De ce a explodat din nou fenomentul pirateriei online

De ce a explodat din nou fenomentul pirateriei online

Pirateria a fost pentru mulți un păcat al tinereții, dar se pare că aceasta este din nou pe val. Un studiu arată că o proporție semnificativă de europeni consideră că pirateria este acceptabilă atunci când conținutul nu este disponibil în abonamentul lor pe un canal de streaming și nu numai, când prețul este prea mare pentru respectivul conținut sau când pot salva bani prin descărcarea ilegală.

Pirateria încă e pe val în România / Foto: Arhivă

Pirateria încă e pe val în România / Foto: Arhivă

Mai exact, potrivit studiului realizat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), mulți dintre europenii chestionați susțin că pirateria este acceptabilă: 71% - acceptabilă pentru uz personal; 68% - prețul conținutului este prea mare și 65% - când conținutul nu este disponibil pe abonamentul lor de streaming. În plus, atât în România, cât și la nivel european, 14% dintre respondenți recunosc că au accesat conținut în mod ilegal.

Bianca, studentă în București, a declarat că descarcă ilegal cărți, de cele mai multe ori pentru facultate. „Studiind două limbi străine la facultate și bibliotecile din țară nedispunând de o gamă largă de cărți în aceste limbi, recurg foarte des la descărcatul acestora de pe mai multe site-uri. Fac asta nu doar pentru că nu ar fi nicio șansă să le găsesc în biblioteci sau de cumpărat în librării, însă, o fac și din motive economice. Nici nu vreau să-mi imaginez ce sume colosale aș plăti pentru toate resursele folosite“, a explicat studenta.

Constantin, student și el, întâmpină aceeași problemă când vine vorba de accesul la cărți sau articole științifice pentru temele la facultate. „Am piratat atât pentru muncă (academică, pentru licență și diferite eseuri), cât și în scopuri recreative. În special când vine vorba de articole academice sau cărți, prețul constituie cel mai mare factor de descurajare. Am văzut articole care costă și 50 $ pe anumite publicații academice, o sumă enormă dacă ne raportăm la salariile din țara noastră. Evident că prefer să intru pe librării online și să descarc de acolo resurse la care altminteri n-aș avea acces. Este aproape strigător la cer să vrei să te informezi mai amănunțit cu privire la un anumit subiect și să existe un zid imens de preț în fața ta care să te țină afară“, consideră el.

Psihologul Mihai Copăceanu spune că, pe lângă lipsa veniturilor, există multe cazuri de genul: „Dacă este gratis, de ce să nu profit?”. „Este vorba de moralitatea noastră și de modul în care respectăm niște valori și principii umane. Nu înțelegem deplin efortul din spatele unui produs, originalitatea și nu acordăm respectul pentru munca oricărui autor“, susține acesta.

Studiul citat arată că tinerii ar mai renunța la piraterie dacă: conținutul pe care îl vor ar fi disponibil oricând pe site-uri legale, nu doar limitat cum e pe multe platforme de streaming, dacă prețul acestor conținuturi ar fi mai mic, dar și pentru a nu provoca daune majore artiștilor, creatorilor de conținut sau scriitorilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii