De ce a fost anulată lansarea navei spațiale rusești Soyuz cu câteva secunde înainte de decolare | VIDEO
Joi era programată lansarea unei nave spațiale rusești Soyuz spre Stația Spațială Internațională (ISS). Cu câteva secunde înainte de decolare, aceasta a fost anulată, iar echipajul, format dintr-un rus, un belarus și un american, a fost evacuat în condiții de siguranță, informează Reuters .
Lansarea navetei Soyuz a fost anulată, captură video you tube
„Lansare!”, a anunțat în limba rusă coordonatorul misiunii, în timp ce racheta era prezentată la locul de lansare de la cosmodromul Baikonur, în stepa Kazahstanului, cu un dispozitiv de susţinere principal care se îndepărta. Apoi, cuvintele „anularea automată a lansării” au apărut în transmisia live, cu doar 20 de secunde înainte de lansarea programată.
Roscosmos, agenția spațială rusă, a declarat că a avut loc o cădere a curentului unei surse de energie chimică cu aproximativ 20 de secunde înainte de decolare şi că nu se ştie încă ce anume a afectat fluctuația de curent. Abandonarea lansării într-un termen atât de scurt este o situaţie extrem de rar întâlnită.
Roscosmos a declarat că lansarea navei spațiale rusești Soyuz va avea loc pe 23 martie, la ora 1236 GMT, iar șeful agenţiei spaţiale, Iuri Borisov, a minimizat drama. „Colegi, așa este spațiul și situația este destul de ușor de înțeles”, a spus el.
Televiziunea NASA a precizat că al doilea suport de susţinere a rachetei s-a retras, dar fără inițierea motorului. Cei care prezentau transmisiunea în direct pentru Roscosmos au comunicat: „Din păcate, prieteni, a fost emisă comanda de anulare a lansării”. Echipajul, printre care se numără astronautul NASA Tracy Dyson, cosmonautul rus Oleg Novitsky și Marina Vasilevskaya din Belarus, fusese prezentat în rachetă chiar înainte de anulare.
Oleg Novitsky și Marina Vasilevskaya trebuiau să rămână doar 12 zile pe ISS și să revină spre casă împreună cu inginerelul şi astronautul american Loral O'Hara pe 2 aprilie, potrivit NASA.
Tracy Dyson, în schimb, urma să petreacă șase luni la bordul ISS ,misiunea lui fiind aceea de a face experimente pe o tehnologie care să ajute oamenii să se pregătească pentru viitoarele misiuni spațiale, a precizat agenţia spaţială americană.
Sursa: adevarul.ro