David Popovici a explicat de ce a refuzat să concureze în SUA chiar dacă a primit zeci de oferte
Noul fenomen al natației românești și mondiale a fost invitat la podcastul Fair Play cu Bogdan Mălăele acolo unde a dezvăluit motivul pentru care a refuzat să concureze în SUA chiar dacă a primit zeci de oferte.
David Popovici a explicat de ce a refuzat să concureze în SUA
Anul trecut, Ion Țiriac spunea că i-a propus lui Popovici să concureze în SUA, dar aceasta a refuzat propunerea și s-a transferat de la CSA Steaua la Dinamo. Ulterior, sportivul român a avut o evoluție fabuloasă la nivel mondial unde a reușit să obțină numeroase medalii de aur și să doboare mai multe recorduri mondiale la natație. Popovici a devenit și cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 m liber.
Deși avea în plan să meargă în SUA și să studieze acolo primind numeroase oferte de la prestigioase universități, David Popovici a luat decizia de a rămâne în România ca să nu se despartă de antrenorul și echipa sa.
"Înainte să merg la Jocurile Olimpice, aveam ideea să plec în State să studiez şi să înot acolo. După ce au început să apară ofertele, zeci de oferte, de la cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din Europa - chiar aveam de ales, mă duc cu bursă totală, ei mă vor - am stat să mă gândesc ce înseamnă asta.
Ar însemna să mă despart de antrenorul meu, să mă duc să mă antrenez cu altul şi să mă despart de echipa mea. Antrenorul nu e singurul care mă ajută şi cu care clădim. Mi-am dat seama că sunt mult prea importante, într-un sport atât de individual cum e înotul, relaţia şi chimia pe care o le cu antrenorii. Sunt esenţiale, nu se poate fără.
Indiferent cât de premiaţi şi de cunoscuţi ar fi fost antrenorii în State, la Harvard, Princeton, UCLA, USC, nu ar fi fost cum e antrenorul meu. Nu am cum să las baltă faptul că am crescut împreună. Pur şi simplu, existăm împreună şi ştim să colaborăm", a spus David Popovici, potrivit Digisport .
Plecarea în SUA nu ar fi fost benefică pentru evoluția sportivului
David Popovici a spus că dacă alegea să meargă în SUA, ar fi concurat în sistemul NCAA, reprezentând facultatea. Acest lucru l-ar fi limitat mult și nu ar mai fi avut timp să se pregătească pentru Mondiale și Europene. În SUA la facultate se pune accent doar pe școală și NCAA.
"E o variantă să mergem şi împreună afară, dar au fost mai mulţi factori în decizia mea de a rămâne în ţară. Unul dintre ei - şi asta anulează ideea de a-l aduce pe antrenorul meu sau pe toată echipa - ipotetic vorbind, când te duci în SUA, concurezi în sistemul NCAA, concurezi pentru universitatea ta.
Din câte am auzit de la alţii înaintea mea, se pune mult accent pe concuratul în NCAA şi nu mai ai timp de Mondiale, Europene. Se pune accent pe şcoală şi NCAA. Orice altceva, ‘hai să nu!’", a adăugat Popovici.
În plus, sportivul a spus că acolo nu ar fi avut voie să primească sponsorizări sau anumite contracte până la terminarea facultății.
"Nu ai voie să primeşti sponsorizări, să ai anumite contracte cât timp eşti în NCAA. Şi sunt multe oportunităţi pe care le pierzi, pentru că ai ales să reprezinţi o facultate. (...)
Americanii sunt foarte buni la înot, probabil cea mai puternică ţară, dar e altceva să creşti acolo, să ştii ce te aşteaptă, să ştii că urmează NCAA. Nu au mai existat americani de vârsta mea la fel de buni sau care să se apropie. A mai exista un rus, un chinez, un sud-corean… În SUA ajungi să fii bun abia după ce treci de facultate. Sunt două lumi diferite", a mai spus David Popovici la podcastul Fair Play .
Sursa: adevarul.ro