De ce avem fluturi în stomac atunci când ne îndrăgostim. Ce sunt „drogurile iubirii“ din creierul nostru

De ce avem fluturi în stomac atunci când ne îndrăgostim. Ce sunt „drogurile iubirii“ din creierul nostru

Emoțiile nu sunt „localizate“ doar în creier, ci sunt conectate cu diferite părţi ale corpului şi adeseori pot influența starea generală a organismului.

Două figurine din carton, reprezentând doi omuleți îndrăgostiți

Emoțiile nu se simt doar în creier, ci în tot organismul FOTO Shutterstock

Aproape oricine a experimentat senzația de fluturi în stomac, asociată în special cu sentimentul de iubire. Însă această senzație fizică – constând în contracții mai ușoare sau mai puternice ale mușchilor stomacului - poate fi asociată și cu nervozitatea, anxietatea sau excitația.

Fluturii în stomac sunt inofensivi și pot fi cauzați de o varietate de factori: stresul, frica, așteptarea unui eveniment important, nervozitatea sau entuziasmul. Însă fluturii în stomac reprezintă mai mult decât o metaforă emoționantă, sunt o reacție fizică ce indică o legătură profundă între corp și minte.

Cel mai des, oamenii asociază această senzație cu etapa în care se îndrăgostesc de cineva, însă creierul nu face distincție, se pare, între iubire profundă și dorință sexuală, potrivit experților consultați de CBS.

Mai mult, senzațiile despre care credem că sunt semne clare ale iubirii (fluturi în stomac, palme ude, puls crescut) sunt, de fapt, indicii ale pasiunii sexuale. „Una dintre provocările cu care se confruntă oamenii de știință este că multe dintre aceste «simptome» fizice sunt, de fapt, semne ale excitației sexuale“, spune dr. Nicole Prause.

Dr. Daniel Amen, psihiatru și autorul cărții „Schimbă-ți creierul, schimbă-ți viața“, este de acord că aceste simptome corporale indică mai mult dorință fizică decât iubire. „Când ne îndrăgostim - și mai ales când simțim atracție sexuală - sunt activați acei centri ai plăcerii aflați în ganglionii bazali, care provoacă un răspuns fiziologic imediat. Inima bate repede, mâinile vor deveni reci și transpirate, iar stomacul tău va face adevărate «tumbe»“, a declarat dr. Amen pentru NBC News .

Auzim de multe ori că un stomac sănătos este cheia pentru un creier sănătos, iar fluturii în stomac demonstrează cât de puternică este legătura dintre cele două organe.

„Creierul limbic (sau creierul instinctiv este partea cea mai veche a creierului uman – n.r.) activează nervul vag care merge de la creier la stomac și intestine. Când ești nervos sau entuziasmat - după cum le explic pacienților mei, este același sentiment, dar depinde de interpretarea pe care o dai - acest nerv este stimulat și activează stomacul“, a precizat medicul.

„Drogurile iubirii“ din creierul nostru

Nervul vag joacă un rol important în controlul funcțiilor digestive, inclusiv în controlul mișcărilor peristaltice ale stomacului și intestinelor (mișcarea sau contractarea musculaturii stomacului și intestinelor). Excitarea, entuziasmul, frica pot avea efecte diferite asupra nervului vag și, prin urmare, asupra funcțiilor corporale controlate de acesta.

Totodată, creierul nostru eliberează anumite substanțe chimice puternice, numite „drogurile iubirii“ , atunci când vedem persoana pentru care am făcut o pasiune.

Dopamina este un neurotransmițător care joacă un rol important în reglarea motivației, a plăcerii și a recompensei. Când vedem o persoană care ne atrage, creierul poate elibera dopamină, ceea ce poate crește nivelul de satisfacție și poate induce o senzație de plăcere. Acest mecanism poate fi legat și de atracția sexuală.

Dopamina este primul neurotransmițător care «reacționează» când apare o persoană atrăgătoare“, spune psihiatrul Scott Carroll, psihiatru. „Nivelul de dopamină crește imediat, pentru că ai detectat un «obiect» al dorinței în reajma ta. Ești, simultan, concentrat și entuziasmat de persoana pe care o vezi. Totodată, crește și nivelul de noradrenalină, care te face să te concentrezi și mai mult, dar te face și puțin nervos, și precaut“, a explicat medicul.

Una dintre funcțiile noradrenalinei este de a stimula sistemul nervos simpatic, care activează reacții fiziologice de tipul „luptă“ sau „fugi“, precum creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, dar și reacții la nivelul sistemului digestiv și, implicit, la nivelul stomacului.

Această stare de nervozitate este resimțită diferit de fiecare persoană. „Oamenii timizi au un nivel scăzut de serotonină (hormonul fericirii , cum a fost denumit – n.r.), ceea ce face ca nivelul de noradrenalină să crească și mai mult, producând o anxietate ridicată atunci când se întâlnesc cu o persoană de care sunt atrași“, a mai spus specialistul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...