De ce a fost iertat de amendă un român care și-a parcat mașina pe trotuar, forțând pietonii să meargă pe stradă
Un șofer din Galați a obținut în justiție înlocuirea amenzii cu avertismentul pentru parcare neregulamentară, chiar dacă a pus în pericol siguranța pietonilor. Acesta a invocat că nu erau locuri de parcare în preajma blocului unde locuia.
Șoferul a scăpat de amendă, deși a pus în pericol siguranța pietonilor FOTO arhivă Adevărul
Judecătoria Galați a înlocuit amenda cu avertisment în 16 februarie în cazul unui șofer sancționat cu 700 de lei pentru că își parcase mașina pe trotuar. Decizia instanței nu este definitivă.
Poliția Locală îi aplicase sancțiunea contravențională pentru că, pe 9.10.2022, a staționat cu autoturismul pe trotuarul din dreptul unui bloc din Galați, iar pietonii și persoanele care circulau în cărucior, precum și persoanele cu dizabilități au fost nevoite să circule pe carosabil, punându-și în pericol siguranța. Cazul a stârnit la vremea respectivă numeroase controverse.
Potrivit articolului 32, litera b din HCL nr. 339/2021, cetăţenilor le revin următoarele obligaţii cu privire la circulația, oprirea, staționarea și parcarea neregulamentară pe domeniul public sau privat al municipiului Galați: de a opri sau staționa vehicule în parcuri, alei pietonale, insule de dirijare a circulației, esplanade, trotuare, cu excepția locurilor unde oprirea, staționarea sau parcarea este permisă, de a nu circula cu vehicule în parcuri, alei pietonale, insule de dirijare a circulației, esplanade, trotuare, constituind contravenţie şi sancţionându-se cu amendă cuprinsă între 700 și 1.500 lei nerespectarea acestor prevederi.
„Fapta are o gravitate redusă”
Conducătorul auto nu a contestat veridicitatea susținerilor din procesul verbal, dar a argumentat că în zona unde locuiește nu sunt amenajate locuri de parcare și nu avea practic unde să își lase mașina.
Judecătorul care a instrumentat cazul nu a considerat că acesta este un motiv plauzibil pentru a pune în pericol pietonii, dar a apreciat în egală măsură că fapta nu este foarte gravă și a înlocuit amenda cu un avertisment.
„Raportând elementele arătate de articolului 21, alineatul 3 din O.G. nr. 2/2001 la prezenta speţă, instanţa apreciază că fapta are o gravitate redusă şi că se impune înlocuirea sancţiunii aplicate cu sancţiunea avertismentului, această sancţiune răspunzând cerinţelor de proporţionalitate prevăzute de articolul 5, alineatul 5 şi articolul 21, alineatul 3 din O.G. 2/2001.
Această sancţiune este mai potrivită realizării scopului general al aplicării unei sancţiuni contravenţionale, acela de a atrage atenţia contravenientului asupra faptei săvârşite şi de a-l determina să adopte pe viitor un comportament precaut şi adecvat în societate”, este concluzia instanței de judecată.
Sursa: adevarul.ro