De ce avioanele de luptă promise de Polonia și Slovacia sunt importante pentru Ucraina
Anunțul Poloniei urmat de cel al Slovaciei privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei ar putea fi un punct de cotitură pentru momentul în care capitalele occidentale vor începe să își reevalueze poziția, spune George Barros, analist specializat în Rusia și Ucraina la Institutul pentru Studiul Războiului, relatează The Time.
Ucraina urmează să primească avioane de luptă de tip MiG de la Slovacia și Polonia FOTO EPA-EFE
Slovacia a aprobat propunerea de a furniza o flotă de 13 avioane tip MiG-29, la o zi după ce Polonia a devenit prima țară NATO care s-a angajat să livreze acest model de avioane de luptă Ucrainei.
„Promisiunile trebuie respectate & atunci când @ZelenskyyUa a cerut mai multe #arme, inclusiv avioane de luptă, am promis că vom face tot ce putem", a scris premierul slovac Eduard Heger, pe Twitter, adăugând că se bucură că și alte națiuni fac același lucru.
Președintele Poloniei , Andrzej Duda, a anunțat joi că țara sa intenționează să ofere Ucrainei aproximativ o duzină de avioane de concepție sovietică MiG-29.
Duda a declarat în timpul unei conferințe de presă la Varșovia că patru aparate MiG-29 vor sosi "în următoarele zile", iar restul vor veni la o dată ulterioară, după ce vor fi reparate. Polonia are în total 28 de avioane MiG-29. Avioanele de luptă multirol, Fulcrum în codificarea NATO, au fost proiectate de Uniunea Sovietică și exportate pentru prima dată în Polonia în anii `80.
De la începutul invaziei rusești de anul trecut, Polonia a fost un aliat cheie al Ucrainei, fiind de altfel și prima țară care s-a angajat să-i trimită tancuri Leopard 2 de fabricație germană.
Cele două anunțuri vin la un an după ce Polonia a lansat prima dată această propunere ca parte a unui acord care ar fi presupus ca SUA să-i fumizeze în schimb avioane de luptă F-16. Propunerea a eșuat în cele din urmă pe fondul îngrijorărilor SUA privind escaladarea războiului.
Un posibil punct de cotitură pentru Ucraina
Deciziile consecutive ale Poloniei și Slovaciei vor exercita probabil presiuni asupra altor națiuni occidentale pentru a furniza la rândul lor avioane de luptă, pe fondul solicitărilor insistente ale Ucrainei înaintea unei contraofensive probabile în această primăvară, scrie The Time.
Până în prezent, SUA, Marea Britanie și Germania au respins cererea Ucrainei motivând că instruirea pe aceste aparate este îndelungată și că țara are nevoie de mijloace care i-ar fi de ajutor imediat pentru a respinge atacurile rusești.
„Acesta ar putea fi un punct de cotitură pentru momentul în care capitalele occidentale vor începe să-și reevalueze deciziile anterioare de a refuza să trimită Ucrainei avioane cu aripă fixă", apreciază George Barros, analist specializat în Rusia și Ucraina la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW, Washington).
De ce aceste avioane de luptă contează pentru Ucraina
"În ceea ce privește avioanele MiG-29, care încă operează în spațiul aerian polonez, a fost luată o decizie la cel mai înalt nivel, putem spune cu încredere că trimitem MiG-uri în Ucraina", a precizat Duda.
Polonia are în prezent 94 de avioane de luptă, majoritatea escadrilelor fiind formate din avioane americane F-16 Fighting Falcon.
Piloții ucraineni sunt familiarizați cu modelul MiG-29 ; forțele aeriene ucrainene aveau 36 de astfel de aparate la începutul războiului.
Cel mai probabil avioanele de vânătoare pe care urmează să le primească Ucraina de la Polonia și Slovacia vor fi folosite în primul rând în calitate de apărare aeriană pentru a menține cerul liber de avioane rusești și pentru a doborî rachetele de croazieră rusești, spune Ian Williams, director adjunct al proiectului de apărare antirachetă al CSIS.
Modelul „este foarte rapid și foarte manevrabil", și ar putea fi esențiale pentru protejarea infrastructurii și liniilor frontului, a explicat Williams.
„Un număr suplimentar de avioane permite (apărării aeriene a Ucrainei -n.red) să umple golurile și să interacționeze cu rachetele mai devreme", adaugă el.
