De ce a fost părăsit George Motoi, un Don Juan al scenei românești, de o actriță superbă: „Nu știu când s-a stins dragostea, iartă-mă!”

De ce a fost părăsit George Motoi, un Don Juan al scenei românești, de o actriță superbă: „Nu știu când s-a stins dragostea, iartă-mă!”

George Motoi, considerat un Don Juan al scenei româneşti, unul dintre cei mai carismatici actori, a fost căsătorit timp de 23 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu . A fost părăsit însă de aceasta după ce ea și-a găsit „sufletul pereche”. Astăzi, actorul ar fi împlinit 87 de ani,

În urmă cu mai mulți ani, în cadrul unui interviu, Cezara Dafinescu a vorbit şi despre căsnicia pe care a avut-o cu George Motoi, căsătorie în urma căreia s-a născut fiica lor Raluca:

George Motoi, un actor genial FOTO Click

George Motoi, un actor genial FOTO Click

"Căsnicia cu el a fost extraordinară, dar a fost acea căsnicie între dintre doi oameni cu temperamente diferite, pentru că George este foarte sobru, foarte rece, cel puţin cu mine. Acum nu ştiu cum mai e. Mi-a convenit foarte tare acea perioadă pentru că nu ştiam cum e altfel, credeam că aşa trebuie să fie în viaţă, să fie o căsnicie cu un om cu care ai afinităţi”, povestea actriţa. “Fiind şi în aceeaşi meserie, era foarte bine, discutam foarte mult, jucam împreună, nu am simţit nevoia de altceva”, povestea Cezara Dafinescu.

George Motoi a fost părăsit după 23 de ani de căsnicie FOTO Adevărul

George Motoi a fost părăsit după 23 de ani de căsnicie FOTO Adevărul

După divorţul din 1997, George Motoi s-a recăsătorit cu Giliola Brăileanu, actriţă şi ea a Teatrului Naţional din Bucureşti, mai tânără cu 34 de ani. De altfel, înainte de a-i fi soţie, Giliola i-a fost mai întâi studentă.

După divorț, George Motoi s-a căsătorit cu Gigliola, o altă actriță superbă FOTO Adevărul

După divorț, George Motoi s-a căsătorit cu Gigliola, o altă actriță superbă FOTO Adevărul

Cezara Dafinescu și-a refăcut viața alături de omul de afaceri Gelu Fronea, însă iubirea lor a avut un final sramatic. Acesta avea să îşi piardă viaţa într-un accident de motocicletă, în 2003.

Mesajul tulburător la moartea actorului

La moartea lui George Motoi, Cezara Dafinescu, cea care i-a fost alături timp de 23 de ani, i-a trimis în neant un mesaj tulburător, postat pe pagina personală de Facebook.

"Totul în viaţă vine pe neaşteptate şi aşa se întamplă până la sfârşitul ei! De George m-am îndrăgostit în anul doi de facultate. Mai întâi, văzându-l în filme! Apoi, destinul a făcut să ne întâlnim şi aievea şi să formăm un cuplu, în viaţă şi mai târziu, şi pe scenă. El a fost “Făt Frumosul” pe care îl aşteapta orice fată să vină pe un cal alb… Şi, pentru că era mai matur decât mine, în mare parte mi-a modelat cariera cu experienţa lui.

Alături de el am învăţat că adevărata inteligenţă este asemenea unui izvor, de-a pururi nou, fermecat, adevărata inteligenţă este mereu copleşită de uimire. Am invăţat de la el că libertatea nu este dreptul de a face ce vrei, ci de a face ceea ce se cuvine. Ea este asumarea unui risc. Înseamnă răspundere, şi de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea.

Dar, mai cu seamă, George m-a învăţat că în teatru trebuie să intri pe uşa din faţă. Îi voi fi mereu recunoscătoare pentru tot ce mi-a dat, dar… Sentimentele noastre, chiar şi cele mai puternice, mor… şi te uiţi la femeia care ai fost acum câţiva ani cu indiferenţa şi curiozitatea cu care priveşti o femeie străină.

