De ce au micșorat ucrainenii lansatoarele de rachete sovietice Grad VIDEO
Ucraina are un arsenal de arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forțelor ruse, dar desfășoară, de asemenea, mini-lansatoare de rachete personalizate, care folosesc piese preluate dintr-un sistem din epoca sovietică.
Lansator mini-Grad FOTO Twitter
„Mini-Grad” folosește tuburi de la lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad proiectate și dezvoltate în anii 1960. Sistemul poate fi montat pe camionete, oferind mobilitate suplimentară pentru contraofensiva în curs de desfășurare a Kievului.
„Avem echipamente pe care le numim ”mini-Grad”. Sistemul este fabricat din tuburile BM-21 Grad plasate deasupra unei camionete, ceea ce îl face ușor de transportat”, a declarat pentru Reuters un soldat ucrainean cu indicativul „Gall”, din regiunea de sud-est Zaporijie.
„Încercăm să le facem mai precise în comparație cu cele clasice. Au același model de tragere, dar datorită mecanismelor de țintire suplimentare și raze de acțiune mai scurte, încercăm să facem sistemele mini-Grad mai precise”, a adăugat el.
Potrivit apărătorilor ucraineni, mini-Grad are un cronometru, care ajută la protejarea celor care îl operează, iar o altă modificare efectuată la sistemul sovietic este reducerea numărului de rachete la trei - mai puține decât BM-21 Grad.
„De ce? Pentru că suntem siguri că trei rachete vor cădea unde vrem noi. Este destul de ineficient să tragi zece, opt rachete către o țintă”, a spus un alt soldat. „Tragem trei rachete precise. Soldații își pot schimba poziția, pot încărca sistemul de rachete și pot continua să tragă în alte ținte”, a precizat el.
Pe lângă precizie, sistemul mai are un avantaj major - mobilitatea crescută, aspect remarcat și de către analistul militar ucrainean Oleksandr Musienko, care enumeră câteva avantaje ale mini-Grad: oferă putere de foc suplimentară pentru unitățile de infanterie înarmate ușor, mobilitatea lor permite unităților să se miște rapid, unitățile care le au pot trage asupra unei ținte fără a aștepta să sprijin de artilerie din altă parte.
El a spus că dezvoltarea unor astfel de arme a fost concepută pentru a „a oferi avantaje unităților care în mod normal nu au acest tip de armă”.
Sursa: adevarul.ro