De ce ar trebui să te culci la aceeași oră seara, chiar și în weekend

De ce ar trebui să te culci la aceeași oră seara, chiar și în weekend

Un nou studiu sugerează că până și micile diferențe în ceea ce privește obiceiurile noastre de somn între zilele de lucru față de cele de weekend ar putea duce la modificări nesănătoase ale bacteriilor din intestin.

E importantă ora de culcare  FOTO Shutterstock

E importantă ora de culcare FOTO Shutterstock

Cercetătorii britanici au descoperit că acest lucru ar putea fi, în parte, rezultatul faptului că persoanele care în weekend se culcă mai târziu (numit decalaj orar social) pentru ca apoi să doarmă mai mult dimineața, au o dietă puțin mai proastă.

Se știe că somnul foarte perturbat, în special de munca în schimburi, are un impact negativ asupra sănătății. Menținerea unor ore de culcare și de trezire constante și o dietă echilibrată pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.

Studiul efectuat de oamenii de știință de la Kings College London pe aproape 1.000 de adulți a constatat că și o diferență de 90 de minute în ceea ce privește ora de somn pe parcursul unei săptămâni normale ar putea influența tipurile de bacterii care se găsesc în intestinul uman.

De ce e important microbiomul

Specialiștii spun că e important să avem o gamă largă de specii diferite de bacterii în intestin, pentru o bună stare de sănătate. Unele sunt mai bune decât altele, dar o combinație echilibrată este esențială pentru a preveni o serie de boli.

Cinci ore de somn reprezintă punctul de cotitură pentru o sănătate precară

Decalajul orar social poate încuraja speciile de microbiotă care au asocieri nefavorabile cu sănătate”, a declarat Kate Bermingham, autor al studiului și cercetător senior în domeniul nutriției la compania Zoe, specializată în științele sănătății, scrie BBC .

Potrivit studiului, se crede că afectează peste 40% din populația britanică și este cel mai frecvent la adolescenți și la adulții tineri, apoi se diminuează pe măsură ce îmbătrânim.

Participanților la acest studiu, publicat în European Journal of Nutrition, li s-a analizat somnul și sângele , li s-au recoltat probe de scaun și au înregistrat tot ce au mâncat într-un chestionar alimentar.

Riscuri pentru sănătate

Cei care au avut un decalaj orar social (16%) au avut un risc mai mare să aibă o dietă încărcată cu cartofi, inclusiv chipsuri, plus băuturi zaharoase, și mai puține fructe și oleaginoase.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele cu decalaj orar social au consumat mai puține fibre decât cele cu ore de somn mai regulate. Alte studii au arătat că acest fenomen este legat de creșterea în greutate, de boli și de oboseală mentală .

O calitate slabă a somnului are un impact asupra alegerilor - iar oamenii poftesc la alimente mai bogate în carbohidrați sau zaharoase”, spune Dr. Bermingham.

O dietă nesănătoasă poate afecta apoi nivelurile de bacterii specifice din intestin.

Cercetătorii au descoperit că trei din cele șase specii de microbiotă care erau mai abundente în intestinele grupului de persoane cu decalaj orar social sunt legate de o dietă de proastă calitate, de obezitate și de niveluri mai ridicate de inflamație și de risc de accident vascular cerebral.

Relația dintre somn, dietă și bacteriile intestinale este complicată, nu este bine înțeleasă și mai sunt multe de aflat, spune echipa de cercetare.

Recomandarea cercetătorilor

Între timp, sfatul cercetătorilor este să păstrați aceeași oră de culcare, dacă puteți, pe parcursul întregii săptămâni.

Menținerea unor tipare regulate de somn, deci ora de culcare și ceade trezire în fiecare zi, este un comportament ușor de ajustat al stilului de viață pe care îl putem face cu toții, care poate avea un impact pozitiv asupra sănătății prin intermediul microbiomului intestinal”, spune Dr. Sarah Berry, de la King's College London.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?

- să mâncați cel puțin cinci porții de fructe și legume variate în fiecare zi

- să vă bazați mesele pe alimente bogate în amidon cu un conținut ridicat de fibre, cum ar fi cartofi, pâine, orez sau paste făinoase

- să consumați produse lactate sau alternative la lactate și să alegeți produse cu conținut mai scăzut de grăsimi sau de zahăr, dacă este posibil

- consumați fasole, leguminoase, pește, ouă, carne și alte proteine

- alegeți uleiurile și produsele tartinabile nesaturate și consumați-le în cantități mici

- beți multe lichide (cel puțin șase până la opt pahare pe zi)

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…