De ce așteptăm „condițiile perfecte” ca să acționăm. Psiholog: „Psihologia vieții de zi cu zi ne este străină”
Amânarea și așteptarea au devenit o rutină pentru mulți dintre noi, dar lucrurile nu trebuie să stea așa. Ca să ieșim din acest cerc vicios este suficient să conștientizăm și să acționăm.
Așteptarea condițiilor perfecte și amânarea merg mână în mână FOTO arhivă Adevărul
Mulți dintre noi s-au obișnuit să aștepte ceea ce numesc „condițiile perfecte” pentru a acționa fie pe plan profesional, fie pe cel familial.
„În spatele deciziei de amânare stă un mecanism mental și o serie de sinapse neuronale care arată că, de fapt, este altceva care ne face să luăm aceste decizii. Este practic un cerc vicios între amânare, așteptare și rezultat”, explică psihologul Stelian Chivu.
După amânare și așteptare, cel în cauză experimentează rușinea și vinovăția, stări care amplifică și mai mult stresul, iat asta duce la noi așteptări și amânări. Imediat ce înlocuim așteptarea cu acțiunea, emoțiile se schimbă radical în sens pozitiv, mintea devine mai creativă, iar stresul începe să se diminueze.
„Tot ce facem atunci când punem în așteptare ceva este să prelungim stresul și să permanentizăm stările anxioase. Acest lucru se întâmplă pentru că nu ne cunoaștem destul de bine , dar și pentru că psihologia vieții de zi cu zi ne este străină”, spune psihologul Stelian Chivu.
Când amânarea și așteptarea devin reflexe
Specialistul adaugă la lista de factori și mintea care ne minte, ca să facem un joc de cuvinte, pentru că este mai confortabil să nu acționăm, dar și pentru că nu avem încredere în noi înșine. Nu în ultimul rând, nu suntem învățați cu schimbările, iar amânarea și așteptarea devin reflexe.
„Nu avem energie de lider, funcționăm pe tipare neproductive și în general alegem să așteptăm pentru că ne vine mai ușor, nu avem inițiativă proprie și nici încredere că putem reuși ce ne-am propus. Frica este mai puternică decât voința noastră și consultăm astrologia pentru că avem mai multă încredere în ea”, completează psihologul Stelian Chivu.
De multe ori și letargia se dovedește mai puternică decât noi, iar unii dintre noi se gândesc că problemele se vor rezolva de la sine și nu vor mai trebui să facă nimic. Amânarea devine astfel o rutină și o folosim ca o scuză pentru o eventuală nereușită.
„Învață să trăiești și să acționezi acum”
Pentru a învinge tendința de amânare este nevoie de conștientizare, analiza motivelor care ne-au adus în acest punct și finalmente de schimbare. Primul pas este să ne recompensăm ori de câte ori reușim să acționăm imediat, dar și să ne criticăm constructiv atunci când eșuăm în acest demers.
„Învață să trăiești și să acționezi acum, începe să iei decizii cu inima și să simți mai mult. De asemenea, conștientizează nereușitele și programează-te pozitiv. Condițiile perfecte pot fi create atunci când ești în echilibru”, conchide procesul psihologul Stelian Chivu.
Sursa: adevarul.ro