De ce bărbații devin mai puțin fertili. Bacteria comună care influențează calitatea spermei

De ce bărbații devin mai puțin fertili. Bacteria comună care influențează calitatea spermei

Un studiu recent realizat de departamentul de urologie al Universității din California, Los Angeles (UCLA), a demonstrat că un microb intestinal ar putea fi vinovat pentru problemele sistemului reproductiv masculin, conform Metro.

Spermă FOTO BBC

Spermă FOTO BBC

Echipa de cercetători de la UCLA a descoperit că un microb în special, bacteria Lactobacillus iners, poate avea un impact negativ direct asupra mobilității spermatozoizilor, ceea ce, la rândul său, afectează fertilitatea.

Microbul este cunoscut mai mult ca fiind cauza vaginozei bacteriene la femei și este cea mai frecventă bacterie care se găsește în aparatul genital feminin.

În timp ce studiul, publicat în Scientific Reports, nu a reușit să identifice legătura exactă, cercetările anterioare au arătat că Lactobacillus iners poate produce acid L-lactic (cel mai puțin comun dintre cele două tipuri de acid lactic), care poate duce la inflamații localizate. Această inflamație poate avea un impact asupra motilității spermatozoizilor.

În plus, analizele efectuate împreună cu MicroGen Diagnostics au permis cercetătorilor să determine că trei tipuri de bacterii din grupul Pseudomonas - un tip foarte comun de bacterii - au fost găsite la pacienții cu concentrații de spermatozoizi atât normale, cât și anormale.

Microbii numiți Pseudomonas fluorescens și Pseudomonas stutzeri au fost mai frecvenți la pacienții cu concentrații anormale de spermă, în timp ce Pseudomonas putida a fost mai puțin frecvent în probele cu concentrații anormale de spermă.

Descoperirea evidențiază modul în care chiar și microbii foarte apropiați pot avea un efect diferit asupra sănătății umane și că nu toate bacteriile găsite în spermă vor avea un impact asupra fertilității.

„Mai sunt multe de explorat în ceea ce privește microbiomul și legătura sa cu infertilitatea masculină“, a declarat autorul principal, Dr. Vadim Osadchiy.

„Cu toate acestea, aceste descoperiri oferă informații valoroase care ne pot conduce în direcția corectă pentru o înțelegere mai profundă a acestei corelații. Cercetarea noastră se aliniază cu dovezile din studii mai mici și va deschide calea pentru investigații viitoare, mai cuprinzătoare, pentru a desluși relația complexă dintre microbiomul spermei și fertilitate“.

La nivel mondial, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar dieta și stilul de viață nesănătos joacă un rol în sănătatea aparatului genital al bărbaților.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”