Dacă alte națiuni occidentale au refuzat până acum să trimită avioane de luptă unul dintre motive este faptul că nu vor să provoace Rusia, în măsura în aceasta din urmă ar putea considera o astfel de asistență drept o escaladare semnificativă a țărilor care sprijină Ucraina, spune Barros. Iar asta pentru că avioanele de vânătoare, spre deosebire de tancuri sau vehicule blindate, ar permite Ucrainei să efectueze atacuri în interiorul Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a declarat, înainte de anunțul de vineri al Slovaciei, că și alte țări au promis MiG-uri, fără a le numi.
În ce condiții ar putea primi Ucraina avioane occidentale
„Până în acest moment, toată lumea a fost de acord că nu este momentul să trimitem avioane de luptă”, a declarat reporterilor ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Totodată, oficiali de la Casa Albă au precizat joi că „decizia suverană" a Poloniei nu va afecta "calculul nostru" în ceea ce privește trimiterea de avioane de luptă americane F-16 în Ucraina. Biden a spus și la începutul acestui an că SUA nu vor furniza Ucrainei avioane de vânătoare.
Dar nu este clar cât de ferme sunt aceste poziții, notează The Time.
Dacă SUA vor decide în cele din urmă să trimită avioane de vânătoare, nu ar fi prima dată când administrația Biden revine asupra unei decizii în privința unor echipamente militare sofisticate în legătură cu care inițial a avut ezitări. După ce Marea Britanie s-a angajat să trimită Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 la începutul lunii ianuarie, SUA i-au urmat exemplul anunțând că vor furniza peste 31 de tancuri M1 Abrams.
„Noi, Occidentul colectiv și factorii de decizie din capitalele noastre, am înțeles gradual că cerințele câmpului de luptă ucrainean sunt extrem de mari - aceste sisteme de armament servind de fapt să umple lacunele în capacitate - iar dacă ne dorim ca ucrainenii să câștige - așa cum spunem - trebuie de efectiv să le dăm mai multe lucruri”, spune Barros.
Kievul: contraofensiva ucraineană necesită avioane de luptă
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a subliniat recent că o potențială contraofensivă ucraineană reușită depinde de forțarea armatei rusești să treacă în defensivă, de întreruperea liniilor de aprovizionare inamice și de neutralizarea superiorității aeriene a acestora. Astfel furnizarea de avioane de luptă ar accelera eliberarea teritoriului ucrainean.. „Cu cât mai repede vom avea avioane de luptă, cu atât mai multe vieți omenești vor fi salvate”, a punctat Reznikov.
Un număr mai mare de avioane va permite Ucrainei să își folosească mai bine armamentul dat fiind faptul că echipamentele militare sunt mai eficiente dacă sunt incluse într-o strategie cuprinzătoare de luptă, spune Barros. În plus, ucrainenii sunt familiarizați cu operarea modelelor MiG 29.
Anunțul Poloniei a venit la o zi după conferința virtuală a miniștrilor apărării din peste 40 de țări care sprijină Ucraina, cu scopul de a coordona următoarea tranșă de transport de armament, relatează The Guardian. Cu acest prilej, Suedia a anunțat că va trimite 10 tancuri Leopard, iar Norvegia și SUA au oferit încă două dintre sistemele antiaeriene NASAMS pe care le-au dezvoltat în comun.
„Generăm putere de luptă la un nivel care credem că le va oferi oportunități de a schimba dinamica pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
Finlanda și Olanda au declarat că ar putea lua în considerare furnizarea de avioane de război Ucrainei. Până în prezent, SUA și Marea Britanie au refuzat să furnizeze avioanele lor de luptă F-16, respectiv, Typhoon, pe motiv că acestea necesită prea multă pregătire, sprijin la sol și piste lungi pentru a fi de ajutor pe termen scurt Ucrainei. Cu toate acestea, Regatul Unit s-a oferit să asigure acoperire aeriană oricărei țări din Europa de Est care ar fi dispusă să furnizeze Kievului avioane din epoca sovietică.
Unele țări europene au adoptat o politică de ambiguitate cu privire la ceea ce ar putea oferi în cazul în care Rusia își menține războiul în Ucraina pe termen lung, notează The Guardian.
„Experiența ultimelor 12 luni este că ceea ce a fost considerat imposibil, prea periculos, potențial escaladat, inutil în ceea ce privește nevoile ucrainene și așa mai departe, s-a dovedit a fi absolut necesar și urgent câteva luni mai târziu”, a apreciat un oficial european de rang înalt. „Așa că suntem pragmatici și credem că este necesar să ne asigurăm că, așa cum se vede de la Moscova, există un nor de incertitudine cu privire la ce fel de sprijin militar ar putea veni dacă acest război s-ar întinde pe mai mulți ani."
Sursa: adevarul.ro