Datoriile cluburilor din Liga I au crescut de la 7,7 milioane la 18,5 milioane de euro în doi ani

Datoriile cluburilor din Liga I au crescut de la 7,7 milioane la 18,5 milioane de euro în doi ani

Datoriile cluburilor din Liga I către terţi (fără cele către stat) au crescut de la 7,7 milioane în 2011 la 18,5 milioane de euro în 2013, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, directorul de licenţiere al FRF, Viorel Duru, care a apreciat drept gravă situaţia financiară a grupărilor.

Viorel Duru, directorul de licentiere FRF (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Viorel Duru a afirmat că majoritatea cluburilor din România se află în situaţie de insolvenţă, chiar dacă nu oficial. "Majoritatea cluburilor sunt în stare de insolvenţă, dar nu toate şi-au declarat această stare. Situaţia s-a depreciat considerabil în ultimii ani. Datoriile restante au crescut în 2013 faţă de 2011 de două ori şi jumătate. Dacă în 2011, datoriile cumulate la nivelul Ligii I erau de 7,7 milioane de euro, în 2013 au ajuns la 18,5 milioane de euro. Există şi o explicaţie pentru acest lucru: începând din 2008, când România avea un coeficient de ţară bun şi putea prezenta în competiţiile europene cinci sau şase echipe, şapte-opt cluburi din România au explodat piaţa salariilor. Primul care a deschis această cutie a Pandorei a fost Politehnica Timişoara, mă rog, FC Timişoara, că şi-a tot schimbat denumirea. E vorba de AEK Bucureşti, fostă Fulgerul Bragadiru, care s-a mutat la Timişoara şi a luat denumirea de AEK Politehnica Timişoara. Între timp, acest club a intrat în insolvenţă, nu mai participă la nicio competiţie de doi ani de zile şi asta arată că sustenabilitatea salariilor nu a fost asigurată. Urziceni a dispărut, Brăneşti, Otopeni s-au retras şi ele", a afirmat Duru.

În aceste condiţii, o flexibilizare a procesului de licenţiere nu i se pare potrivită lui Duru, care cere înăsprirea controalelor financiare şi sancţionarea cluburilor care intră în insolvenţă. "Nu este oportună flexibilizarea procesului de licenţiere, din contră, în opinia mea, trebuie adâncit controlul financiar. Am să propun introducerea Fair-Play-ului financiar. Se vede clar că un control mai moale duce la monstruozităţi financiare, cum ar fi intrarea în insolvenţă. De aceea şi pentru această chestiune voi propune ca intrarea în insolvenţă să fie sancţionată din punct de vedere sportiv. O să vedem care sunt soluţiile găsite de alte federaţii naţionale. Ştiu că în Anglia, la data intrării în insolvenţă clubul este penalizat cu zece puncte. Poate o fi o soluţie pentru România, în condiţiile în care mă aştept ca tot mai multe cluburi să-şi declare insolvenţa. Procesul de degradare continuă, pentru că noi nu am implementat şi în timpul sezonului, aşa cum face UEFA, controlul financiar", a spus Duru.

Potrivit oficialului FRF, salariile din Liga I ar trebui micşorate pentru ca grupările să reducă din problemele financiare. "În opinia mea, fotbalul nu este bine organizat din punct de vedere al situaţiei economico-financiare. Trebuie o schimbare de mentalitate. Probabil că, în primă fază, restructurarea salariilor, dar mai e nevoie de alte măsuri cum ar fi capitalizarea cluburilor, pentru că în momentul de faţă toate cluburile sunt decapitalizate şi un exemplu este chiar FC Vaslui. Pierderile nete cumulate depăşeau de vreo 50 de ori capitalul social al clubului. Practic nu mai poţi să funcţionezi când nu există o infuzie de capital în cluburile din România", a explicat Duru.

Viorel Duru a menţionat că va propune ca echipele care nu primesc licenţă să nu mai fie retrogradate, ci depunctate şi penalizate financiar. "Prima problemă este dacă vom continua cu actualul sistem de penalizare. Eu am avut o iniţiativă şi în urmă cu patru-cinci ani de a înlocui retrogradarea cu depunctarea, dar s-a opus domnul Dragomir (n.r. - fostul preşedinte al LPF Dumitru Dragomir ). Voi reitera această posibilă soluţie de a înlocui retrogradarea cu depunctarea şi penalizarea financiară. A doua problemă e că nivelul competitivităţii sportive este asigurat de stabilitatea financiară. CFR Cluj când nu a mai putut finanţa obligaţiile salariale, echipa nu a mai jucat. Chiar şi rezultatul de ieri arată situaţia financiară: ei nu sunt plătiţi cu lunile, iar ei joacă din lună în lună", a mai spus Duru.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”