De ce au ieșit oamenii în stradă? Dragnea, PSD și restul nu vor înțelege niciodată asta
Mica lume romaneasca s-a schimbat si ea radical in ultimii ani. Au revigorat-o retelele sociale, internetul. Traim intr-o noua paradigma politica, informatia s-a democratizat. Vremea marilor dirijori a apus. Oricine poate declansa azi o revolutie mai mica sau mai mare, poate misca mase sau influenta constiinte in bine sau in rau. Protestul de joi s-a organizat pe Facebook de aceiasi oameni care s-au implicat civic in ultimii ani in miscarile Rosia Montana, Colectiv, Uniti Salvam etc. Este o noua generatie, indiferenta la manipularile televiziunilor, crescuta in spiritul libertatii si puternic conectata la valorile si lumea occidentala, scrie Dan Tăpălagă pe HotNews.ro .
Vechii politicieni si gazetari nu inteleg cum functioneaza noua generatie. Nu pricep nimic din forta internetului. Si pentru ca nu inteleg, judeca lumea tot dupa standardele lor invechite. Luati de exemplu cazurile Basescu si Cristoiu. Ei sunt mai departe sincer convinsi ca in spatele protestelor se afla un maestru papusar, un regizor de platou, asa cum se obisnuia in epoca lor. Sunt convins ca si Dragnea vede mana americanilor sau a serviciilor.
Ei, impreuna cu armate intregi de pesedisti si liberali expirati, nu concep ca exista in lumea asta oameni vii, cu revoltele, emotiile si frustrarile lor. Acesti oameni s-au eliberat demult de capitivitatea televiziunilor care, in cardasie cu politicienii, falsificau zilnic realitatea. Astazi o pot accesa nemijlocit, nu mai au nevoie de interpreti. Fac schimb de informatii intre ei cu o viteza peste puterea de intelegere a dinozaurilor. Se pot organiza singuri. Daca vor sa iasa in strada, nu mai depind de mitingul de partid, de sindicate, de asociatii profesionale, de alte forme de protest institutional.
In cazul votului din Senat, motivele iesirii in strada sunt simple, de bun simt si ar scoate din minti pe oricine mai crede in valori umane ca demnitate, respect, onoare si in egalitatea in fata legii ca fundament al democratiei.
Cel mai bine au fost explicate chiar de organizatorii protestului pe Facebook:
Ca sa fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut retinerea, arestarea sau alta masura preventiva. S-a cerut accesul liber al Justitiei pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept si ale democratiei daca este sau nu vinovat. Dar PSD si acolitii din ALDE si PRU au pus statul de drept intre paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poti sa furi, poti sa ucizi, poti sa faci orice daca esti parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioara a Parlamentului, institutia fundamentala a democratiei.
De notat ca nu mai are mare importanta ce minciuni debiteaza Antena 3, Realitatea TV sau ca Romania TV si B1 igora in mod scandalos protestele. Amintiti-va cat l-au spalat pe Oprea, cat s-au chinuit sa explice tarii intregi ca groapa e de vina, cat s-au muncit sa curete petele de sange de pe uniforma generalului. Zero efect. Desigur, exista un public al lor, static, captiv. Acest public traieste in trecut, intr-o lume perfect paralela cu a noastra. Nu el va duce Romania inainte. Ponderea lui in alegerile importante e micsorata de mobilizarea publicului reformist.
Apoi, chiar cred in maturizarea democratica a publicului romanesc. Sunt totusi 25 de ani de la caderea lui Ceausescu. O generatie intrega crescuta in libertate revendica azi standarde mai inalte in societate.
Observati ca din 2012 incoace n-a fost an fara miscari masive de strada, generate de fiecare data de aroganta politicienilor fata de public. De cate ori l-au sfidat, batjocorit si insultat, de cate ori au terfelit simboluri sau au calcat in picoare reguli elementare, s-au trezit cu oameni nervosi pe strazi. De la Colectiv incoace, oamenii s-au cam saturat sa moara din cauza coruptiei si abuzurilor politicienilor.
Desi se sperie dupa fiecare protest si promit ca vor schimba modul de a face politica, in realitate nu inteleg mare lucru. Nu vor si nici nu pot sa faca altfel. Cred mai departe ca merge sa defilezi cu borfasi, sa furi, sa minti si sa acoperi toate astea mintind publicul la televizor. N-au invatat nimic din lectiile primite in ultimii ani. PSD a pierdut de fiecare data pe mana lui, nu din cauza adversarului.
De cate ori se simte pe cai mari, la un pas de castigarea puterii, Marele Partid revine la comportamentul arogant si abuziv care-l caracterizeaza in exercitarea puterii. Oameni gen Dragnea, Ponta, Oprea, Tariceanu pur si simplu nu se pot abtine, isi dau arama pe fata atunci cand cred ca sunt pe cai mari.
Exista, evident, si reversul medaliei. Forta internetului si a retelelor sociale nu e nici buna, nici rea in sine. La fel cum revolutiile mari si mici se pot organiza azi mai usor, si adversarii progresului se pot folosi de acest teribil instrument de comunicare. Cel mai bun exemplu este propaganda islamica, trolii Rusiei sau alte toxine raspandite instant. Retelele sociale au subsolurile si cotloanele lor intunecate. In Romania, propaganda anti-vaccin, de pilda, se bucura de mare succes tot pe internet. Pe cat de util se dovedeste in coagularea unor energii pozitive, pe atat de nociv in raspandirea unor teorii si idei care pot, din pacate, ucide.
Asa arata lumea pe care Dragnea, PSD si restul nu or vor intelege niciodata in profuzime.