În ciuda faptului că mai multe aerodromuri rusești care găzduiesc aviație tactică se află în raza de acţiune a sistemelor ucrainene de rachete balistice ATACMS, SUA încă nu au acordat forţelor armate ucrainene permisiunea de a le utiliza aceste arme pentru a lovi facilitaţi militare aflate pe teritoriul Federației Ruse. Mai mult, vorbind sub protecţia anonimatului, unii oficiali americani explică faptul că această restricție este o măsură forțată din cauza lipsei de rachete pe care Ucraina le poate obține.
Dar dacă motivul este lipsă de muniţii ATACMS, analiştii publicaţiei ucrainene Defense Express şi-au pus o întrebare logică: Mai exact, de câte ATACMS sunt necesare pentru a distruge, de exemplu, o bază aeriană rusă - o țintă tipică pentru acest tip de armă?
Deși nu există o singură configurație standard pentru toate bazele aeriene rusești, au fost analizate trei aerodromuri frecventate cel mai des de aeronavele de luptă ale forțelor aerospațiale rusești. De exemplu, baza Millerovo se află la 150 km de actuala linie de front, baza Buturlinovka la 210 km de frontieră, iar baza Morozovsk la 270 km de linia de contact.
De asemenea, numărul de rachete necesare pentru fiecare sarcină va varia, deoarece doar una dintre aceste baze aeriene se află în raza de acțiune de 165 km a versiunii modificate M39 Block I a ATACMS care dispune de un focos puternic de 591 kg care conține 950 de submuniții M74, în timp ce celelalte pot fi atinse doar de varianta M39A1 Block I cu o rază de acțiune de 300 km, dar un focos mai mic de 174 kg cu 300 de bombe.
De asemenea, ar trebui să se tina cont de perimetrul acoperit in urma explozie, pentru puternicul M39, aceasta ar fi de 33 000 de metri pătrați - aproximativ un cerc cu diametrul puțin peste 200 de metri. Pentru M39A1, cu o rază de acțiune mai mare, dar de trei ori mai mică, parametrii sunt, respectiv, 10.400 de metri pătrați sau 115 metri în diametru.
Dar toate acestea sunt în teorie. În practică, zona afectată ar putea fi oarecum diferită. De exemplu, într-un material video din mai 2024 care prezintă momentul în care o rachete ATACMS de tip cluster distrugând un sistem rusesc S-400 arată că zonă de acoperire a submunițiilor M74 este ceva mai mare.
Prima bază aeriană de pe listă este Millerovo din regiunea Rostov. O rachetă ATACMS cu focos M39 Block I poate ajunge la ea, cu condiția ca lansatorul să fie amplasat la doar 10-15 km de linia frontului.
Cu alte cuvinte, acest tip de operațiune ar fi unul riscant. Pentru a distruge toate facilităţile acestei baze aeriene, aproximativ 13 rachete ATACMS ar fi suficiente.
Pentru baza Buturlinovka, care se află la 210 km de granița Rusiei cu Ucraina, ucrainenii ar trebui să utilizeze M39A1 Block I cu rază de acțiune mai lungă, ceea ce ar duce la creșterea costurilor cu privire la utilizarea acestei rachete.
Nu doar pentru că acestea sunt mai puțin puternice, ci și pentru că acest aerodrom este considerabil mai mare. Ca urmare, pentru a face ca baza Buturlinovka să devină inoperabila sunt necesare aproximativ 25 de rachete.
O situație similară este şi în cazul bazei aeriene Morozovsk, aflată la 270 km de actuala linie de front. Aceasta este cea mai mare dintre cele trei, astfel încât sunt necesare cel puțin 37 de rachete ATACMS pentru a distruge toate facilităţile și posturile-cheie unde ar putea staționa avioane.
Cu toate acestea nu trebuie să uităm faptul că, administrația Biden nu a ridicat restricțiile impuse Ucrainei care interzic utilizarea ATACMS furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus. Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei ATACMS cu rază lungă de acțiune la începutul acestui an, dar cu reguli, inclusiv faptul că acestea nu pot fi utilizate pentru a lovi în interiorul Rusiei și trebuie să fie utilizate în interiorul teritoriului suveran, care include terenurile confiscate de ruși.
După cum a precizat recent şi Defense România , deși incursiunea de la Kursk beneficiază de aportul tehnicii de luptă moderne precum tancuri Challenger 2 sau blindate americane Stryker, rămân încă două capacități de luptă pentru care ucrainenii nu au primit încă acceptul expres să le utilizeze în interiorul Federației Ruse: rachetele de croazieră britanice Storm Shadow și rachetele balistice americane ATACMS.
Pe de altă parte, distrugerea unui număr semnificativ de avioane de război rusești la sol, deși ar fi nevoie de sute de rachete pentru a se realiza această operațiune, este de fapt foarte benefică pentru SUA și Occident în general, deoarece le va aduce un pic mai multă calamitate în timp ce numără timpul rămas până când vor trebui să se confrunte cu un război direct împotriva Rusiei.
Mulți analiști cred că acesta ar putea izbucni în viitorul apropiat, iar NATO nu este încă pregătit, conchide publicaţia ucraineană Defense Express în analiza sa cu privire la importanţa unui atac cu rachete ATACMS asupra principalelor baze aeriene ruseşti.