De ce bărbații americani sub 30 de ani înclină spre republicani, în timp ce femeile preferă să voteze cu democrații

De ce bărbații americani sub 30 de ani înclină spre republicani, în timp ce femeile preferă să voteze cu democrații

Forțe culturale și politice împing bărbații și femeile americane sub 30 de ani în tabere opuse, creând o nouă falie în electorat și adăugând un factor de imprevizibilitate în alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează WSJ.

Fostul luptător Hulk Hogan a ținut un discurs la Convenția Națională Republicană FOTO EPA-EFE

Fostul luptător Hulk Hogan a ținut un discurs la Convenția Națională Republicană FOTO EPA-EFE

Alegătorii sub 30 de ani au fost un pilon al coaliției democrate de când Ronald Reagan a părăsit funcția în 1989. Acest pilon prezintă acum fisuri, tot mai mulți tineri părăsind partidul.

Aceștia sunt în favoarea controlului republican asupra Congresului și al candidaturii fostului președinte Donald Trump la Casa Albă, după ce l-au susținut pe președintele american Joe Biden și pe legiuitorii democrați în 2020.

În schimb, femeile sub 30 de ani îi susțin în continuare cu tărie pe democrați pentru Congres și pentru Casa Albă. Totodată, acestea sunt mult mai predispuse să se considere liberale decât acum 20 de ani.

Înainte ca Biden să își anunțe retragerea din cursă luna aceasta, Trump câștiga sprijinul unei majorități a bărbaților sub 30 de ani, potrivit sondajelor Wall Street Journal din lunile februarie și iulie. Dacă această tendință se menține până în ziua alegerilor, republicanii ar obține votul tinerilor pentru prima dată în mai mult de două decenii, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

Bărbații tineri l-au sprijinit pe Trump în detrimentul lui Biden la diferență de 14 puncte procentuale în sondajele combinate ale WSJ din acest an, un viraj substanțial față de 2020. În acele alegeri, ei l-au susținut pe Biden cu 15 puncte, conform sondajului de opinie AP VoteCast. Pe de altă parte, femeile tinere și-au arătat susținerea față de Biden la o diferență de 30 de puncte procentuale, iar controlul Democrat al Congresului la 34 de puncte procentuale, un nivel de preferință practic neschimbat față de 2020.

Donald Trump, în campanie electorală la Charlotte, Carolina de Nord FOTO EPA-EFE

Donald Trump, în campanie electorală la Charlotte, Carolina de Nord FOTO EPA-EFE

Decalajul de gen în sondajele de opinie privind candidații republican și democrat la președinție se extinde la opiniile opuse privind avortul, ștergerea datoriilor studențești și alte probleme care afectează viața tinerilor adulți.

Candidatura vicepreședintei Kamala Harris evidențiază problemele sociale, economice și politice care îi împing pe bărbații și femeile tinere în tabere opuse în multe probleme.

Collin Mertz, un fermier de 23 de ani din Dakota de Nord, e de părere că bărbații americani ca el au fost vizați de liberali în promovarea diversității.

„Se pare că bărbatul alb este dușmanul stângii”, a apreciat Mertz, care a votat pentru Donald Trump în 2020 și intenționează să o facă din nou în noiembrie.

Lauren Starrett, un inginer în vârstă de 28 de ani din Cincinnati, se simte amenințată de conservatoriii care doresc să reducă accesul la avort și la alte drepturi.

„Este de-a dreptul terifiant”, a declarat Starrett, care o susține pe Kamala Harris.

Mertz, fermierul din Dakota de Nord, a declarat că este și mai motivat să voteze pentru Trump decât în urmă cu câteva săptămâni, în parte datorită modului în care fostul președinte a gestionat tentativa de asasinat.

„Steagul american este în fundal și are sânge pe față. Adică, arată destul de dur”, a spus el.

În urma deciziei lui Trump de a-l alege pe senatorul de Ohio JD Vance drept partener de cursă, a reapărut online o înregistrare video din 2021 în care acesta spune despre democrații care nu au copii biologici ca fiind „o adunătură de doamne cu pisici nefericite cu viața lor și de alegerile pe care le-au făcut”.

Filmarea a devenit virală, arătând un mare decalaj între convingerile candidaților cu privire la statutul femeilor și galvanizând și mai mult sprijinul pentru Harris, potrivit susținătorilor acesteia.

Harris susține argumentul partidului său, conform căruia valul de noi restricții statale privind avortul privează femeile de drepturi fundamentale. Protecția drepturilor reproductive este o problemă mult mai importantă pentru femei decât pentru bărbați, conform sondajelor WSJ.

Studiile arată că femeile reprezintă în prezent un procent record de 60% dintre studenți și 66% din totalul celor care au luat împrumuturi pentru studiu. Ele susțin demersul administrației Biden de a șterge datoriile studențești mai mult decât bărbații tineri, conform sondajului WSJ.

De pildă, Mertz a declarat că el și-a plătit taxele pentru diploma sa de agronom și că nu-i place ideea ca alți studenți să beneficieze de anularea datoriilor.

