De ce ar putea fi dotați militarii români cu blindate ușoare Otokar

De ce ar putea fi dotați militarii români cu blindate ușoare Otokar

Licitația Ministerul Apărării Naţionale pentru vehicule tactice cu blindate uşoare ( ATBTU ) pare una ratată după ce o singură ofertă a fost depusă din Turcia, de la compania Otokar. Aceasta vrea să ofere peste 1.000 de unităţi ATBTU, cu un preţ estimativ de 4,3 miliarde lei, fără TVA.

FOTO Otokar

FOTO Otokar

Inițial îşi anunţaseră intenţia de a se înscrie în competiţie sunt Arquus (Franţa) şi Nurol Makina (Turcia), dar acestea s-au retras din cauza condițiilor impuse de Ministerul Apărării Naționale. De precizat că Arquus părea la prima vedere, fără să analizăm condițiile și cerințele tehnice, o opțiune serioasă în cadrul achiziției de 4x4 după ce americanii de la Oshkosh care propuneau JLTV s-au retras. Cei de la Oshkosh s-au retras după ce în caietul de solicitări americanii ar fi trebuit să facă offset și transfer de tehnologie, dar în ceea ce privește transferul de tehnologie nu s-a mai primit avizul Congresului, arată defensenews.ro . Francezii de la Arquus ar fi vrut să intre în competiție cu blindate Sherpa.

Pe site-ul companiei Otokar sunt cinci variante de vehicule 4x4, dar este posibil să fie propus un prototip pentru a îndeplini condiţiile impuse de MApN, ca vehiculul să aibă în jur de 10 tone şi să fie în 9 variante, inclusiv evacuare medicală, arată monitorulapărării.ro . Este vorba de Akrep II (13 tone), Cobra (6 tone), Cobra 2 (12 tone), Cobra 2 MRAP (15 tone), Kaya 2 (12,5 tone) şi Ural (12,5 tone).

Cerințele

România a lansat cu ceva timp în urmă programul „Autovehicule tactice blindate de tip uşor” – ATBTU, prin începerea licitaţiei de către Romtehnica. Este vorba de nouă variante de vehicule blindate, care vor fi dotate cu mitralieră de 7,62 sau 12,7 mm, unele au turelă automată, aruncător de 82 mm, lansator de rachete SPIKE sau pot tracta un aruncător de 120 mm. Mai sunt variante pentru cercetare, EOD sau MEDEVAC.

Vehiculele trebuie să aibă o greutate mai mică de 10,5 tone, un grad de protecţie prin blindaj de minim K2, M2a şi M2b, conform STANAG 4569, sistem de reglare a presiunii aerului, sistem de comunicaţii, de protecţie împotriva incendiilor, sistem de detectare, avertizare şi protecţie CBRN.

Preţul total estimat al achiziţiei este de 4,3 miliarde lei fără TVA. Producătorul trebuie să realizeze prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacităţi de asamblare, integrare, testare şi mentenanţă a vehiculelor, începând cu maşina numărul 279.

De asemenea, vehiculele vor fi livrate, începând cu anul semnării contractului, în cinci loturi, pe parcursul a zece ani.

La Forțele Speciale au ajuns Oshkosh JLTV

„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacităţii de apărare a României să se introducă în înzestrare autovehicule tactice blindate de tip uşor, denumite în continuare ATBTU, cu performanţe ridicate, pentru care fabricaţia unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea şi mentenanţa ATBTU pe durata ciclului de viaţă trebuie să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activităţi şi în situaţii de criză sau război, pentru Armata României”, arăta MApN la lansarea procedurii de licitație. Reaminitim că Oshkosh JLTV a fost ales deja pentru dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS). În urmă cu câțiva ani, MApN a contractat 130 de blindate direct de la Guvernul SUA pentru a înlocui mai vechile Humvee care au fost considerate depăşite din punct de vedere al protecţiei asigurate militarilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…