David Sassoli, de la prezentator al jurnalului televiziunii naţionale la preşedinţia Parlamentului European
Italianul David Sassoli, noul preşedinte al Parlamentului European, este un fost jurnalist care în 2009 a început o nouă carieră de eurodeputat sub culorile centru-stângii, relatează AFP.
În vârstă de 63 de ani, el a fost candidatul social-democraţilor, al doilea grup politic din Parlamentul European, pentru a-i succeda unui alt italian, Antonio Tajani, un apropiat de Silvio Berlusconi provenit din Partidul Popular European (dreapta).
Alegerea sa îi permite Italiei să menţină unul dintre cele trei posturi importante ale sale, după plecarea lui Mario Draghi (Banca Centrală Europeană) şi Federica Mogherini (şefă a diplomaţiei), dar el nu va fi, în mod cert, un aliat al guvernului populist la putere la Roma.
David Sassoli este născut pe 30 mai 1956 la Florenţa, în Toscana, şi după ce şi-a făcut studiile la Ştiinţe Politice, el a început să colaboreze cu mici ziare şi agenţii de presă.
În 1992, el este angajat de canalul public de radio-televiziune RAI şi se afirmă rapid, până când devine un chip familiar pentru milioane de italieni când începe să prezinte jurnalul televizat de seară de pe primul canal public, unde devine şi director adjunct.
Interesul său pentru politică începe în 2009, când fostul primar de stânga al Romei Walter Veltroni organizează fuziunea a două mari partide de stânga şi centru-stânga, un proiect la care David Sassoli se raliază imediat şi care dă naştere Partidului Democrat (PD).
Candidat la alegerile europene, el a fost ales pe o listă a PD cu peste 400.000 de voturi, un succes care l-a îndepărtat definitiv de ecranele televizoarelor şi care i-a consacrat cariera politică în Parlamentul European.
Şef al delegaţiei PD la Bruxelles şi Strasbourg, el a încercat o incursiune pe scena politică naţională, prezentându-se la alegerile primare ale PD pentru postul de primar al Romei în 2013, dar a fost devansat de Ignazio Marino, care va fi ales mai târziu primar.
După această tentativă eşuată, el se va consacra activităţii în Parlamentul European. Reales în 2014, Sassoli devine vicepreşedinte al Parlamentului care răspunde de buget şi de politica euro-mediteraneană.
"În calitate de responsabil de această politică, am reprezentat Parlamentul European în numeroase ocazii oficiale, dezvoltând un dialog cu instituţiile ţărilor din Mediterana şi din Orientul Mijlociu", scrie el pe pagina sa de internet.
El revendică, de asemenea, paternitatea "celei mai importante reforme feroviare a Uniunii Europene - legea europeană Sassoli-Dijksma - care a fost adoptată în 2017 după trei ani de negocieri complicate".
"Nu mi-am abandonat complet cariera de jurnalist, colaborez în continuare de o manieră activă cu diferite cotidiene şi reviste", recunoaşte el. El este de asemenea autorul, împreună cu Francesco Saverio Romano, a unei cărţi privind consiliile de miniştri în timpul răpirii lui Aldo Moro în primăvara lui 1978.
"Dacă îmi acordaţi încrederea voastră, ne vom lupta împreună pentru un Parlament modern, mai transparent, durabil din punct de vedere ecologic, accesibil cetăţenilor", le-a promis el colegilor înainte de începutul votului.
"Nimic nu este posibil fără oameni, nimic nu este durabil fără instituţii", a adăugat el, citând o frază de-ale lui Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai UE.
Potrivit dpa, în ultimele luni Sassoli a fost un critic aspru al guvernului populist din Italia, inclusiv în privinţa politicilor referitoare la migraţie şi a poziţiei agresive faţă de instituţiile UE.
Agenţia germană de ştiri mai notează că politicianul nu este unul de categorie grea, dar rolul său de prezentator al principalului jurnal politic al RAI face să fie destul de cunoscut în Italia, dacă nu şi în restul Europei.
David Sassoli este căsătorit şi tatăl unui băiat şi al unei fete. Sassoli este cunoscut drept un catolic progresist. Potrivit unei biografii oficiale publicate de PD, el a fost implicat în mai multe mişcări catolice, inclusiv cercetaşii italieni, încă din adolescenţă. AGERPRES