Nu ştiu când şi cum s-a stins dragostea noastră. Destinul nostru atârnă de un gest, de un cuvânt, la început cel mai mic efort este de ajuns să-l ţină în loc, apoi trebuie să pui în mişcare un mecanism gigant. Cum spunea Andre Maurois în “Climate”: “Bănuielile cuibărite în sufletul cuiva, aşezate în şir ca minele una după alta, nimicesc iubirea prin explozii succesive.

O mare dragoste nu reuşeşte să lege de tine fiinţa iubită, dacă nu ştii în acelaşi timp să-i umpli viaţa cu o bogăţie de sentimente mereu reînnoite", a scris Cezara Dafinescu pe pagina personală.

Actriţa şi-a încheiat mesajul precizând că a rămas prietenă cu cel care i-a fost alături mai bine de două decenii:

Suntem doi oameni care s-au iubit cândva, au un copil împreună, şi nu e vina noastră dacă sentimentele s-au mai schimbat cu trecerea anilor. A-l renega pe George ar însemna să mă reneg pe mine, pentru că într-o perioadă a vieţii mele, el a fost ALESUL. Drum bun dragul meu, porneşte cu …lumină spre stele… şi IARTĂ-MĂ ….EU TE-AM IERTAT DEMULT. Cezara".

S-a născut la Caliacra, în Bulgaria

George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936 la Caliacra, în Bulgaria, tatăl său, militar român, fiind detaşat acolo. Dupa cedarea Dobrogei de Sud, în 1940, s-au mutat la Brăila. A absolvit Institutul de Teatru, în 1958, la clasa Irinei Răchiţeanu. La începutul anilor ’60, regizorul Mircea Drăgan l-a distribuit în „Lupeni 29“, unde a jucat alături de Lica Gheorghiu, fiica lui Dej, care era prea puţin talentată pentru actorie.

În 1967, la Cluj, a fost distribuit în spectacolul „Caligula“, de Albert Camus, în regia lui Val Mugur, rol care-l consacră. După ce l-a văzut în acest spectacol, Radu Beligan, director pe atunci al Naţionalului bucureştean, l-a invitat să joace pe prima scenă a ţării. George Motoi s-a mutat la Naţionalul din Bucureşti, în 1970, întrerupând la Cluj repetiţiile la „Hamlet“, în regia lui Vlad Mugur. Faptul că nu l-a jucat pe Hamlet până la căpat, din cauza plecării regizorului în străinătate, a fost unul dintre marile sale regrete.

Lăpuşneanu, rolul vieţii

În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: „Serata“ (1971), „Trecătoarele iubiri“ (1974), „Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu“ (1979), „Liniştea din adâncuri“ (1982).

Lăpuşneanu este rolul cel mai important pe care l-am avut în cinematografie. Roluri ca acestea apar în cariera unui actor de maximum două-trei ori, privilegiate doar de şansa, ciclică aş spune, a apariţiei unor opere de excepţie, căci rolul lui Lăpuşneanu, din filmul acesta, nu-i cu nimic mai prejos decât «Hamletul» lui Shakespeare sau decât «Caligula» lui Camus“, povestea actorul în cartea sa de eseuri „Sub masca actorului“.

Un alt film de neuitat este „Adela“ (1985), al lui Mircea Veroiu, unde îl interpreta pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie).

A jucat în peste 45 de filme

George Motoi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1958. Este repartizat la Piatra-Neamţ, unde pune bazele Teatrului Tineretului de azi. Lucrează apoi la Teatrul din Bacău, la Teatrul Naţional din Cluj şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. A avut rolul principal în peste 45 de filme şi a jucat în zeci de piese de teatru şi de spectacole de televiziune. De asemenea, a regizat zeci de piese de teatru. A fost premiat la Festivalul de la San Remo pentru filmul „Adela", a fost decorat cu Medalia Muncii, Medalia „Meritul Cultural" şi Ordinul „Meritul Cultural clasa a III-a".

Actorul George Motoi a murit, la vârsta de 79 de ani, în anul 2015.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”