transfăgărășan (vezi colajul foto), unde o femeie a fost imortalizată în timp ce filma stând pe geamul portierei, în afara mașinii, iar cazurile cu urșii care, uneori, atacă oameni, sunt la ordinea zilei.

Și reamintim că s-au început forările pe această rută spectaculoasă, necesare proiectului de modernizare, iar în aceste zile, trafic DN7C este restricționat , într-un anumit interval orar, datorită unor filmări.

Șpaga pe Valea Oltului nu se confirmă, deocamdată

Nici zvonul legat de posibila „șpagă” de pe DN7 Valea Oltului nu a fost confirmat, nici de către polițiștii de la Vâlcea și nici de către colegii de la Sibiu.

La nici una dintre instituții nu au fost semnalate astfel de situații și, prin urmare, nu se află în cercetare sesizări de acest gen.

„Am convenit cu Poliția Județeană Vâlcea să monitorizăm împreună zona restricționată (de opt kilometri), noi capătul dinspre Boița și ei la granița de județ, tocmai pentru a ne asigura că nu se produc nici un fel de incidente”, a precizat purtătoarea de cuvânt a IPJ Sibiu, Luciana Lazăr, arătându-se conștientă că dată fiind situația încordată cauzată de această restricționare trafic DN7 / E81 Valea Oltului , între cele două județe, se pot vehicula tot felul de informații, mai mult sau mai puțin reale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii