De ce ar trebui să mănânci mai multe ouă și cel mai sănătos mod de a le găti

De ce ar trebui să mănânci mai multe ouă și cel mai sănătos mod de a le găti

În Marea Britanie ouăle sunt unul dintre cele mai populare alimente. Alimentul este însă unul dintre cele mai atacate în ultimii ani. Nutriționistul Rhian Stephenson susține că nicio informație cu privire la aspectele negative nu este valabilă.

Ouăle au mai multe beneficii pentru sănătate FOTO Colaj / Arhivă

Ouăle au mai multe beneficii pentru sănătate FOTO Colaj / Arhivă

Fosta parlamentară Edwina Currie a susținut la sfârșitul anilor 1980 că ouăle ar putea transporta salmonella, ceea ce duce la sacrificarea a milioane de găini, în timp ce nivelurile naturale ridicate de colesterol și grăsimi din gălbenușurile de ou au fost învinuite pentru diabet, boli de inimă și chiar cancer de-a lungul anilor.

„Principalele mituri ale ouălor pe care le aud au apărut din cultura alimentară a anilor 90, când dietele sărace în grăsimi erau la modă și se credea că alimentele bogate în colesterol ar putea contribui la bolile cardiovasculare”, spune Stephenson, subliniind că „stăzi știm că nu este deloc așa.”

Mai puțin de 80 de calorii

Cu toate acestea, există modalități mai sănătoase de a mânca un ou decât altele, potrivit experților. Un ou mare are în jur de 78 de calorii, 5,4 g grăsimi, 7,5 g proteine, sare neglijabilă (0,2 g) și fără carbohidrați. Pe lângă faptul că sunt delicioase de mâncat, ouăle sunt pline de beneficii pentru sănătate, fiind bogate în proteine, o sursă completă de aminoacizi esențiali, bogate în vitamine B, vitamina D și A și colină și o sursă de grăsimi sănătoase, care te umple, dar este sărcă în calorii.

Cu 7,5 g de proteine ​​și mai puțin de 80 de calorii, puține alte alimente sunt pline cu atât de multe proteine ​​pe gram. Ouăle, de asemenea, „conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, de care organismul are nevoie, dar nu poate produce singur, ceea ce le face o sursă de proteine ​​de înaltă calitate”, explică nutriționistul Caroline Farrell.

Surse de proteine

Sursele complete de proteine ​​sunt mai eficiente în promovarea recuperării, creșterii și reparației musculare și a fitnessului general, precum și în reducerea foamei.

„Ouăle sunt ieftine, ușor de gătit și extrem de versatile”, spune Stephenson. Având în vedere că o cutie cu o duzină de ouă va veni de obicei la mai puțin de 4 lire sterline, a lua câteva ouă cu pâinea prăjită la micul dejun este o modalitate foarte eficientă din punct de vedere al costurilor de a satisface nevoile de proteine ​​ale corpului: aproximativ 55 g pe zi pentru un bărbat obișnuit, sau 45 g pe zi pentru o femeie medie.

Pe lângă proteine, gălbenușurile de ou „sunt un aliment deosebit de bogat în nutrienți”, spune Stephenson. „Pe lângă faptul că conțin puțină vitamina D și fier, ambele pot fi greu de obținut prin alimente. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în calciu, zinc și potasiu și o cantitate bună de B12, care este deosebit de importantă pentru persoanele care nu consumă pește sau carne”, a mai spus el.

Este mai sanatos să arunci gălbenușul?

Unii preferă să gătească cu albușuri de ou, unde se depozitează proteinele. Albușurile au, de asemenea, mai puține calorii decât un ou întreg. Albușurile unui ou mare au aproximativ 20 de calorii cu 4 g de proteine, cu doar urme de grăsime. Între timp, un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 55 de calorii, 2,7 g de proteine ​​și 4,5 g de grăsimi.

„Dar sfatul meu este să aveți oul plin”, spune Stephenson. „Motivul pentru care oamenii evită gălbenușul este din cauza fricii de grăsimi și colesterol din dietă, despre care acum știm că este nefondat.”

Este recomandat însă ca unele persoane cu risc de boli de inimă ar putea „face o omletă cu două ouă cu un singur gălbenuș, pentru a vă asigura că încă simți beneficiile nutriționale ale consumând ouă în timp ce vă moderați aportul de colesterol”, spune Stephenson.

Ce tip de ou să alegi?

În timp ce nutriționiștii adoră ouăle pentru că sunt ieftine și ușor de găsit, s-ar putea să merite să le scoți pentru o cutie mai scumpă. Luați-vă deciziile cu înțelepciune.

Ouăle de crescătorie „sunt de obicei mai ridicate în acizi grași omega-3 și vitamina D din cauza dietei în aer liber a găinilor și a expunerii la lumina soarelui”, spune Farrell, în timp ce „unele mărci premium precum Happy Eggs sau ouăle organice pot oferi profiluri nutritive mai bune, dacă găinile sunt hrănite cu diete îmbogățite cu omega-3 sau au standarde de bunăstare mai ridicate”.

Ouăle poșate, una dintre cele mai sănătoase moduri de a le mânca

Pentru a fi considerate organice, ouăle trebuie să fie desfăcute în cușcă, hrănite cu o dietă fără pesticide și îngrășăminte, hormoni și antibiotice și păstrate la standarde mai înalte de bunăstare a animalelor (unde practici precum tunderea ciocurilor sunt interzise). Ouăle ecologice sunt ștampilate cu un 0 pe coajă și reprezintă doar 3% din ouăle disponibile pentru cumpărare în supermarketuri.

Cea mai bună opțiune pentru sănătatea ta este să-ți scoți ouăle direct de la pui, dacă ai norocul să păstrezi pui sau dacă ai un prieten care o face.

Desigur, păstrarea găinilor nu este o opțiune fezabilă pentru majoritatea, dar există locuri locale unde puteți obține ouă proaspete într-o porție de ouă, despre care știți că sunt organice.

Cel mai sănătos mod de a mânca ouă

Poșate și fierte ies cu cele mai puține calorii și, în mod surprinzător, gătirea lor în unt are mai puține grăsimi și calorii decât prăjirea în ulei de măsline.

Defalcarea nutrițională a celor mai populare metode de gătit este următoarea:

În timp ce ouăle poșate nu adaugă calorii sau grăsimi în plus, fierberea ar putea fi o alegere mai sigură dacă doriți să profitați la maximum de vitaminele și mineralele din ouă, deoarece nutrienții ar putea să iasă din ouă în apă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”