„Îngrijorarea noastră principală este că ne sunt luate drepturile”, a subliniat Maggie Kelso, o rezidentă în vârstă de 30 de ani a Sharpsville, Pennsylvania. „Dacă ar trebui să ghicesc de ce o mulțime de femei înclină foarte puternic spre probleme mai liberale, este pentru că ne este frică.”

„Dacă americanii îl realeg pe Trump, ar însemna că acestei țări îi este mai degrabă frică de schimbare, frică de a face un pas înainte”, e de părere Kelso, instructor de călărie și animator pentru copii.

Kamala Harris, în campanie electorală în Milwaukee, Wisconsin FOTO EPA-EFE

Kamala Harris, în campanie electorală în Milwaukee, Wisconsin FOTO EPA-EFE

Un sondaj efectuat săptămâna trecută de Journal a arătat că Harris îl devansează pe Trump în rândul tinerilor alegători cu aproximativ 10 puncte procentuale, mai puțin sprijin decât cel obținut de Biden din partea acestui grup în 2020. Eșantionul a fost prea mic pentru a măsura diferența în preferințele electoratului în funcție de sex în rândul celor sub 30 de ani.

Republicanii, mai atractivi pentru tinerii sub 30 de ani

În anumite orașe din SUA, femeile tinere îi depășesc bărbații tineri în ceea ce privește venitul mediu anual și sunt mai predispuse decât bărbații tineri să locuiască separat de părinții lor. Potrivit Pew Research Center, o proporție mai mare de femei sub 30 de ani ating independența financiară spre deosebire de cele din 1980, în timp ce mai puțini bărbați tineri ating această etapă raportat la aceeași perioadă de timp.

Unii bărbați au declarat că presiunea democraților pentru diversitate îi face mai susceptibili să voteze cu republicanii. Un sondaj realizat în aprilie de Pew Research Center a arătat că 23% dintre bărbați - și 33% dintre bărbații care l-au susținut pe Trump – au exprimat opinia că progresul femeilor a avut loc în detrimentul lor.

Mulți bărbați tineri spun că se simt abandonați de democrați, în timp ce politicienii republicani li se adresează direct, potrivit interviurilor cu zeci de bărbați sub 30 de ani.

Administrația Biden s-a concentrat pe apeluri politice către femei, persoane de culoare și alte grupuri electorale democrate. În primele sale discursuri de campanie, Harris a făcut apel la servicii accesibile de îngrijire a copiilor și la concedii parentale plătite, politici mai puțin susceptibile de a atrage tinerii singuri.

Biden a insistat cu succes pentru cheltuieli federale în valoare trilioane de dolari pentru infrastructură, fabricarea semiconductorilor și alte sectoare care în mod tradițional angajează bărbați. Chiar și așa, tinerii au o părere covârșitor negativă despre el, conform sondajelor WSJ.

Virajul în favoarea lui Trump îi include pe bărbați de culoare și pe latino-americani. Tinerii de culoare l-au susținut pe Biden în detrimentul lui Trump cu aproximativ 70 de puncte procentuale în 2020, iar bărbații latino cu mai mult de 40 de puncte, potrivit AP VoteCast.

Sondajele WSJ au arătat că sprijinul pentru Biden s-a redus în acest an, înainte ca președintele să se retragă din cursă, până la un avans marginal, de doar o cifră, în rândul bărbaților care nu sunt albi.

Tinerii albi au înclinat spre republicani anterior și au dat semne că se îndreaptă în număr mai mare spre republicani în acest an.

Susținători ai lui Donald Trump la un eveniment de campanie FOTO EOA-EFE

Susținători ai lui Donald Trump la un eveniment de campanie FOTO EOA-EFE

Unii bărbați recunosc că sunt atrași de așa-numita „manosferă” și de influenceri care adoptă puncte de vedere macho, „anti-woke”. Hiper-masculinitatea dreptei, au spus mulți dintre ei, este în centrul atractivității sale, și nu atât politicile sau partidele politice.

„Tinerii vor doar libertate, risc, adrenalină”, spune Vincent Lester, un peisagist în vârstă de 19 ani din nord-estul statului Ohio, care face kickboxing în timpul liber.

Harrison Wells, în vârstă de 22 de ani, a declarat că campania lui Trump din 2016 a inițiat tranziția sa la dreapta politică. El își amintește că s-a simțit derutat de reacția profesorilor și colegilor săi la victoria lui Trump.

„Oamenii plângeau, erau supărați”, a spus el. „Toată lumea era isterică”.

A condus o secțiune a unui grup conservator, Young Americans for Freedom, la Universitatea din Wisconsin și a votat pentru Trump în 2020. Este de partea fostului președinte în ceea ce privește economia, taxele și imigrația.

Sondajele WSJ efectuate în perioada 21-28 februarie 2024 pe alegători sub 30 de ani au arătat că bărbații tineri sunt deschiși la acele propuneri politice ale lui Trump pe care femeile tinere le resping. Printre acestea se numără ideea lui Trump de a trimite trupe la granița dintre SUA și Mexic și de a deporta milioane de imigranți fără acte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban

4 Așa o fi?

5 Foarte interesante amănunte...