De ce are NATO nevoie de o Europă mai puternică - analiză Foreign Affairs

De ce are NATO nevoie de o Europă mai puternică - analiză Foreign Affairs

În timp ce războiul din Ucraina continuă și campania prezidențială din SUA e în toi, liderii NATO încearcă să pregătească Alianța pentru toate scenariile posibile. Miniștrii german și danez ai apărării au avertizat că Rusia ar putea ataca aliații NATO "în următorii cinci ani". Conflictul ar putea avea loc mai devreme, dacă Rusia reușește să facă un progres pe câmpul de luptă din Ucraina.

FOTO EPPA EFE

FOTO EPPA EFE

Iar până la sfârșitul anului, fostul președinte american Donald Trump, care a cerut liderilor ruși să "facă ce vor" cu membrii NATO care "nu plătesc", referindu-se la obiectivul de cheltuieli al Alianței, ar putea deveni președinte ales. Între timp, oricine va ocupa Casa Albă va continua să transfere resursele SUA către regiunea Indo-Pacific. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Singura întrebare este dacă acest lucru se va întâmpla treptat sau brusc, potrivit revistei Foreign Affairs.

Securitatea transatlantică se bazează pe doi piloni: puterea SUA și puterea europeană. În cazul în care Statele Unite își vor încălca angajamentul față de NATO sau se vor implica în prea multe acțiuni militare, Europa va prelua povara apărării continentului.

Cu toate acestea, Europa nu este încă pregătită pentru această responsabilitate. Deși guvernele europene își măresc investițiile în apărare și în asistența acordată Ucrainei, unii membri europeni ai NATO nu reușesc încă să atingă obiectivele de cheltuieli pentru apărare stabilite de Alianță. Cantitatea impresionantă de echipamente și muniție pe care țările europene au furnizat-o Ucrainei a epuizat, de asemenea, unele dintre propriile stocuri.

Consolidarea componentei europene a NATO

Consolidarea componentei europene a NATO este un răspuns clar la preocupările de securitate ale continentului. Cu toate acestea, timp de 25 de ani, Statele Unite au fost reticente în a sprijini un rol european mai mare în cadrul Alianței. Chiar și atunci când Washingtonul și-a îndemnat aliații europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare, liderii americani au fost reticenți în a renunța la frâiele securității transatlantice. Acum este momentul ca această mentalitate să se schimbe.

Atunci când liderii aliați se vor reuni la Washington, în iulie, pentru summitul NATO de aniversare a 75 de ani, aceștia trebuie să se angajeze să consolideze apărarea europeană. Europa trebuie să investească mai mult în îmbunătățirea capacităților sale militare și a puterii de luptă și să coordoneze mai bine eforturile țărilor individuale. Statele Unite ar trebui să încurajeze această transformare. Fără un angajament european mai puternic, Rusia va continua să amenințe securitatea transatlantică, iar Statele Unite nu își vor putea concentra resursele asupra Chinei.

Primul pas pentru țările europene este creșterea cheltuielilor pentru apărare, un domeniu în care au făcut deja progrese semnificative. Deoarece economia europeană este mult mai mare decât cea a Rusiei, țările europene nu trebuie să egaleze cheltuielile de 7,5% ale acesteia.

Remedierea deficiențelor

Membrii europeni ai NATO ar trebui să își concentreze cheltuielile pe remedierea celor mai grave deficiențe ale lor, și anume apărarea antiaeriană și antirachetă, armele cu rază lungă de acțiune, supravegherea, transportul strategic, realimentarea în aer și suprimarea apărării aeriene inamice.

Pe termen mai lung, trebuie să investească în noi instrumente precum inteligența artificială, sistemele autonome, tehnologia cibernetică, tehnologia spațială, tehnologia hipersonică și tehnologia antihipersonică pentru a-și menține un avantaj calitativ față de Rusia.

De asemenea, țările europene ar trebui să poată contribui mai mult la forțele de luptă ale Alianței. Statele membre europene trebuie, de asemenea, să își coordoneze mai bine producția de apărare.

Timp de mulți ani, tendințele au evoluat în direcția greșită: în rândul țărilor UE, achizițiile comune în domeniul apărării au scăzut de la 21% din totalul achizițiilor în 2016 la 11% în 2020. În prezent, UE încearcă să inverseze această traiectorie prin stabilirea unor obiective ambițioase pentru achizițiile comune, producția și comerțul cu echipamente de apărare în cadrul Uniunii, prin intermediul Strategiei industriale europene de apărare. De asemenea, ar fi prudent să se îmbunătățească coordonarea politicii de apărare la nivel înalt, în special în cazul unei retrageri a SUA.

"Războiul Rusiei în Ucraina a arătat că adevăratul risc pentru alianța transatlantică este o Europă slabă, nu una puternică", conchide revista.

Europa se confruntă cu necesitatea de a-și reconstrui sistemul de securitate, ceea ce amenință bugetele altor programe. Țările europene sunt conștiente de amenințarea reprezentată de Rusia, dar costul construirii unei apărări solide care să poată rezista unei potențiale absențe a SUA este atât de ridicat încât amenință modelul social al Europei creat după încheierea Războiului Rece

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept