De ce au murit atât de mulţi oameni în inundaţiile din Spania. Cât de vinovate au fost autoritățile

De ce au murit atât de mulţi oameni în inundaţiile din Spania. Cât de vinovate au fost autoritățile

Un recunoscut climatolog afirmă că, în ciuda faptului că specialiştii au prognozat inundaţiile în Spania, autorităţile nu au transmis avertizările lor decât atunci când zeci de persoane au fost surprinse de viituri. În plus, nu au fost pregătite pentru gravitatea situaţiei.

Autorităţile nu au anticipat gravitatea situaţiei de risc. Foto Profimedia

Autorităţile nu au anticipat gravitatea situaţiei de risc. Foto Profimedia

Spania este în doliu. Duminică, regele și regina Spaniei au fost loviți cu noroi și alte obiecte de către protestatari, care nu înţeleg cum de s-au pierdut atât de multe vieți în urma unei inundații care a fost bine prognozată.

Oamenii de știință au avertizat tot mai frecvent în ultima vreme că încălzirea climei prin emisiile de combustibili fosili va duce la intensificarea inundațiilor, furtunilor, valurilor de căldură, secetei și incendiilor de vegetație.

O analiză realizată în urma inundațiilor din Spania de climatologul Friederike Otto arată că încălzirea globală a făcut ca precipitațiile extreme să fie cu 12% mai intense și de două ori mai probabile.

În ciuda acestui fapt, în Paiporta, Spania, unde au murit cel puțin 62 de persoane, primarul a declarat că inundațiile nu sunt frecvente și că „oamenilor nu le este frică”, potrivit The Guardian .

Evenimentele extreme de acest gen complică situaţia pentru autorităţi, care nu înţeleg urgenţa comunicării unui potenţial pericol pe care nu l-au mai experimentat până acum.

Astfel, în ciuda avertismentelor privind inundațiile „catastrofale și care pot pune viaţa oamenilor în pericol” înainte de dezastru, spaniolii au fost surprinși de dezastru și mulți nu au putut aprecia cât de distrugătoare urmau să fie ploile torențiale.

În Spania, oamenii au fost avertizați în legătură cu pericolul extrem în timp ce se luptau deja cu apa. Avertizările au fost trimise abia după ce mulți oameni au fost prinși în case inundate sau în parcări subterane, încercând să își mute mașinile pe un teren mai înalt.

Imaginea dezastrului în Mallorca, Spania. Foto EPA-EFE

Imaginea dezastrului în Mallorca, Spania. Foto EPA-EFE

World Weather Attribution, care studiază rolul schimbărilor climatice în evenimentele meteorologice extreme, a monitorizat 30 de inundații devastatoare și în aproape toate cazurile, inclusiv în țările în curs de dezvoltare, a constatat că precipitațiile au fost bine prognozate. Dar, după cum s-a văzut în Spania, prognoza nu este suficientă. Avertizările, atunci când au sosit în cele din urmă, nu au inclus informații vitale cu privire la locul și modul de evacuare.

Administrațiile locale și serviciile de urgență sunt mediatorii esențiali între serviciile meteorologice și persoanele aflate în pericol. Acestea trebuie consolidate și nu desființate, așa cum s-a întâmplat cu unitatea de urgență din Valencia, afirmă Friederike Otto, de la World Weather Attribution.

De altfel, consideră specialistul, Uniunea Europeană ar trebui să crească fondurile și să dezvolte planuri coordonate pentru situaţii de urgenţă meteorologice la nivel general, în loc să aloce fonduri după ce a avut loc dezastrul.

„Vom asista la mai multe fenomene meteorologice extreme , atât timp cât vom arde combustibili fosili. În prezent, încălzirea este de 1,3°C, dar suntem pe cale să înregistrăm până la 3°C până în 2100, ceea ce ar însemna că inundații similare cu cele din Spania vor crește în frecvență și gravitate. Fără a crea un plan de acțiune și fără a ști exact cum să îl punem în aplicare, așa cum se practică în cadrul exercițiilor, numărul deceselor va fi întotdeauna ridicat atunci când se doboară un record de căldură sau când o nouă regiune se confruntă cu forțe de ploaie la nivel de uragan, așa cum s-a întâmplat în Spania”, a avertizat climatologul.

În aproape toate oraşele europene, râurile sunt canalizate pe o anumită matcă, iar suprafețele sunt acoperite cu beton și asfalt, pentru a face un oraș confortabil pentru mașini, aşa încât extinderea urbană creează suprafețe din ce în ce mai etanșe și expune un număr tot mai mare de oameni la inundații devastatoare.

„Noi, europenii, trebuie să învățăm și să reconstruim pentru un viitor care abia acum se conturează. Dar, cel mai urgent, trebuie să învăţăm să supravieţuim într-o lume cu o climă schimbată”, a mai avertizat specialistul de la World Weather Attribution.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”