De ce cele mai populare și vândute feluri de mâncare sunt nesănătoase. Conțin cantități mari de grăsimi, sare, zahăr sau calorii

De ce cele mai populare și vândute feluri de mâncare sunt nesănătoase. Conțin cantități mari de grăsimi, sare, zahăr sau calorii

Un nou studiu arată că mai mult de trei sferturi dintre cele mai vândute feluri de mâncare la pachet, în restaurante și lanțuri de cafenele sunt nesănătoase, în conformitate cu orientările guvernamentale.

Burgeri, pe lista feluri de mâncare nesănătoase FOTO:  Arhivă

Burgeri, pe lista feluri de mâncare nesănătoase FOTO: Arhivă

Produse populare precum pizza, burgeri, preparate din pui, cartofi prăjiți și baghete conțin cantități periculos de mari de grăsimi, sare, zahăr sau calorii care pot dăuna sănătății conform The Guardian.

Specialiștii au ajuns la concluzii „extrem de alarmante” după ce au analizat conținutul nutrițional al celor mai vândute 10 produse cumpărate la 19 dintre cele mai mari puncte de vânzare din Regatul Unit, inclusiv lanțuri precum Subway, Pizza Express, McDonald's, Greggs, Starbucks și Pret a Manger.

Între 46% și 78% din cele 190 de feluri de mâncare examinate au fost considerate nesănătoase, în funcție de care dintre cele trei metode diferite de evaluare a calității nutriționale a alimentelor, susținute de guvern, a fost aplicată. Acestea au fost modelul de lungă durată de stabilire a profilurilor nutritive, etichetarea cu semafoare utilizată de multe supermarketuri și parametrii care stau la baza taxei pe zahăr și a acțiunilor guvernului anterior de a încuraja producătorii de alimente să includă mai puțină sare, zahăr sau calorii în produsele lor.

Constatările au dus la reînnoirea apelurilor adresate miniștrilor de a forța industria alimentară să își facă produsele mai sănătoase, deoarece o dietă proastă este una dintre principalele cauze ale cancerului, bolilor de inimă și ale altor ucigași.

Dominația alimentelor și băuturilor nesănătoase în sectorul consumului în afara casei este extrem de alarmantă. Deși există opțiuni mai sănătoase, acest mediu alimentar face ca oamenii să aibă dificultăți în a face alegeri mai sănătoase”, a declarat dr. Monique Tan, lector în nutriție pentru sănătate publică la Universitatea Queen Mary din Londra, care a condus cercetarea.

Caracterul nesănătos al multora dintre cele mai populare produse din lanțurile de restaurante de tip sit-in și take-out este deosebit de îngrijorător, deoarece oamenii din Marea Britanie mănâncă din ce în ce mai des în oraș.

Alimentele cumpărate în aceste puncte de vânzare reprezintă între 11 % și 25 % din caloriile consumate de britanici, dintre care peste jumătate provin din lanțurile mari, conform altor studii.

„Ceea ce mâncăm atunci când suntem în afara casei depinde în totalitate de ceea ce este disponibil și de ceea ce este accesibil. Problema este că o mare parte din mâncare nu este sănătoasă”, a adăugat Tan.

„Oamenii obișnuiau să vadă mâncarea în oraș ca pe un răsfăț ocazional și nu mai este cazul. Ca națiune, mâncăm din ce în ce mai multă mâncare <în afara casei>. Având în vedere că majoritatea alimentelor disponibile <în afara casei> nu sunt sănătoase, este foarte probabil ca atunci când ieșiți să luați masa în oraș sau să luați mâncare la pachet, să consumați alimente dăunătoare sănătății”, a mai spus expertul în nutriție care a condus studiul.

Feluri de mâncare nesănătoase

Tan a identificat cinci feluri de mâncare care s-au dovedit a fi nesănătoase. Au fost clasificate ca fiind nesănătoase din cauza „profilurilor nutritive dezechilibrate” – deoarece conțin cantități mari de calorii, zahăr, grăsimi saturate sau sare și cantități mici de fibre, proteine, fructe, legume și nuci la 100 g, a spus Tan.

Porțiile mari oferite de unele lanțuri duc, de asemenea, la un consum ridicat de sare, zahăr, grăsimi sau calorii, a adăugat echipa de cercetare într-un raport de 22 de pagini care detaliază constatările sale.

Unele mese la pachet conțin mai multe calorii într-o singură ședință decât cantitatea recomandată - 2.000 pentru femei și 2.500 pentru bărbați - pe care o persoană ar trebui să o consume într-o zi întreagă, potrivit cercetării publicate în The Guardian.

Dr. Monique Tan, cercetătorul principal, a dat următoarele cinci feluri de mâncare ca exemple de produse vândute în puncte de vânzare „în afara casei”, care au reieșit din analiză ca fiind nesănătoase, conform celor trei metode diferite de măsurare nutrițională aprobate de guvern. Toate au un "profil nutrițional dezechilibrat".

Ospățul cu pepperoni de la Pizza Hut - cantități „excesive„ de grăsimi totale, grăsimi saturate și sare și mai multe calorii decât este considerat ideal în conformitate cu orientările guvernamentale

Burger King's Memphis BBQ king double - cantități prea mari de grăsimi totale, grăsimi saturate și sare

Fino pitta la Nando's - niveluri ridicate de grăsimi totale, grăsimi saturate și sare și, de asemenea, prea multe calorii

Cartofi prăjiți în stil Halloumi la JD Wetherspoon - cantități „excesive” de sare, grăsimi saturate și grăsimi totale

Bagheta cu șuncă și Greve de la Pret a Manger - cantități prea mari de sare, grăsimi saturate și grăsimi totale, precum și prea multe calorii, conform criteriilor oficiale de analiză nutrițională

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…