De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei

De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei

Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană, precum și 90% din rachetele sol-aer ale Siriei, relatează CNN. Totodată, a capturat cel mai înalt vârf al Siriei, muntele Hermon, care s-ar putea dovedi cel mai important trofeu al Israelului, ce insistă că ocuparea acestuia este numai temporară.

Forțele de Apărare ale Israelului au preluat vârful Muntelui Hermon FOTO via CNN

Forțele de Apărare ale Israelului au preluat vârful Muntelui Hermon FOTO via CNN

„Este cel mai înalt loc din regiune, având vedere asupra Libanului, a Siriei și a Israelului. Este extrem de important din punct de vedere strategic. Nu există niciun substitut pentru munți”, a explicat Efraim Inbar, directorul Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim (JISS).

Vârful se află în zona tampon care a separat forțele israeliene de siriene vreme de cincizeci de ani până weekendul trecut, când trupele israeliene au preluat controlul asupra acesteia. Până duminică, acesta era patrulat de forțele de menținere a păcii ale ONU, cea mai înaltă poziție permanentă a acestora în lume.

Ministrul israelian al apărării Israel Katz a ordonat vineri armatei să se pregătească pentru condițiile aspre ale desfășurării pe timp de iarnă. „Ținând cont de evoluțiilor din Siria, este de o importanță uriașă pentru securitate să menținem controlul asupra vârfului Muntelui Hermon”, a transmis el într-un comunicat.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au avansat dincolo de munte, până la Beqaasem, la aproximativ 25 de kilometri de capitala Siriei, potrivit grupului activist sirian Voice of the Capital. CNN nu a putut confirma în mod independent această afirmație. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a negat săptămâna aceasta că forțele „înaintează spre” Damasc.

În războiul din 1967, Israelul a cucerit Înălțimile Golan, un platou strategic din sud-vestul Siriei care se învecinează cu Muntele Hermon. Siria a încercat să recucerească teritoriul lansând un atac surpriză în 1973, dar a eșuat, iar Israelul l-a anexat în 1981. Ocupația este ilegală conform dreptului internațional, dar Statele Unite au recunoscut pretențiile Israelului asupra platoului în perioada primei administrații Trump.

Israelul deține de mult timp unele pante inferioare ale Muntelui Hermon și chiar operează o stațiune de schi acolo, dar vârful a rămas în Siria propriu-zisă.

„Nu avem nicio intenție să intervenim în afacerile interne ale Siriei”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu într-o înregistrare video, la câteva zile după ce Israelul a bombardat sute de ținte siriene și a preluat zona tampon. „Dar, cu siguranță, intenționăm să facem tot ce este necesar pentru a ne îngriji de securitatea noastră”.

Avantajul strategic pentru Israel

La 2 814 metri, Muntele este mai înalt decât orice punct din Siria sau Israel, fiind depășit de un singur vârf din Liban.

„Oamenii spun uneori că, în era rachetelor, teritoriul nu este important, dar este categoric fals”, a subliniat Inbar, care într-un studiu academic publicat în 2011, a descris numeroasele avantaje ale Muntelui Hermon.

„Permite utilizarea supravegherii electronice în adâncimea teritoriului sirian, furnizând Israelului capacitatea de avertizare timpurie în cazul unui atac iminent”, a scris el. Alternativele tehnologice avansate, cum ar fi supravegherea aeriană, a susținut el, sunt net inferioare. „Spre deosebire de o instalație pe un munte, acestea nu pot transporta echipamente grele, cum ar fi antene mari, și pot fi doborâte de rachete antiaeriene”.

Vârful se află la puțin peste 35 de kilometri de Damasc, ceea ce înseamnă că, alături de controlul podișurilor siriene, capitala siriană este în raza de acțiune a tunurilor de artilerie.

Premierul israelian a declarat că „mâna sa este întinsă” noului guvern din Siria, dar că după 7 octombrie, Israelul nu dorește să riște.

„În principal, este un confort pentru noi”, a declarat generalul de brigadă în retragere Israel Ziv despre operațiunile Israelului în Siria. „Am învățat din ce s-a întâmplat în alte țări atunci când o organizație teroristă capturează echipamente militare”.

Netanyahu a insistat, de asemenea, că ocupația este temporară. „Israelul nu va permite grupurilor jihadiste să umple acest vid și să amenințe comunitățile israeliene de pe Înălțimile Golan cu atacuri în stilul 7 octombrie”, a declarat el. Criteriul său pentru retragere, a spus el, ar fi o forță siriană „care se angajează să respecte acordul din 1974” astfel încât „securitatea la granița noastră să fie garantată”.

O serie de țări, inclusiv Franța și Emiratele Arabe Unite, au condamnat incursiunea Israelului, calificând-o drept o încălcare a acordului de retragere din 1974 dintre Siria şi Israel. Statele Unite și-au exprimat însă sprijinul, afirmând că acțiunea este necesară pentru a asigura autoapărarea Israelului, relatează Reuters.

Israelul lansează noi bombardamente asupra unor situri militare din Damasc

Israelul a vizat sâmbătă noi situri militare din Damasc şi suburbiile sale, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

„Loviturile israeliene au distrus un institut ştiinţific” şi alte poziţii militare în Barzeh, în suburbiile nord-estice ale Damascului, şi au vizat un „aeroport militar" de la periferia oraşului, potrivit OSDO.

Totodată, Israelul a bombardat „depozite de rachete balistice” şi lansatoare de rachete din regiunea Qalamoun, la periferia Damascului, precum şi „tunele” aflate sub munţi, potrivit ONG-ului cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o vastă reţea de surse în interiorul Siriei, relatează Agerpres.

Vineri, forţele aeriene israeliene au vizat şi o „bază de rachete de pe Muntele Qasioun din Damasc”, a adăugat OSDO, precum şi un aeroport din provincia sudică Sweida şi „laboratoare de cercetare şi apărare de la Masyaf”, în provincia Hama.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă scorneală sau o pistă reală?

2 Râdem de 35 de ani de milițieni... Uite unde a ajuns „Poliția”...

3 VIDEO Vine revoluția 2.0? / Val de apeluri pe TikTok la proteste în 21-22 decembrie

4 Țara în care am ajuns să trăim... / Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, pe care fostul milițian l-a…

5 Punem acest text aici fără alte comentarii...